Melda Narmanlı Çimen

Melda Narmanlı Çimen

mcimen@doganburda.com

Tüm Yazıları

Aşkın ev rengi de kırmızı mı



Renk uzmanları, ihtirasın ve aşkın rengi olan kırmızının aynı zamanda üretkenliği, asabiyeti ve enerjiyi de temsil ettiğini söylüyor. Ancak kırmızı bazı insanlara huzursuzluk ve rahatsızlık verebiliyor. Kırmızının yarattığı iki zıt etkiyi dünya kültürlerinde de görmek mümkün. Çinliler için mutluluk ve şansın rengi olan kırmızı, Kuzey Amerikalılar için tehlike, alarm ve korkunun sembolü. Dekorasyonda genellikle dinamizm ve enerji veren renkler arasında sayılan kırmızı, faz-laca kullanıldığında agresif ve gözü yoran bir etki bırakıyor. Bu nedenle bu rengin kıvamında ve doğru kullanılması çok önemli.

Haberin Devamı

Pek çok tonu var
Kırmızıyı, pastel tonlardan yoğun şarap rengine kadar çok farklı tonlarda uygulamak mümkün. Bu iddialı rengi yoğun olarak görmek istemiyorsanız duvar ya da tekstillerde değil; çiçekler, ton-sür-ton yastıklar ve dekoratif objelerde kullanabilirsiniz. Mekanda kırmızıyı tamamlayan yumuşak kahveler, krem ve bej tonları gibi renklerin bulunması da çok önemli. Modern ve enerjisi yüksek bir mekan istiyorsanız, gri, siyah ve lacivert ile birleştirmeyi deneyin.

Etkileri neler?
“Dikkat çekici kırmızı, yaydığı enerji ile kan akışını hızlandırır ve kişilerin çabuk karar almasında etkili olur”, diyor psikologlar. Bu yüzden çalışma odasında kullanıldığında yaratıcı gücü artırabilir ve beyni canlı tutar. Şarap kırmızısı ya da mürdüm gibi içine biraz mavi ya da lacivert karıştırılmış bir kırmızı, yemek odasının duvarlarında dramatik ve etkili bir atmosfer yaratır. Mutfakta kullanılan kırmızı ise iştah açıcıdır. Banyoda ise beyaz ve kırmızı birlikteliğini deneyebilirsiniz. Aşkın rengi kırmızının en az tercih edildiği yer ise, işe bakın ki yatak odasıdır. Özellikle yoğun tonları gözü ve sinir sistemini yoracağı için uyku-suzluğa neden olabilir. Dingin ortamlar için saf kırmızı çok tercih edilmez çünkü güçlü etkisiyle mekanı yorabilir.

Birkaç öneri
Marshall Color Pazarlama Müdürü Aysun Vural, kırmızının dekorasyonda kullanımıyla ilgili şu önerilerde bulunuyor:
- Küçük bir odayı tamamen kırmızıya boyamak sıcak bir ortam yaratır.
- Kırmızı, güneş ışığını çok almayan odalar için idealdir.
- Mutfak için iyi bir tercih gibi görünmese de, krem rengi duvarlar ile birlikte modern bir görünüm sağlar.
- Salonda odak noktası yaratmak için en uygun renklerden biridir.
- Toz pembe ve turuncumsu kırmızı mükemmel uyumu yakalıyor. Üstelik de artık çok moda.
- Eviniz, kırmızı cam bir vazo ve siyah çiçeklerle modern bir tarza, boncuklu ya da püsküllü bir abajur şapkasıyla vintage bir etkiye ya da keçe bir yastık ve ekoseli bir koltuk örtüsü ile kır evi havasına bürünebilir.

EV DEDEKTiFİ

Fulya Cinisli’nin evi

Aşkın ev rengi de kırmızı mı

1994 yılında liseyi Cenevre’de College du Leman'da bitirdikten sonra New York Parsons School Of Design'da dört senelik iç mimari eğitimini tamamlayan Fulya Cinisli, 2003’de kurduğu Cinisli Mimarlık firmasıyla İstanbul ve Bodrum’da pek çok ev, ofis ve restoran projesi gerçekleştirmiş. Mütevazı ama aynı zamanda tarzını belli etmiş mimariden hoşlandığını söyleyen Cinisli, uyumu ve dinginliği kaybetmemek gerektiğine inanıyor. Topağacı’ndaki aydınlık evini tasarlarken de kendini bir cam fanusun içindeymişçesine korunmuş hissedebileceği bir ortam yaratmak istemiş. Evinin Feng Shui kurallarına uygun bir şekilde yapıldığını söylüyor Cinisli. Bol ışıklı salonda düz çizgiler hakim, kullanılan renkler ağırlıklı toprak tonları. Bu dinginlik, kırmızı aksesuarlarla hareketlendirilmiş. Duvarda teyzesi Yasemin Kamhi'nin yapmış olduğu tablolar dikkat çekici. Önerim, pencere önündeki çiçek-sandalye-aksesuar kalabalığını bir düzene sokması, lambaderlerin yerini bir daha düşünmesi, sehpa ve dresuar üzerindeki aksesuarlarda azaltma ve yerleştirme yapması.

Aşkın ev rengi de kırmızı mı



LİSTE
-Tasarımcı Erdem Akan'ın ‘clishé’ isimli, altın pırlanta ve inci kullanarak oluşturduğu, 9 parçalık ilk mücevher koleksiyonunu elacindoruknazanpak gallery'de görmek.
- 13 yaşındaki en genç ve en orijinal blogger Tavi Gevinson’ın moda yorumlarını tavi-thenewgirlintown.blogspot.com adresinden takip etmek.
- Chanel’in hasırlar, başaklar, çiçekler ve fildişi tonlarıyla yansıttığı kırsal çiftlik hayatı tarzını eve uyarlamak.

TAKİP
Karatahta nostaljisi
İlkokulda karatahtaya yazmayı kim sevmezdi ki? Tebeşirli günleri özleyenler için karatahtalar özellikle mutfaklarda ve çocuk odalarında imdada yetişiyor. Eski yüzlü dolapları yenilemek, çocukların duvara resim çizme sevdasını gidermek, alışveriş listesini ya da günün yemeklerini yazmak için kullanabilirsiniz. 810 Ahmet, gel bakalım tahtaya!