Melda Narmanlı Çimen

Melda Narmanlı Çimen

mcimen@doganburda.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Tarzınız doğanın yörüngesine girsin


Hem natürel hem de lüks bir görünüme sahip olan mat cilalı ahşap, yaşam alanlarının
favorisi oldu.



Dünyanın Doğu yüzünü yüzyıllardır yöneten Zen felsefesi, 90’lı yıllarla beraber Batı modernizminin kanına karışınca, büyük Avrupa ve Amerika metropollerinde sakinlik ve huzur veren iç mekanların peşine düşüldü. Bu ihtiyaç, global çevre duyarlılığıyla birleşince hem ekolojik hem de natüralist eğilimler çoğalmaya başladı. Doğal kaynakların alarma geçmesiyle birlikte makro ölçekte, hayatımızın en önemli gündem konularından biri olan ekoloji, modadan dekorasyona kadar yeni açılımların da tek nedeni gibi. Fransız Nelly Rodi trend ajansının bu sene için sunduğu stil temalarından biri ‘eco love - doğa aşkı’, yaşam alanlarında doğadan esinlenilmiş sade ve elegan bir görüntü öngörüyor. Kum, toprak ve su renklerinden oluşan renk paleti, natürel dokumalar ve ham ahşap malzemeyle bütünleniyor. Stilize botanik desenler başrolde. Almanya’nın ünlü trend ajansı Bora.herke ise, bu sene iç mekanlarda geçerli olacak doğa esintili felsefelerden birine ‘enjoy calm - sakinliğin tadını çıkar’ adını vermiş. Sadece doğaya yüzünü dönen tasarımlar ve eko teknolojiler değil, doğadan ilham alan sürprizli kombinasyonlar öneriyor yaşam alanlarına. Doğa, evi seviyor. Ev de doğal olanı. Dolayısıyla, yerküreye sadakati göstermenin tam zamanı. İşte sizi doğaya götürecek dört formül: Bambu, zeytin, adaçayı, mantar gibi bitkilere ait tozlu, kirli, karışık renkler, doğanın 2009’a ait son iksir paleti. Bu yeni bağımsız renkler, teknolojik/ilkel terazisindeki malzemelerle yapılmış mobilyaların son skalası.
Genç Fransız tasarımcı Benjamin Graindorge da salonlarda yetiştirilmek üzere küçük bir bahçe yaratmış. Suda yetişen bitkilerle Zen bahçesini apartmanlara taşımak isteyenler için saksılara alternatif bu tarz küçük habitatlar yaratmak çok moda.
Saflığın simgesi beyazla birlikte, İskandinav sayfiye coğrafyasından ilham alan marin tarzı, kum ve su renkleri, yaprak ve çim gibi fotosentez desenleri, porselen ve cam gibi doğal materyaller bir arada.
Organik koton ve ipek gibi natürel malzemeleri de es geçmemek lazım.


TASARIM
ORNEMENTA

Fransa’daki Türk mevsimi kapsamında, Türk tasarımcı Arzu Firuz ve Ateliers de Paris yöneticisi Françoise Seince kuratörlüğünde heyecan verici bir sergi açılıyor. Maison Française dergisinin basın sponsorluğunu yaptığı ‘Ornementa’ isimli sergide, geleneksel Türk tasarımları Türk ve Fransız tasarımcılar tarafından yorumlanacak. 1 Aralık-30 Ocak arası yolunuzu Paris’e düşürmeye bakın.


ŞAŞIRTICI
Tarzınız doğanın yörüngesine girsin


Bu bir Fendi piyanosudur!

Lüks markası Fendi, ev kolek-siyonunda da çarpıcı hare-ketlerle puan topluyor. 2010’a damgasını vuracak ürünlerin-den biri, bu orta boy piyano-bar! Sadece elektronik piyano çalar ve midi baslarla donatılmamış; tabureler eklendiğinde bir bara dönüşüyor. Fendi Casa koleksiyonu İsmet Mobilya’da. (Tel: 0212 287 87 27).


LİSTE
Milli Reasürans’ta, Ali Konyalı’nın Kars, Ardahan ve Oltu çevresinde çektiği mekan fotoğraflarından oluşan “Kuzeydoğu Anadolu’da Mimari” sergisini gezmek. Kars’ın taş evleri enfes.
Takı tasarımcısı Robindira Unsworth’un İstanbul’a gelip ilham alarak tasarladığı topaz taşlı takıların peşine düşmek. Bu kış çıkaracağı aromatik mumları da akla yazmak.
Mim Kemal’in yeni misafiri Bread&Butter’ın övgüyle söz edilen tostlarından denemek.

İLHAM
GÖZ?KAMAŞTIRMAK?SERBEST

Günümüz insanı, stilini yaşamının her noktasına yansıt- mak konusunda geçmişe göre çok daha cesur. Dekorasyonda ve modada ışıl ışıl tercihlerin sayısı hızla artıyor. Evde bol bol pul, payet, kristal kullanmak serbest. Ayakla- rınız ise Louis Vuitton’un 1530 $’lık bu botlarıyla par-
tileyebilir!

“Benim için en büyük lüks, Doğu ile Batı arasındaki dengeyi bulan bir dekorasyona sahip geniş iç mekanlar.” Donna Karan, modacı