Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Siyaset ve sosis… İkisinin de nasıl yapıldığını bilen geceleri rahat uyuyamaz.

Almanya’nın ilk Şansölyesi ünlü Bismarck’ın kendisi kadar ünlü sözü…

“O sosisin nasıl yapıldığını, siyasette işlerin nasıl yürütüldüğünü bilirsen yemezsin” demek istiyor Bismarck.

Tarih 23 Eylül 2022. İyi Parti lideri Meral Akşener katıldığı TV yayınında CHP ve lideri Kılıçdaroğlu’na övgüler düzüyor.

*2018’de Kılıçdaroğlu’ndan 15 milletvekili talep ettim. Kendisine ölene kadar şükran duyacağım. Ben sülaleme Kılıçdaroğlu’nu çocuklarıyla beraber vasiyet ettim. CHP benim babamın partisi!

Haberin Devamı

Aynı Akşener bugün CHP’den aldığı 15 milletvekili için “Hayatımın en büyük pişmanlığı” diyor! Tabii yersen…

Almanların Bismarck’ı varsa, bizim de Demirel’imiz var. Siyasette 24 saatin çok uzun bir süre olduğunu, siyasetçinin dün söylediğini bugün inkâr edip hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam edebileceğini Demirel’den biliyoruz.

Ancak Akşener’deki söylem değişikliğini Demirel’den çok Bismarck’ın siyaset-sosis ilişkisine çizdiği çerçevede anlamlandırabiliriz. Çünkü CHP’ye ve liderine kameralar önünde “Uğurlar olsun” diye kapıyı gösteren, 2018’de CHP’den vekil transfer ettiği için pişman olduğunu söyleyen İyi Parti lideri 2023’te de benzer bir yol izledi. Ne mi yaptı? CHP listelerine kendisine yakın 5 ismi yerleştirdi!

Kim o isimler bir bakalım… Aslında ikisini anlatmak yeterli.

Biri, CHP’nin İstanbul 1. Bölge 6. Sıra adayı Ersagun Yücel. CHP’nin oylarıyla Ankara’nın yolunu tuttu. Kimdir bu Ersagun Yücel?

İyi Parti’nin kurucusu. Eski Genel Başkan Yardımcısı ve Divan Üyesi.

Tam dört yıl boyunca CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZDOĞA A.Ş.’de Genel Müdürlük yaptı.

14 Mayıs seçimlerinde Akşener’in ricası, Kılıçdaroğlu’nun oluru ile CHP listesinden vekil yapıldı!

Diğeri Berna Sukas. İyi Parti kurucusu. Akşener’e en yakın isimlerden. Partide Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. 14 Mayıs seçimlerinde CHP listesinden İstanbul 2. Bölge adayı gösterildi. Kıl payı farkla vekilliği kaçırdı. Akşener onu hafta sonundaki kongrede kendi listesinden parti yönetimine aldı. Sukas’ın eşi Ali Sukas, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin meşhur Ağaç A.Ş. şirketinin Genel Müdürü. Niye meşhur olduğu ayrı bir yazının, hatta kitabın konusu olur.

Haberin Devamı

İşte böyle… 2018’deki 15 vekil transferinden pişmanlık duyan Akşener, bugün de CHP listelerine kendi adamlarını yerleştiriyor. Belediye şirketlerine yönetici tayin ediyor. Siz söyleyin… Bu ortaklık biter mi? Akşener gerçekten de CHP’ye kapıları kapatır mı?

Cevabı İyi Partili Ümit Özlale, Akşener o çıkışı yaptıktan hemen sonra Halk TV’de verdi bile: “Biz artık kapı çalmayız, kapımızın çalmasını bekleriz!”

Sonuç: Akşener el yükseltiyor. Ankara, Antalya, Adana, Mersin büyükşehir ve İzmir, Ankara, İstanbul’un bazı büyük ilçeleri masada. CHP bugüne kadar İyi Parti’ye istediğini hep verdi. Akşener’i kırmazlar.

Yoksa cumartesi günü milletvekili, belediye başkanları ve PM üyelerine neden “Akşener’in açıklamalarına kesinlikle cevap verilmeyecek” diye talimat yollasınlar.

Bismarck haklı çıktı. En iyisi, siyasetten de sosisten de uzak durmak…

Haberin Devamı

BEN OLMAZSAM İSTANBUL’U ALAMAZLAR

CHP’de gözler Ekrem İmamoğlu’nun bayram sonrasında yapacağı açıklamada.

Kimine göre İmamoğlu büyük ses getirecek bir manifesto açıklayacak. Kimine göre ise CHP’de değişimi başlatmak için yollara düşecek. Ama öncesinde dört günlük bir bayram tatiline çıkacakmış Ekrem Başkan… Ve İstanbul’a dönünce de düğmeye basacakmış! Öyle diyor kendisine yakın kaynaklar.

Hâlâ farkında değiller ama bu saatten sonra İmamoğlu’nun kamuoyunda yankı uyandıracak tek hamlesi “Ben CHP Genel Başkanlığı’na adayım” deme cesaretini göstereceği bir konuşma olur. Onu da diyemediğine göre manifesto falan işin hikâye kısmı. İmamoğlu genel başkanlığı istiyormuş gibi yapıp İstanbul adaylığını garantilemeye çalışıyor.

Geçtiğimiz cuma günü İBB CHP Grubu ile bayramlaşırken söylediği “Ben olmazsam İstanbul’u alamazlar. Değişim olmazsa İstanbul ve birçok büyükşehri kaybederiz” cümlesi her şeyi anlatıyor. Kılıçdaroğlu’na kibarca “Beni yeniden İstanbul adayı ilan edin. Yerel seçimden sonra çekileceğinizi de bugünden açıklayın. O zaman susarım” diyor.

CHP’de herkesi memnun edecek, suların durulmasını sağlayacak tek formül sanki bu gibi görünüyor.