Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz günlerde bütün dikkatler Suriye bölgesine çekilmişken, Ege’de sıcak saatler yaşandı. Yunan ve Türk hücum botları burun buruna geldi; tam kriz çözülmüşken yine Yunan balıkçıların karasularımızı ihlali oldu. Her yıl bu mevsimde Kardak bölgesinde böyle hareketlilik görülür.

Erotik yosunlar

Yunan balıkçılara göre çipura sürülerini kumluk deniz dibinden çok Kardak’a çeken gizem, Yunanca’da ‘fikia’ denen ‘badem yaprağı’ adı verilen bir yosun. Çipuralar, yumurtalarını bırakmadan önce bu erotik yosuna sürtünmekten büyük zevk alıyor. Bir sürüyü kıstırıp teknesine alan balıkçı zengin oluyor. Sonunda ölüm de olsa öyle bir riske bile bile giriyor balıkçılar.

Haberin Devamı

KRiZ YARATAN BALIK

Benim en çok hoşlandığım balık avcılıklarından biri çipura avıdır. Biraz sabır ister, ama oltanın ucuna sağlam bir yem taktıysanız, çipura önce onu koklar, hoşuna gittiyse bir kafa atar ve yutar. Yukarı çekerken tüm gücüyle kafa atarak ve karşı koyarak atmosfere çıkar. Çipuraları Çanakkale’de hep kumluk bölgelerde avlardım. Küçüklerine ‘alyanak’ ve ‘lidaki’ gibi isimler verilirken, büyüğüne ‘hirisof’ denir.

Güzel Afrodit

Az yağlı bir balık olan çipura, güzelliğinden ötürü Yunan mitolojisi şölenlerinde Afrodit’a atfedilmiştir. Antik Çağ’lardan beri Ege’de sevilen ve tüketilen bir balıktır. Çift cinsiyetlidir. Tamamen erkek ya da dişi çipura yoktur. Doğal deniz çipurasına artık ender rastlanır oldu. Tezgahlardaki çipuraların neredeyse tamamı çiftlik üretimi. Yine de Bozcaada, Gökçeada veya Saroz Körfezi’nde yakalanan 2.5 kg. civarında bir çipuraya rastlarsanız hiç kaçırmayın!

Yanakları lezzetli

Çipurayı pişirirken bütünlüğünü koruyun. Çok lezzetli yanak etine sahiptir. Her iki yanağında ve gözlerinin arasında bir adet hilal şeklinde sarı leke olan bu balığı; buharda, ızgarada, kızartma, buğulama ve fırında pişirebilirsiniz, pilakisi de iyi netice verir. Dilerseniz salatasını da yapabilir, sofranıza değişik lezzetler katabilirsiniz.

2017 yılında ağzımızın tadının hiç bozulmamasını diliyorum.

ÇİPURA SALATA

KRiZ YARATAN BALIK

Malzemeler:

1 kg. çipura

Haberin Devamı

2 adet limonun suyu

1 yemek kaşığı biberiye

2 yemek kaşığı fesleğen

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Balığın filetosunu çıkardıktan sonra küçük parçalara ayırın. Streç filme sarıp üzerine ağırlık uygulayarak inceltin. Servis tabağına yerleştirdikten sonra limon suyu, fesleğen, biberiye, tuz ve karabiber karışımından sosu üzerine döküp 3 saat buzdolabında bekletin. Servise sunarken zeytinyağı gezdirin. Afiyet olsun.