Borçka Artvin’in, 'Altın Bal' ödülü alan ‘Macahel Balı’ sağımına başlandı

Artvin’in, 'Altın Bal' ödülü alan ‘Macahel Balı’ sağımına başlandı

06.08.2023 - 14:29 | Son Güncellenme:

Artvin’in, 'Altın Bal' ödülü alan ‘Macahel Balı’ sağımına başlandı

Artvin’in, Altın Bal ödülü alan ‘Macahel Balı’ sağımına başlandı

Nurbay USTA/BORÇKA (Artvin),(DHA)- TÜRKİYE’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Macahel’de arıcılar dünyaca ünlü balın sağımına başladı.
Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Macahel bölgesinde üretilen ‘Macahel Balı; İngiltere’de düzenlenen ve dünyanın en kapsamlı bal yarışmalarından olan London International Honey Awards (LIHA) 2023’te ‘Altın Kalite Ödülü’ne layık görüldü. Zengin fauna ve florası ile dikkat çeken Macahel bölgesi, Türkiye’de bulunan 10 bin çeşit bitki türünün 2 bin 727 çeşidini bünyesinde barındırıyor. Koruma altında olan bölgeye has saf Kafkas arı ırkından elde edilen bal, yöre halkının temel geçim kaynakları arasında yer alırken dünya çapında tescillenen Macahel Balı'nın sağımına başlandı.
‘MACAHEL’İ APİTERAPİ MERKEZİ HALİNE GETİRMEYE GAYRET GÖSTERİYORUZ’
Etkinlikle yapılan sağım organizasyonuna Artvin Valisi Yılmaz Doruk katıldı. Burada konuşan Vali Doruk, Artvin bölgesine has ‘Macahel balının kalitesinin dünya çapında tescillenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Türkiye ve Artvin için önemli bir gelişme. Bizler zaten bu kalitenin farkındaydık. Ancak sadece bizlerin farkında olması yetmiyor. Tüm Dünya’nın bu faydalı ve doğal üründen haberdar olması için çalışmamız gerekiyordu. Bizlerde Valiliğimiz öncülüğünde planlanan Şehir Markalaşma Projeleri kapsamında Macahel Balı’nın şöhretinin sadece bölgeyle sınırlı kalmaması, tüm Türkiye ve dünyaya yayılması üzerine çalışmalar yaptık. Bugün bu çalışmaların meyvesini verdiğini görmek sevindirici. Bu gurur hepimizin. Valiliğimiz öncülüğünde Artvin Çoruh Üniversitemiz ile iş birliği içerisinde bu konuda önemli çalışmalar içerisindeyiz. Taşıdığı eşsiz doğal güzelliklerle Macahel’i apiterapi merkezi haline getirmeye gayret gösteriyoruz” dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI