Gündem Yılan değil kertenkele

Yılan değil kertenkele

19.04.2008 - 12:03 | Son Güncellenme:

İzmir çevresinde yaşayan, yılana çok benzeyen oluklu kertenkeleler, yöre halkının korkulu rüyası oldu

Yılan değil kertenkele

İZMİR çevresinde yaşayan, yılana çok benzeyen oluklu kertenkeleler, hem piknikçiler hem de yöre halkı tarafından zehirli yılan sanılıp ‘sokar’ korkusuyla öldürülüyor. Bu kertenkeleler, soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

Boyları bir metreyi bulan, yılan gibi sürünerek hareket eden oluklu kentenkeleler, genelde taşlık alanlarda yaşıyor. Çekirge, salyangoz, küçük tarla faresi, kuş yumurtaları ile beslenen oluklu kertenkeleler, vatandaşlar tarafından pek bilinmiyor. Bu hayvanların derisinin yılanlara göre daha sert olduğunu belirten İzmir Hayvnat Bahçesi yetkilileri, son derece zararsız, hiçbir zehiri bulunmayan, insandan korkup kaçan oluklu kertenkelelerin zehirli yılan sanılıp öldürüldüğünden yakınıyor. Bazı kişilerin bu hayvanları yakalayıp, yılan diye kendilerine getirdiğini belirten bir yetkili şunları söyledi:

“Küresel ısınma nedeniyle genelde haziranda ortaya çıkan yılanlar, bugünlerde de görülmeye başladı. O nedenle zehirli yılan sanılan oluklu kertenkeleler, özellikle pikniğe çıkan vatandaşlar tarafından görüldüğünde ‘sokar’ korkusuyla öldürülüyor ya da yakalanıp bize getiriliyor. Bu durum doğaya faydalı olan bu hayvanlara büyük zarar veriyor. Bize getirilen yılanları da oluklu kertenkeleleri de, eğer yaralıysa tedavilerini yapıp, tekrar doğal ortamlarına bırakıyoruz.”