Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Hayal kurmak kısa süreliğine insanda mutluluk yaratıyor ama hayallerin gerçekleşmesi umuduyla yaşamak hayata daha sıkı bağlanmamızı sağlıyor. Hiç denizi olmayan Avusturya’da Türkiye ortalamasının üç misli balık tüketildiğini görmek, “Neden bizde de olmasın?” sorularını sorduruyor elbette.

Yıllık kişi başı tüketiminin 25 kg. olduğunu, denizlerimizdeki balık çeşitliliğinin 1950’li yıllar seviyesine geri geldiğini düşünmek çok mu hayalperest bir düşünce? Bence değil! Erişmek için o güzel yarınlara bizim elimizde gerçekçi imkanlar var. 7200 km’lik sahil şeridi, akarsular, göller, mavi vatanımızın bize sunduğu çok önemli değerler.

Haberin Devamı

Ön yargıları kırmalıyız

Annelerimizin evde balık pişirdiklerinde “Ev kokuyor bir daha balık istemeyin” mazereti kabul edilemez. Kokuyu anında çeken davlumbazlar var artık. “Temizlemesi zor” mazeretine de sığınamayız. Her köşe başında balıkçı tezgahlarında balığı temizleyip size veriyorlar. Sadece pişirmek kalıyor ev hanımlarına. Sahillerde bile kırmızı ete olan düşkün-lüğümüzün nedeni uzun yıllar çocuklu-ğumuzdan itibaren koku ve tat duyularımızın deniz ürünlerinden uzak gelişmesidir.

Balığın türevleri

Son yıllarda balıktan ve deniz ürünlerinden yapılan ve kırmızı eti çağrıştıran balık türevi ürünler ilgi görmeye başladı. Balık köfte, balık kokoreç gibi. Buna ister balığın deformasyonu deyin, ister balık balık gibi yenmeli, fazla oynamamalı deyin,
bu tatlar genel kabul gördü.

Balık Adana, son zamanlarda balık restoranlarında büyük ilgi görüyor. Balıkla ilgili ön yargıları adeta kırdı. Aynı teknikle balıktan yapılan Adana’ya,
köfteye, kalamar
ve ahtapottan yapılan kokoreçe ilgi gün geçtikçe artıyor.

Tüm çabalar daha çok balık tüketen, mavi uygarlığın sahibi denizi ve deniz ürünlerini seven bir Türkiye’ye erişmek için.

BALIK ADANA

BALIKTAN KEBAP OLUR MU

Malzemeler

- 500 gr. lahos filetosu

- 100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri

- 2 diş dövülmüş sarımsak

- 1 adet yumurta

- 1 adet lavaş

- 2 yemek kaşığı galeta unu

- 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber

- 1 çay kaşığı kimyon

- Yeterince karabiber ve tuz

Haberin Devamı

Yapılışı: Lahos filetosunu zırhla iyice çektikten sonra geniş bir kabın içerisinde rendelenmiş kaşar peyniri, sarımsak, karabiber, pul biber, tuz, kimyon, yumurta ve galeta unuyla köfte haline gelene kadar karıştırın. Daha sonra şişe takıp, ızgarada her iki tarafını çevirerek 4’er dakika pişirin. Servis tabağına lavaşı, üzerine de Balık Adana’yı koyun. Dilerseniz doğranmış soğanları sumakla harmanlayıp, üzerine cin biber ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.