Süleyman Ateş

Süleyman Ateş

suleyman.ates@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başlarken
Mübarek Ramazan ayına bir kez daha erişmenin mutluluğu içindeyiz. Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu uhrevi azaptan kurtuluş vesilesi olan Ramazan boyunca Milliyet gazetesinde, bana ayrılan köşede okurlarımın sorularını yanıtlayacağım ve çeşitli konular hakkında Kur’ân’ın ve İslâm’ın görüşlerini, mesajlarını okurlarımla paylaşmaya çalışacağım. Bu münasebetle okurlarımın Ramazan ayını kutlar, bu mübarek ayın ülkemize, Müslümanlara ve tüm dünyaya barış ve huzur getirmesini Cenabı Allah’tan niyaz ederim. Bugün Ramazan’ın ilk günü olduğu için ilk yazımızın da doğal olarak oruç ibadetiyle ilgili olması gerekir.

Haberin Devamı

Hoş geldin mübarek ay

Bolluk, bereket ve rahmet zamanı olan bu ayı oruçla geçirmek, ergin, sağlıklı her sağlıklı Müslüman’ın görevidir. Bakara Suresi’nin: 183-184. âyetlerinde, daha önceki uluslara olduğu gibi Müslümanlara da sayılı günlerde sıyâm’ın (oruç tutmanın) farz kılındığı; oruca güç dayananların, oruç yerine fitre verebilecekleri, fakat gönül rızasıyla oruç tutmanın daha hayırlı olduğu belirtilmekte ve insanlığın ebedi ışığı olan Kur’ân’ın, Ramazan ayı içinde indirilmeye başlandığı vurgulanmaktadır.

Oruç her dinde var
Savm ve siyam, yani oruç, nefsi, eğilim duyduğu şeylerden geri çekmek, engellemektir. Dinde tam tanımı, dinÓ emirlerle yükümlü Müslümanın, tan yeri ağarmasından güneşin batmasına kadar olan zaman içinde yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle geri durmasıdır. Söz söylemekten çekinmek de oruç anlamı içine girer. Meryem: 26. âyette bu tip oruca işaret edilmiştir. Fakat bizim dinimizde tam susma orucu yoktur. Yalnız Ramazan’ın son on gününde yapılması sünnet olan i’tikâf ibadeti, bu oruca yakın bir ibadettir. Konuşmak orucu bozmaz, fakat oruçlu iken mümkün mertebe gereksiz sözler konuşmayıp susarak Allah’ı anmak, tefekküre dalmak mendzbdur (güzeldir, hoştor).
Oruç yalnız Müslümanlara değil, daha önceki toplumlara da farz kılınmıştır. Çünkü insan nefsini şehvetlerden çekip dizginleyen, temizleyip yücelten en güzel ibadet oruçtur. Onun için Bakara 183. âyette orucun, daha önceki dinlerde de emredildiği bildirilmektedir. Ancak Yahudilerin ve Hıristiyanların, Allah tarafından emrolunan bu en güzel ibadeti değişikliğe uğrattıkları; Yahudilerin, orucun günlerini azalttıklarını; Hıristiyanların da gün sayısını artırıp, şeklinde değişiklik yaparak orucu bazı yiyeceklerden perhiz haline dönüştürdükleri anlaşılmaktadır. Son İslâm ile oruç, aslına çevrilmiştir.

Haberin Devamı

Soru Cevap
Hocam sizden İnşirah suresi ne niyetle okunursa o niyet oluyormuş. İş veya eş için okumayı düşünüyorum. Her akşam Asr Suresi de aynı şekilde okunuyormuş. Vakıa Suresi de her gün geçim sıkıntısı için okunuyormuş. Bu anlatımlar ne derece doğrudur acaba? Duygu Demir
Cevap: Dinde böyle şeyler yoktur. Demek Kur’ân hidayet için değil de falcılık veya murad için mi inmiş? Yazık bu düşünce sahiplerine yazık! Kur’ân’ı muska kitabı haline getirdiler. Her ağzına gelen Kur’ân hakkında bir şey söylüyor. Kimi şifre peşinde, kimi murat peşinde. Ama asıl amaç olan Allah Rızası peşinde olan yok!

Haberin Devamı

SORULARINIZI BEKLİYORUM: