Gündem 8 yıl aradan sonra tarihi buluşma! Karşılıklı hediye jesti

8 yıl aradan sonra tarihi buluşma! Karşılıklı hediye jesti

03.05.2024 - 06:55 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin genel merkezinde CHP lideri Özgür Özel’i kabul etti. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde 8 yıllık aranın ardından bir CHP lideriyle ilk kez yeniden bir araya geldiği görüşme, 1 saat 35 dakika sürdü.

Yerel seçimler sonrası önce anamuhalefet ardından iktidar kanadından gelen “siyaseti normalleştirme” mesajlarının oluşturduğu ılıman iklim, dün AK Parti Genel Merkezi’nde gerçekleşen tarihi buluşma ile taçlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi’nde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i kabul etti. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı döneminde 8 yıllık aranın ardından bir CHP lideriyle ilk kez yeniden bir araya geldi. Görüşme, 1 saat 35 dakika sürdü.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özel arasında merakla beklenen görüşme, dün AK Parti Genel Merkezi’nde gerçekleşti. Görüşmeye saatler kala AK Parti Genel Merkezi’ne çıkan tüm yollarda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Genel Merkez’e yakın mesafede bulunan Armada AVM’nin etrafında bazı yollar trafiğe kapatılırken, bu yollardaki park halindeki tüm araçlar çekildi. Kapatılan yollara Cumhurbaşkanlığı korumaları konuşlanırken, yol kenarlarındaki çöp konteynırlarının da başka bir alana taşınması dikkati çekti.

ÖNCE KORUMALAR GÖRÜŞTÜ

Erdoğan-Özel görüşmesine bir saat kala CHP liderinin yakın koruma ekibi AK Parti Genel Merkezi’ne geldi. Özel’in ekibi burada, parti korumalarıyla değerlendirmeler yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan için ise Genel Merkez’e geldiğinde uygulanan rutin güvenlik prosedürü dünkü görüşme için de aynen uygulandı. Bu kapsamda, keskin nişancılar partinin civarında bulunan binaların üst katlarında görev yaparken, bomba ihtimaline karşı jammer yüklü araçlar genel merkezin çevresinde hazır bulunduruldu.

Haberin Devamı

8 yıl aradan sonra tarihi buluşma Karşılıklı hediye jesti

Erdoğan, görüşmeden 10 dakika önce Genel Merkez’e -2’nci kattan girdi. Özel ise görüşme saati olan 16.00’da Genel Merkez’e özel bir Vito araçla geldi. Özel’in yanında eski Washington Büyükelçisi CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan’ın yanı sıra, özel kalem müdürü ile basın danışmanı da yer aldı. Namık Tan’ın büyükelçilik geçmişi nedeniyle protokol kurallarını çok iyi bilmesinin görüşmede yer almasında etkili olduğu ifade edildi. Özel ve beraberindekileri genel merkez kapısında AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdürü Barkın Kayaoğlu karşıladı. Özel ve Tan arabadan indikten sonra, Elitaş ve Kayaoğlu ile tokalaşarak hemen binaya geçti.

KORİDORDA KARŞILADI

Genel Merkez binasına girdikten sonra asansörle Erdoğan’ın makam odasının bulunduğu 8’nci kata çıkan Özel’i Erdoğan asansörün önünde karşıladı. İki lider el sıkıştıktan sonra ayaküstü selamlaşarak, görüşme odasına geçti. Karşılamaya ilişkin paylaşılan fotoğraflarda Erdoğan ve Özel’in gülümseyerek tokalaştığı görüldü. Erdoğan’ın konuğunu koridora çıkarak asansör önünde karşılaması da ziyarete ilişkin dikkat çeken notlar arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Erdoğan-Özel görüşmesi 1 saat 35 dakika sürdü. CHP lideri görüşmenin ardından tarihi buluşmaya tanıklık eden yerli ve yabancı medya ordusuna herhangi bir açıklama yapmaksızın, AK Parti Genel Merkezi’nden ayrılarak, CHP Genel Merkezi’ne geçti. AK Parti kurmayları, görüşmenin çok olumlu bir havada geçtiğini söyledi.

LİDERLER KARŞILIKLI HEDİYELEŞTİ! ERDOĞAN’DAN BAL ÖZEL’DEN MESİR MACUNU

Erdoğan görüşmede Özel’e, Milli Saraylar’dan bir fincan takımının yanında, memleketi Rize’den çay ve bal hediye etti. Özel ise Erdoğan’a, Paşabahçe’nin “Gururla” serisinden “Cumhuriyet Ateşi” isimli objeyi hediye ederek bu jeste karşılık verdi. Özel, ayrıca yanında Manisa’daki Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nden getirdiği mesir macununu Erdoğan’a takdim etti.

FORSLU BAYRAK

- Görüşme öncesi görüntü almak için kameraların kabul edildiği salonda, Erdoğan ve Elitaş’ın yanı sıra, Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun da hazır bulundu. Görüşmeye geçildiği sırada ise salonda yalnızca Erdoğan, Özel, Elitaş ve Tan kaldı. Erdoğan ve Özel’in oturduğu koltukların hemen arkasında iki AK Parti ve birinin üzerinde Cumhurbaşkanı forsu bulunan iki Türk bayrağı yer aldı.

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ KOLTUK BOŞ KALDI

- Özel, Erdoğan’ın sağ tarafındaki koltuğa otururken, Erdoğan’ın solunda kalan koltuk ise boş kaldı. AK Parti kaynakları üçüncü koltuğun özel bir nedenle yerleştirilmediğini, salonun normal düzeninin bu şekilde olduğunu ifade ettiler. Görüşmede, Elitaş ve Tan ise karşılıklı koltuklarda oturdu. Görüşme sırasında, konuklara Erdoğan’ın genel misafir prosedürüne uygun şekilde kuru pasta ve kuruyemiş ikram edildi.

KIYAFETLERDE UYUM

İki liderin de görüşmeye gelirken, lacivert takım elbise içine mavi gömlek ve lacivert kravat takmayı tercih etmesi dikkat çekti.

ERDOĞAN'DAN TALİMAT

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, MEHTAP GÖKDEMİR / Ankara - Edinilen bilgiye göre görüşmenin başında Özel, oturma düzenine ilişkin bir sitemde bulundu. Yanlarında bulunan boş koltuğa işaret ederek Erdoğan’a, bu düzeni doğru bulmadığını ancak ele alınacak konuları daha çok önemsediğini söyledi. Erdoğan’ın “telafi edelim” diyerek, Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’a “CHP Genel Merkezi’ne iadei ziyarette bulunalım” talimatını verdiği bildirildi. Özel de bu ziyaretten memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

MÜLAKAT, EMEKLİLER, GEZİ...

CHP lideri, ekonomi, emekli maaşları, asgari ücret, staj çıraklık mağdurları, yeni eğitim müfredatı, kamuda mülakat, atanamayan öğretmenler, Gezi tutukluları, hasta tutuklular, belediyelere kayyum atanması gibi konuları gündeme getirdi. Dış politika hamlelerinin ayrı bir başlık olarak ele alındığı görüşmede Özel’in “Dış politikada milli duruş sergileriz” ifadelerini kullandığı öğrenildi. Özel’in, AK Parti’nin 2023 seçim beyannamesindeki vaadini de hatırlatarak kamu atamalarında mülakatların kaldırılması konusundaki isteğine ise Erdoğan’ın “Görevin gerektirdiği hallerde mülakat yapılacağını” söyleyerek yanıt verdiği kaydedildi.

Özel, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanması talebini de yineledi. Can Atalay kararının da gündeme geldiği görüşmede Özel, “Karar yanlış oldu, Gezi Davası’ndan suçsuz insanlar cezaevinde yatıyor. Tayfun Kahraman gözaltına alındığında kızı Vera kreşe gidiyordu şimdi kocaman kız oldu. Çiğdem Mater, çekmediği belgeselden dolayı cezaevinde” diye konuştu. Özel, Gezi Davası ile ilgili hazırlanan dosyayı Erdoğan’a sundu. Özel, 28 Şubat davasından tutuklu Çetin Doğan gibi bazı mahkumların hastalıklarından dolayı affedilmesi konusunu da dile getirdi. Erdoğan ise “Bu konuyu Adalet Bakanımızla değerlendirelim” diye yanıt verdi. Görüşmede iki liderin milli ve dini bayramlarda tebrikleşmek üzere görüşmesi de kararlaştırıldı. Yeni anayasa konusunun da ele alındığı görüşmede Erdoğan’ın anayasanın günün değişen şartlarına göre güncellenmesi gerektiğini söylediği bildirildi. Özel, İstanbul’un çok büyük bir deprem riski ile karşı karşıya olduğunu hatırlatarak Erdoğan’a, “Deprem Bakanlığı kurulsun” teklifini sundu.

8 yıl aradan sonra tarihi buluşma Karşılıklı hediye jesti

DİYALOG DEVAM ETMELİ

Görüşmenin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Özgür Özel’in ziyaretinden memnuniyet duymuşlardır. Olumlu bir havada geçmiştir ziyaret. Sayın Cumhurbaşkanımız, diyaloğun devam etmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Kendi takvimlerine uygun bir zamanda iadei ziyaret gerçekleştireceklerdir” dedi. Özel’in de CHP Genel Merkezi’nde kurmaylarına “Çok verimli geçti. Bütün konuları detaylıca ele aldık. Bundan sonrası için iyimserim” dediği bildirildi.

ERDOĞAN’DAN SEÇİM TEBRİĞİ

Erdoğan, görüşmede öncelikle yerel seçim sonuçları çerçevesinde Özel’i tebrik etti ve Özel’in genel başkan olmasından dolayı CHP’nin ciddi bir ivme yakaladığını söyledi. FETÖ’nün darbe girişimine kalkıştığı 15 Temmuz 2016 gecesinin de gündeme geldiği görüşmede Özel, “15 Temmuz’un hiçbir zaman tiyatro olduğunu düşünmedim” dedi. Bu sırada Elitaş da Özel için Erdoğan’a “Kendisi de bir 15 Temmuz gazisidir” ifadesini kullandı. Erdoğan, Özel’e darbe girişimindeki direniş duruşu ve tutumu için teşekkür etti.

Yazarlar