Atatürk'ün 'umut vadeden kıvılcım'ı! Sınırdan sokmadı, koca bir nesli felaketten kurtardı

26 Mayıs 2024

Her şey 1950 yılında bir Alman ilaç firması olan Grünenthal'ın her derde deva olacağını söylediği Contergan'ı piyasaya sürmesiyle başladı. İlacı geliştirenlerin hedefi, hamilelerin mide bulantısı şikayetini ortadan kaldırmak ve anneye sakinlik vermekti. 'Contergan' adını verdikleri ilaç 'Thalidomide' olarak da biliniyordu. Thalidomide uykuyu düzenliyor ve mide bulantısını önlüyordu. Çeşitli isimler ve reklamlarla 46 ülkeye pazarlandı. Depresyondan baş ağrısına kadar her şeye yardımcı olduğuna inanılan ve aşırı dozda kullanılması halinde dahi sorun yaratmayan Thalidomide, o yıllarda özellikle kadınların başucu ilacı oldu. Ta ki ilaçla ilgili acı gerçek keşfedilene kadar.

90 BİNDEN FAZLA DÜŞÜK, 10 BİN UZUVSUZ BEBEK

1950'li yıllarda başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa'ya yayılan o ilaç Avustralya kıtasına kadar ulaştı. Thalidomide artık 46 ülkedeydi. Reçetesiz satılıyordu, üzerinde de 'Hamileler ve anneler kullanabilir' yazıyordu fakat ilaç üzerinde yeterli testler ve hayvansal deneyler yapılmamıştı, hatta kimi denemelerde toksik durumlar fark edilmişti.

Yazının Devamı

İskoçya'dan Türkiye'ye uzanan esrarengiz tünel! Uzmanı açıkladı: 'Tarihleme yapılamıyor'

25 Mayıs 2024

Tarihte insanlar saklanmak, korunmak, barınmak gibi birçok sebepten çeşitli yapılar inşa ettiler. Bütün bunlar arasından en ilgi çekici olanları ise adeta başka dünyaya yolculuk ettiriyormuş gibi hissettiren tüneller oldu. Varlığıyla birçok kişiyi büyüleyen yapılardan biri de Erdstall Tünelleri. Ancak bu tünelleri diğer antik tünellerden farklı kılan bir özelliği var. O da Alman arkeolog Heinrich Kusch'un teorisi. Bu teoriye göre 12 bin yıllık Erdstall Tünelleri İskoçya'dan Türkiye'ye kadar uzanıyor.

'DEVASA BİR YER ALTI AĞI OLUŞTURUYOR'

Alman arkeolog Dr. Heinrich Kusch kaleme aldığı 'Antik Dünya'ya Açılan Yeraltı Kapısının Sırları' (Secrets Of The Underground Door To An Ancient World) adlı kitabında, kıtanın her yerinde yüzlerce neolitik yerleşimin altında var olan tünellere dair kanıtlar bulunduğunu iddia etti. Arkeolog, tünel ağının 12 bin yıldan fazla bir süre hayatta kaldığını ve orijinal tünel ağının çok büyük olduğunu aktardı.

"Yalnızca Almanya'nın Bavyera kentinde bu yer altı tünel ağlarının 700 metresini,

Yazının Devamı

Napolyon'u bile alt eden 'Mekanik Türk!' Sırrını kimse çözemedi, Avrupa'yı kasıp kavurdu

19 Mayıs 2024

Yapay zeka ve otomasyon teknolojileri, insanlığın sınırlarını ve potansiyelini yıllardır sorgulatıyor. Bu sorgulamalardan biri de 18. yüzyılda Wolfgang von Kempelen'in icat ettiği 'Mekanik Türk'üyle başlamıştı. Satranç oynayan bu otomat sadece mekanik bir cihaz değil, aynı zamanda insan zekâsının sınırlarını zorlayan bir mucizeydi. Takvimler 1770'leri gösterdiğinde Wolfgang von Kempelen adında bir mucit, Habsburg Arşidüşesi Maria Theresa için yapılmış bir satranç oynayan otomat icat etmişti. Akçaağaçtan ve üzerine satranç tahtası çizilmiş tekerlekli bir kabinet önünde oturan bıyıklı, sarıklı ve pelerinli bir Türk figüründen oluşuyordu. Başlangıçta 'Otomat Satranç Oyuncusu' ve daha sonra 'Mekanik Türk' ya da sadece 'Türk' olarak anılıyordu. Türk, kendisine meydan okuyan her türlü rakip oyuna karşı satranç oynayacak şekilde tasarlanmıştı.

OLDUKÇA İYİ BİR PERFORMANS SERGİLİYORDU

1770 yılında Viyana sarayında von Kempelen, Türk'ün çalışmalarını göstermeye, dolabının kapılarını ve çekmecelerini

Yazının Devamı

Bağırsaktan vuruyor! Görülme yaşı 20'lere düştü: İlk sinyali böyle veriyormuş, işte çaresi

18 Mayıs 2024

Pek çok insan yetişkinliğin ilk 10-15 yılını kariyerine odaklanmak, yeni arkadaşlar edinmek hatta bir eş bulmak, dünyayı dolaşmak veya sadece eğlenmek için bir keşif dönemi olarak görüyor. Bu sebeple ne olursa olsun akla gelen son şey ölüm ve kanser oluyor. Ancak günümüzde kanser daha genç yaşlarda, 50'li yaşları bile görmeden ortaya çıkıyor. Bunlara 'erken başlangıçlı' kanserler adı veriliyor ve yetişkinlerde 18-49 yaşları arasında teşhis ediliyor. 50 yaşın altındaki kişilerde teşhis edilen kanser vakaları dünya genelinde yüzde 79 oranında şaşırtıcı bir artış gösterdi.

Mart ayında dünyaca ünlü bilim dergisi Nature'da yayınlanan çalışma da erken başlangıçlı kanserlerin artışına dikkat çekti. Araştırmacılar ipucu bulmak için tümör genetiğine, diyet değişikliklerine ve mikrobiyom kompozisyonuna baktılar. Peki, gençler arasında kanser neden hızlı şekilde artıyor? Bu, daha genç yaşlarda kanser taramasına başlanması gerektiği anlamına mı geliyor? Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar ve

Yazının Devamı

Öleceğini hissedip vasiyet etti! Mezarı açanlar şoke oldu: 'Cildi yumuşak ve sıcak'

31 Mart 2024

Çok küçük yaşta öksüz kaldığı için 16 yaşında Buryatya'daki (Moğolistan sınırında bulunan Rusya'ya bağlı bir devlet) budist tapınaklarına katılan Dashi-Dorzho Itigilov, 1911 yılında birkaç diğer rahiple birlikte Hambo Lama (bölgenin dini lideri) olmaya aday gösterildi. Aldığı unvanla birlikte Budizm inancını güçlendirerek dinin farklı dallarını tek bir çatı altında toplamaya başladı.

'BENİ MEZARDAN ÇIKARIN'

Öğrencileri tarafından çok sevilen, hayatını Budizm inancına adamış din adamlarından biriydi. Tarihler 1927 yılını gösterdiğinde öğrencilerini meditasyon yapmaya davet etti. Öğrencilerini son meditasyonuna davet ettiğini biliyordu. Öleceğini öğrencileriyle paylaştı ve ölmeden önce son bir isteği vardı: Vücudunun öldüğü şekilde gömülmesi ve ölümünün otuz yıl sonrasında ise mezarından çıkarılması. Lotus pozisyonunu aldı ve meditasyon yaptığı esnada hayatını kaybetti.

Rahibin ölümünden sonra Rusya'da inanç sahibi insanlar için oldukça zor ve sancılı geçti.

Yazının Devamı

Sapık sucu dehşetinde gözden kaçan 3 detay! 'Anlaması zor ama bu işaret ele verebilir'

30 Mart 2024

Türkiye, günlerdir 2019 ila 2023 yılları arasında 4 çocuğa cinsel istismarda bulunan Metin Şenay hakkında hazırlanan iddianamenin tüyler ürperten detaylarını konuşuyor. 331 yıl 6 aya kadar hapsi talep edilen Şenay'ın, Bağcılar'da bir su dükkanı vardı ve uzun yıllardır aynı semtte su dağıtımı yapıyordu. 24 Mayıs 2023 günü mağdur çocuklardan M.Y.'nin okuldan çıkıp evine dönmemesi üzerine ailesi polise başvurunca olayın gerçek yüzü ortaya çıktı.

Yapılan incelemelerde kimliği tespit edilen Metin Şenay'ın iş yerinin arka tarafından çocuk çığlığı sesi duyulması üzerine 'yatak odası' olarak tarif edilen gizli bir odada kız çocuğunun kilit altında ve ağlar vaziyette olduğu görüldü. Çocuğun üzerinde kan lekelerinin görülmesi üzerine cinsel istismara maruz kaldığı anlaşıldı. Ayrıca odada, "Kesinlikle bağırma. Konuşurken fısıltıyla konuş. Sağa sola zarar verme. Dükkana biri gelirse kesinlikle konuşma. Ben ne dersem yap. Sözümü dinlemezsen çok acı veririm, çok döverim. Gerekirse

Yazının Devamı

17 yaşında Türk kelimesini duyup sonra Müslüman oldu! 'Beni gören Barbie zannediyor'

24 Mart 2024

Holly Mara, 1985 yılında gözlerini New York, Chester'da açtı. Kırsal bir bölgede sanatla dolu bir çocukluk geçirdi. "Ailem yaptığımız her şey konusunda ablamı ve beni destekledi" diyen Holly, Hristiyan kültürüyle iç içe büyüdü. 17 yaşında hayatına giren Türk arkadaşı ise onu Mevlana'yla tanıştırmıştı. "Aslında en iyi arkadaşım Türk'tü ama Müslüman değildi. Bana Mevlana'yı tanıttı. Ben ilk defa onunla seccade gördüm, ilk defa Türk kelimesini duydum. Hem de Mevlana'nın kitaplarını, düşüncelerini okumaya başladım" diyen Holly Mara, 16 yaşına kadar dünya hakkında çok fazla düşünmemişti. Peki, Holly Mara'nın yolu Türkiye'yle ve İslam'la nasıl kesişmişti?

'BİR ŞEYLER BANA DOĞRU GELMİYORDU'

"Genelleme yapmayı sevmem ancak Amerikalı olarak birçok şeyden uzak kalıyoruz, bir de kendimizi çok büyük gördüğümüz için diğer ülke ve kültürler hakkında pek düşünmüyoruz. Ancak Türklerle tanışınca ilgimi çekti ve daha fazla tanımak istedim. Açık fikirli

Yazının Devamı

Çanakkale'nin bağrında kimsesizdi, torunlarına kavuştu! 'Bakıp sanmayın ki ben öldüm'

23 Mart 2024

Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Çanakkale, bugün yaşadığımız topraklar için hayatını feda etmiş binlerce insana ev sahipliği yapıyor. Birçoğunun adı, yaşı, nereli olduğu bile bilinmiyor. Neredeyse hiçbirinin bir mezar taşı yok. Çanakkale'ye giden birçok kişi de bastığı toprağın altında yatan binlerce kefensiz asker olduğunu bilerek adımlarını atıyor. 100'üncü yılını dolduran cumhuriyetin kurulmasında atılan ilk adımlarından biri olan, 109. senesini kutladığımız Çanakkale Zaferi ise geride birçok askerin anısını ve hatırasını yaşatıyor. Seyit Onbaşı, Albay Cevat Çobanlı, Nezahat Onbaşı bu isimlerden bildiğimiz sadece birkaçı. Her geçen gün Çanakkale'de 'Tarihi Yarımada'da yapılan çalışmalar bilmediğimiz birçok gerçeği gün yüzüne çıkarıyor. Onlardan biri de tam 102 yıl sonra keşfedilen eşi benzeri görülmemiş Safranbolulu Mehmet Çavuş'un mezar taşı. Üzerinde yazan şiirle tüyleri diken diken eden bu mezar taşının hikayesini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğr. Gör. İsmail Sabah,

Yazının Devamı