Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Yabancılar Türkiye’nin iyi bir yola girdiğini, doğru tedbirlerin alındığını görüyorlar” tespitini yapan Sabancı Holding CEO’su Alper, “Biraz zamana ihtiyaçları var” dedi.

Başta tahvil ve borsa olmak üzre son dönemde yabancı yatırımcıların Türkiye’ye sermaye girişinde ciddi hareketlenme yaşanıyor. Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Türkiye’yi değerlendiren yabancı yatırımcıların ekonomide iyi yola girildiğini gördüklerini, şimdi devamını beklediklerini söyledi. Alper, “Yabancı yatırımcıların biraz zamana ihtiyacı var. Yüksek enflasyon herkesi ürkütüyor. Ama iyi bir yola girdiğimizi, yeni orta vadeli planla doğru tedbirlerin alındığını görüyorlar” dedi. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Alper, “Enflasyonla mücadele doğru yolda. Biz de destekliyoruz. Fakat bunun tasarrufla da desteklenmesi lazım. O tarafta alacak yolumuz var” ifadelerini kullandı. Alper, bu noktada, grup olarak 2027 sonuna kadar sürdürülebilirlikle ilgili yatırımlarını 5 milyar dolara kadar artırmayı planladıklarını da hatırlattı.

Haberin Devamı

Yabancı yatırımcı Türkiye’ye pozitif

Küresel açılım zamanı

Küresel güç olmanın etkisine değinen Alper, “Türk şirketleri, büyüyebilmek için yurt dışına taşmak zorunda. Türkiye’de ciro rakamları sınırlı. Milyar dolarlık şirketler yaratabilmek için dünyaya ulaşmanız lazım. Türk sanayisinin olgunluğu da bu noktaya geldi. Olması gereken de bu. Küresel büyük şirketler önce iç pazar için üretim yapar. Sonra ihracat için üretim yapar. Ardından pazara yakın yerde üretim yapar. Bunun sonraki aşaması da Kordsa’nın yaptığı gibi üzerine geliştirdiği teknolojiyi satmak” diye konuştu.

Sağlıkta yeni şirket doğuyor

Sabancı grubu yeni sağlık sigortası şirketi kuruyor. “Sabancı Ageas Sağlık için lisansı aldık” ifadesini kullanan Cenk Alper, “Nisanda ilk poliçeyi keseriz. Sabancı Ventures aracılığıyla bu alana faydası olabilecek dijital şirketlere yatırım yapıyoruz. Biz ilaç üretemeyebiliriz ama sağlık sigortacılığı ve etrafındaki dijital ekosisteme entegre olma konusunda kararlıyız” dedi.

Teknoloji destekli kentsel dönüşüm

Deprem ve kentsel dönüşüme değinen Cenk Alper, şunları söyledi: “Hep binaları yıkıp yeniden yapmayı düşünüyoruz ama binaların bizim teknolojimizle güçlendirilmesi çok daha hızlı ve daha az maliyetli. Kordsa’nın Kratos ürünü var. Dışarıdan duvarı sarıyor, kolonları güçlendirerek binanın bütünselliğini koruyabiliyor. Kentsel dönüşümü hızlandırmanın en kolay yollarından bir tanesi. Ortalama bir daireyi hacim kaybı olmaksızın yeniden yapım maliyetinin yüzde 25-30’una güçlendiriyoruz.”

Haberin Devamı

Yapay zeka için seferberlik şart!

Bu sene katıldığı Davos toplantılarının, kendisini ve grubu hiç olmadığı kadar etkileyeceğini ifade eden Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, yapay üretken zeka ile dünyanın yeni teknoloji evriminde yeni bir eşik atladığını belirtti ve “bu oyunda biz de olacağız” mesajını verdi. “ABD-Çin eksenli geçen küresel gerginliğin arkasında iki tane temel neden var; biri enerji, diğeri ise bilgi teknolojileri” diyen Alper, şöyle devam etti: “Türkiye yeni bir seferberliğe girecekse, yapay zeka seferberliğine girmesi gerekir. Yetişmiş insan gücümüzü burada tutmalıyız. Bu teknolojileri hızla bu ülkeye getirmeliyiz. Dünya örneklerine baktığımızda, yapay zeka uygulamalarında yüzde 30-40’lara varan verimlilik var. Yeter ki elimizde doğru ve temiz veri olsun.” Yapay zekanın fırsatlar getirdiğini belirten Alper, enerji dönüşümünün de hızlanması gerektiğini vurguladı.