Süleyman Ateş

Süleyman Ateş

suleyman.ates@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İyi günler. Orucun kasten bozulmasının cezası 60+1 gün müdür? Ben Kuran-ı Kerim’de böyle bir kural görmedim ama İslam’da böyledir deniyor. Bunun kaynağı nedir? Mustafa Can BİLGİN
Cevap: Kasten tutulmayan oruçların ne kazası, ne de kefareti yoktur. 61 gün kefaret meselesi, başlanıp da mazeretsiz olarak bozulan oruçlar hakkındadır. Fakat gerçekte onun da cezası, yine bir gün oruç tutmaktır. Bu husus, bir rivayetin yanlış değerlendirilmesinden doğmuştur. İşin doğrusu ne Kur’ân’da, ne de sağlam hadislerde 60 gün kefaret, bir gün de kaza olmak üzere 61 gün oruç tutma olayı yoktur ve Peygamber kimseye böyle bir emir vermemiş, kimseyi bununla yükümlü kılmamıştır.
Elimizdeki çizgilerde kaderimiz yazıyor mu?
Sayın hocam, avuç içimizdeki çizgilere birtakım anlamlar veriyorlar, örneğin bir çizgi varmış evlilik çizgisi. Bu çizgi net ve düzgün ise evleniyormuşsun, eğer net değilse eğimliyse veya bölük pörçükse evlenemiyormuşsun ya da boşanıyormuşsun. Bu yorumların gerekçesi olarak da avuç içimizdeki çizgilerde Allah’ın 99 ismi yazıyor. Bu nedenle yapılan bu yorumlar da doğru deniliyor. Hocam, bu çizgilerin yorumlanması doğru mudur, yani elimizdeki çizgilerde kaderimiz yazıyor mu? Sibel Bayrak
Cevap: Bunların hepsi falcıların uydurdukları hurafelerdir. Böyle şeylere inanmak doğru değildir, Tevhîd inancına aykırıdır. İnsanın kaderini Allah’tan başka kimse bilmez. Kader insanlardan gizlenmiştir. “Hiç kimse yarın ne yapacağını bilemez.” İnsanın evlenip evlenmeyeceğini de sadece Allah bilir. Böyle şeylere inanan insanlar vehimler içinde yüzer, ne yapacaklarını bilemez, kendilerini falcılara teslim ederler. Ayrıca avuç içinde Allah’ın 99 ismi yazıyormuş. O, bazı hurafecilerin çıkarımı. İnsan ilk yaratıldığı zaman Arap rakamları yoktu. Ama avuç içi çizgileri vardı. Bazı insanların ellerinde bu çizgiler belirgin, bazılarında belirsiz. Sağ avuçtaki çizgileri 18, sol avuçtaki çizgileri 81 okumak da avucu size doğru tutmaya göredir. Avucun öbür tarafından bakarsan, 18 rakamı, 71 okunur. Bunlar benzetmeler, hurafelerdir. Kaldı ki Allah’ın 99 ismi olduğu rivayeti de zayıf bir rivayettir. Allah’ın isim ve sıfatlarının sonu yoktur. Bütün evren varlıkları Allah’ın isim ve sıfatlarını yansıtmaktadır.

Kitap ehli olanlar cennete gidecek mi?
Sayın Hocam; sadece sizin kitaplarınızı okuyarak dinimizi öğrenmeye çalışıyorum. Kitabınızı okurken anlayamadığım bir konu var. Kitap ehli olanlardan, ahirete inananlar ve salih amel işleyenler cennete gireceklerdir diye okudum. Buradan şunu mu anlamalıyım? Günümüzdeki Hıristiyanlar Peygamber efendimize inanmasa da bu durumda cennete mi girecekler, yoksa Peygamber efendimiz zamanında yaşayan Hıristiyanlar mı kastediliyor? Bunu öğrenmek istiyorum. Teşekkürler. Hakan Keçecioğlu
Cevap: Bunu daha ne kadar açık yazacağım. Ben söylemiyorum, Kur’ân söylüyor. Kur’ân cennete girmek için üç şart koymuş. Allah’a iman, âhirete iman ve salih amel (eylem, ibadet). İşte Bakara 62, Maide 69. âyetlerin mealleri:
“Şüphesiz inananlar; Yahzdîler, Hıristiyanlar ve Sâbiîler(den) Allah’a ve âhiret gününe inanan ve iyi iş(ler) yapanlara, Rableri katında mükâfât vardır; onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.”
İşte âyette cennete girmek için gerekli olan şartlar ortada. Peygamberlerin görevi insanları kendilerine taptırmak değil, Allah’a taptırmaktır. Peygamberler arasında fark yoktur. Herhangi bir peygambere tabi olup onun buyruğunca Allah’a ve âhirete inanıp Allah’a kulluk eden her salih insan cennete gidecektir. Kur’ân’ın getirdiği mesaj budur. Tabii eğer Peygamberimizi gerçek sıfatıyla duymuş ise en azından onun peygamberliğine de inanması gerekir. Ama kendi dinini terk etmesi şart değildir. Kur’ân kendi dinlerinde oldukları halde Peygamber’in peygamberliğini de kabul eden kitap ehlini övmektedir. İşte bunlardan biri de Habeş Kralı Eshame (Necaşî)dir. Bırakın bu bağnazlığı, başka din mensuplarını cehenneme göndermeyi. Kur’ân’ın mesajına aykırı şeyleri düşünmek günahtır, vebaldir.