Keşan TAR-DER Başkan Yardımcısı Açar: Trakya'da düşen son yağışlar faydalı oldu

TAR-DER Başkan Yardımcısı Açar: Trakya'da düşen son yağışlar faydalı oldu

25.04.2024 - 12:50 | Son Güncellenme:

TAR-DER Başkan Yardımcısı Açar: Trakya'da düşen son yağışlar faydalı oldu

TAR-DER Başkan Yardımcısı Açar: Trakyada düşen son yağışlar faydalı oldu

Ünsal YÜCEL/EDİRNE,(DHA)-TÜRKİYE Tarım Danışmanları Derneği (TAR-DER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, Trakya’da etkili olan son yağışların hububata olumlu yönde etki sağladığını söyledi.

Lütfü Açar, son günlerde Trakya'da düşen yağışların gerek hububat üretimlerinde olsun gerek ise büyük oranda ekilişleri yapılan yağlık ayçiçeği için faydalı olduğunu belirterek, “Kış devresinde bitkiler duraklama devresinde belli bir durgunluğun akabinde mevsimin ilerleyen günlerinde normal bir gelişim süreci ile gelişmenin son devresine girmesi ile üretim devresi sonlanmaktadır. Özellikle iklim değişiklikleri neticesinde bölgemizde hububat bitkileri bu gelişme devresine erken girdiği görülmektedir. Nitekim hububatlar da bir anlamda hızlı bir gelişme olmuştur. Neticesinde erken devrede başaklanma ile birlikte yeşil aksamın beklentiden fazla geliştiği görülmüştür. Bunun neticesinde de yer yer yatmalar oluşmuştur. Yatmalar genel itibari ile iki nedenden dolayı olduğu konusu da bilinmelidir. Kök boğazı hastalıklarından dolayı oluşan yatmalar verimi olumsuz etkilemesine neden olabilir. Diğer yatma nedeni ise özellikle hızlı yeşil aksam gelişmesi neticesinde oluşan yatmalardır. Köklerde herhangi bir olumsuzluk olmadığı sürece verime olumsuz etkisi fazla olunmadığı söylenebilir” dedi.

‘İKLİM SEYRİ ÖNEMLİ ETKENDİR’

Üretim tekniklerinde doğru uygulamaların önemine değinen Açar, “Mevsim itibari düşen bu yağışlar, bölgemiz ekonomisinde önemli yeri olan ve de büyük oranda ekilişleri tamamlanan yağlık ayçiçeği ekilişleri içinde faydalı olmuştur. Bir anlamda hububat üretimlerinde son devreye gelinmiştir. Yazlık ekilişlerinde ise sezon başıdır. Muhakkak ki iklim seyri önemli etkendir. Ancak doğru üretim tekniklerinin uygulanması konusunun da verime etken olduğu bilinmelidir” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞAFLI

Yazarlar