Melda Narmanlı Çimen

Melda Narmanlı Çimen

mcimen@doganburda.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

EVDE FOLKLORiK DANS



Sovyetler Birliği’nin dağılmasından 18 yıl sonra, Rusya, Doğu Avrupa ve eski Sovyet Cumhuriyetleri’ndeki tasarımcılar kendi köklerinde keşfettikleri etnik geleneklerle modern vizyonlarını buluşturarak çağdaş bir Slav stili yarattılar. Geçtiğimiz sene, hem moda hem de dekorasyon sektörleri bu trendi adeta yepyeni bir cevher keşfetmiş gibi benimsedi. Bu örnek de gösteriyor ki, desen tasarımcıları bütün dünyayı kendilerine av sahası olarak ilan ettiler; güçlü ve etkin kültürlerin gündelik motiflerinden yeni dünya starları yaratıyorlar.
Evinizde kullandığınız desen karması, ruhunuzda sakladığınız gizli bahçeyi de gün yüzüne çıkarıyor aslında. Biraz asi bir ruhunuz varsa, 70’lerle bütünleşen hippi tarzının büyük grafik desenleri ve çiçek imgeleri hoşunuza gidebilir. Doğaya daha yakınlaşmak istiyorsanız, floral ve botanik motiflere hayvan figürleri eşlik ediyor. Yatak odanızda yağmur ormanlarının form ve renklerini görmeniz bile olası.
Süperstar tasarımcıların Osmanlı sedirleri üzerine attğı Afrika stili desenlerindeki throw’lara, kanaviçe işlemeli koltuklar, Bavyera yöresel resimleriyle renklendirilmiş paravanlar, Belçika goblen halıları gibi birbirinden harika titreşimler ekleniyor ve ortaya müthiş bir ülkeler orkestrası çıkıyor.
Dünyanın daha fazla hoşgörüye ve barışa ihtiyacı olduğu yüzyılımızda karamsarlığı bir tarafa bırakıp pozitif düşünmek içinse, yardımınıza neo-pop desenler koşuyor. Gökkuşağının renk paletindeki tüm canlı ve parlak renkler bir araya geliyor; insanın kendini yeniden keşfini sağlayan fantastik bir mekân yaratmak için gerçeküstü desenler kullanılıyor. Neşeli duvar sticker’ları, pop-art figürler, logolar, naif işlemeli tekstil ürünleri, oyuncak hissi veren aksesuarlar da bu stilin parçaları.
2010’da da farklı kültürlerin folklorik temalarını kullanmaya ve kaynaştırmaya devam edeceğiz. Görüntüde bütünsellik yakalamak adına dikkat edilmesi gereken tek nokta, desenlerin belirlenen renk kartelası içinde olmasına özen göstermek.


TAKİP
DUVAR ÖRÜN

Beton, ahşap ve tuğla görünümlü duvar panelleri, yaşam mekanlarında bu malzemeleri doğal halleriyle kullanma şansı bulamayanların imdadına yetişiyor. Artstone’un ortaya modern-rustik sentezi güncel bir stil çıkaran tuğla görünümlü Ladrillo Blanca ile beton görünümlü Hormigon koleksiyonunu çok beğeniyorum. www.artstone.com.tr


LİSTE
- Mangerie’nin sahibi Elif Yalın’ın ocak ayı ortasında Mim Kemal Öke Caddesi’nde açacağı Delicatessen’ı beklemek.
- Paris Cordon Bleu mezunu Elif Edes Tapan’ın ilk kitabı olan ve içinde yetmiş dört tarif bulunan ‘Yeni Evliler İçin Misafir Sofraları’nı almak.
- Eve ani misafir bastıracağı zaman www.jupcake.com internet sitesindeki Ceylan Yiğit yapımı minik sevimli keklerden ısmarlamak.



EV DEDEKTİFİ
HALUK YORGANCIOĞLU’NUN EVİ

EVDE FOLKLORiK DANS

Mimar Haluk Yorgancıoğlu ve tasarımcı eşi Gökçen Yorgancıoğlu’nun Ortaköy’de yeşilliklerle çevrili dubleks evi, yaklaşık 220 metrekare büyüklüğünde. Evin renovasyon ve dekorasyon çalışmalarıyla tabii ki ev sahipleri bizzat ilgilenmiş. Haluk Yorgancıoğlu, “Evin mevcut mekan tasarımları ihtiyacı-mıza cevap veriyordu ama yeniden detay-landırdık” diyor. Salonun en dikkat çekici yönü aydınlık, rahat, insanın içini ferahlatan bir atmos-fere sahip olması. Bembeyaz boş duvarlara ve açık renk kanepelere rağmen, bu salonu ‘soğuk’ ya da ‘monoton’ olarak tanımlamak mümkün değil. Bunu sağlayan en önemli etken zemindeki doğal parke dokusu ve dekorasyona katılmış kişisel dokunuşlar. İtalyan modernizmini temsil eden mobilyalar ile manevi değerleri olan neo-klasik ve antik aksesuarlar arasındaki dengeyi fark etmemek imkansız. Yorgan-cıoğlu çifti, belli ki gittikleri şehirlerden de obje ve aksesuarlar topluyor. Simet-riden ve geleneksel yerleştirmelerden kaçınılması da bu salonu benzersiz kılıyor.

EVDE FOLKLORiK DANS