Yaprak Özer

Yaprak Özer

yaprakozer@indeksiletisim.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

StilGiyin.com, kendini ‘modanın arama motoru’ olarak tanımlayan bir platform. Amacı, Türkiye’nin önde gelen online mağazalarını tek çatı altında bir araya getirmek. Trendyol, Markafoni, Mudo, Beymen gibi sitelerin ürünlerini bir araya toplayarak son kullanıcıya kolaylık sağlıyorlar. Filtreler sayesinde aranan ürün markası, çeşidi, rengi ve fiyatıyla listeleniyor. Bunun için de aranan ürünün ne olduğuna dair birkaç anahtar kelime yazmak yetiyor. Mesela “36 beden denim gömlek” yazıp arama yapılınca yüzlerce markanın bu özelliklerdeki ürünleri sergileniyor. Aranan ürün bulununca da tıklamayla asıl satış yapılan siteye yönlendiriyor. Böylece bütün siteleri tek tek gezmeye, binlerce seçeneği gözden geçirmeye gerek kalmıyor.
StilGiyin yetkilileri, plaftormun özellikle meşgul ve çalışan kesim için çok popüler bir durak haline geldiğini söylüyor. Bünyesinde 50’nin üzerinde site bulunduran StilGiyin’de hali hazırda 200 bini aşkın ürün ve 2500’den fazla marka bulunuyor. Aylık ziyaretçi sayısı 1 milyon civarında olan platform, elindeki bu geniş datayı kullanarak sık sık araştırmalar da yayınlıyor.

50 sitede ürün değerlendirme
StilGiyin’in en yeni çalışması, Türkiye’deki indirim dağılımı üzerine. Yine Türkiye’nin öncü büyük 50 sitesinden toplanan ürünlerin değerlendirildiği araştırmada online satışların yüzde kaçının, hangi oranda indirimde olduğu irdelenmiş. Buna göre sitelerdeki kadın giyim ürünlerinin yüzde 61’i indirimde. En ciddi ucuzluk ise ayakkabılarda. Ayakkabıların yüzde 83’ü indirimde. İndirim oranları ise yüzde 50 ve 70 arasında seyrediyor. Ayakkabıları günlük (yüzde 68) ve abiye elbiseler (yüzde 67) takip ediyor. Abiye elbiselerin yüzde 30-40 civarındakı bir bölümü indirimdeyken günlük elbiselerin daha yüksek bir bölümü; yüzde 50-70’i indirimli satılıyor. Online sitelerdeki çantaların yüzde 54’ü de indirimde. Ucuzluk oranları ise yüzde 40 ile 60 arasında değişiyor. Lüks ürünlerde indirim daha az. Araştırmaya göre yaklaşık yüzde 15’i indirimli satılıyor. Lüks ürünler lüzde 30-40 veya 40-60 arası ucuzluklarla listelenmiş. Yüzde 37’si indirimde olan kozmetik ürünlerinde ise yüzde 20’ye varan bir indirim söz konusu.