Selam sevgideğer okurlar bugün kolayca yapabileceğiniz ve makarna sosu olarak kullanabileceğiniz bir tarif paylaşmak istiyorum.

Makarnalarımızı nasıl pişireceğimizi ilişkin yazımızı koy bir makarna demlensin başlığı altında paylaşmıştım. Bu yüzden pişmiş hazır bir makarnayı nasıl çedar sosuyla lezzetlendirebilirsiniz bundan bahsedelim.

Bunu hazırlamak için iki yöntem kullanabilirsiniz. Ya ketçap, mayonez gibi çedar sos olarak satılanlardan yada çedar peynirini rendeleyerek yapabileceğiniz bir yol izleyebilirsiniz. Önce pratik olanı anlatayım.

Haberin Devamı

Öncelikle bir küçük soğanı mümkün olduğunca küçük doğrayın ve az biraz zeytinyağıyla bir güzel kavurun. Sonra bir fiske karabiber ve kekik ekleyip şöyle bir ufaktan karıştırın ki kekik de kavrulsun. Bir yemek kaşığı tereyağı ve bir paket (200ml) yemek kreması ile kaynatın, bir fiske tuz da attıktan sonra karıştırıp altını kapatın. Şimdi hazır çedar sosunu 1 yemek kaşığı dolusu ekleyerek karıştırın ve kendi sıcaklığı karıştırarak eritin. Şimdi makarnamızı bu sos ile karıştırarak servis edebilirsiniz. Varsa çedar peyniri yoksa kaşar peyniri rendesini ile soslanmış makarnanın üzerine gezdirin. Bir küçük maydanoz, nane yaprağı ile de tabağınızı süsleyebilirsiniz.

Çedar sosu bulamamışsanız çedar peyniriniz de yoksa üzülmeyin bunun yerine safran ve kaşar peyniri veya benzeri ısınınca eriyen bir peynir kullanabilirsiniz.

Çedar peynirine sarı, turuncu rengini veren şey annatto denilen Güney Amerika ve Afrika gibi tropik bölgelere özgü bir bitkinin tohumlarından elde edilen gıda boyasıdır. Türk Gıda Kodeksine Göre E 160(b) koduyla paketlerin üzerinde görebilirsiniz. Biz bunun yerine Safran kullanacağız ki zaten annatto için fakir safranı da deniyor. Çünkü pıtrak benzeri bir şeyin çekirdeğinden elde edilen annattoya karşılık bizim safran çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisidir. Annatto yerine çedar sosumuzun rengini safranla verebiliriz ki çok daha kaliteli bir malzeme olduğunun altını çizelim lütfen.

Yine küçük küçük doğranmış soğanları az bir miktar zeytinyağı ile kavurun ve birer fiske karabiber, kekik, koyduktan sonra bir kaşık tereyağı, bir paket krema ve tuz da atarak pişirmeye devam edin. Şimdi safranı kullanabiliriz, yalnız fazlası zararlı olduğu için çay kaşığıyla azar azar istediğiniz rengi elde edinceye kadar kullanmanız daha faydalı olacaktır. Önceden hazırladığınız küçük bir kase (mesela çorba kasesi) peynir rendesini sosumuza ekleyip iyice karıştırın ve homojen (türdeş) bir hale gelince ocaktan indirin. Artık makarnaları soslayıp yine üzerine peynir rendesiyle servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Şimdi farklı bir öneride daha bulunacağım: Şahsen bu sosu hazırlarken krema yerine süt kullanıyorum ve makarnaları yarım pişirip sosla birlikte kaynatmaya bırakıyorum. Böyle yaptığım zaman peyniri en son makarna piştikten sonra ekliyorum ki makarna sütü çekerken peynir dibine çöküp yanmasın. Ben sütle daha çok beğeniyorum siz nasıl arzu ederseniz öyle yapın.

Afiyet olsun.