Dünya 1900 kilometre ötede aynı taktik: İsrail geri çekilmeye mecbur kalacak!

1900 kilometre ötede aynı taktik: İsrail geri çekilmeye mecbur kalacak!

02.11.2023 - 15:48 | Son Güncellenme:

İngiliz medyasında çıkan haberlerde Hamas'ın İsrail ordusuna karşı yürüttüğü İHA saldırılarının detayları ve bu taktiğin işe yarayıp yaramayacağı ortaya kondu.

Neredeyse üçüncü yılına girmek üzere olan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Kiev, savaşın henüz başında insansız hava araçlarıyla (İHA) Rus ordusuna cehennemi yaşattı. İşgalciler, Kiev'i ele geçirip hükümeti düşürmek isterken bu İHA'lar kilometrelerce uzunluktaki Rus konvoylarını kolaylıkla vurdu. Rus ordusu çatışmaların başında İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma klasik taktikleri izledi. Bu taktikler kapsamında sayısız tank açık arazide hedefleri vuracaktı ancak İHA'lar buna müsade etmedi. Rus ordusu İHA'ların cephe hattındaki başarısını gördükten sonra hem kendi İHA'larını cephe hattına sürdü, hem de İran'dan kamikaze droneları sipariş etti. Moskova şimdilerde neredeyse bütün ağır saldırılarını bu intihar İHA'ları üzerinden yürütüyor.

Haberin Devamı

1900 KİLOMETRE ÖTEDE AYNI TAKTİK

50 yıl sonra Gazze için resmi olarak savaş ilan eden İsrail, Hamas'ın İHA'larla tank ve askerlerini vurmasını önlemek için zırhlı araçlarına ek önlem aldı. İsrail ordusu tarafından paylaşılan görüntülerde araçların yanında ve askerlerin içeri girdiği kapılarda zırhlı kafes yer aldığı kayıtlara geçti. Hamas'ın paylaştığı görüntülerde açık bir arazide dinlediği belirtilen İsrail askerlerinin İHA'lara bağlanmış el bombasıyla hedef alındığı görüldü. Gökyüzünden çekilen videoya göre bombanın düşmesiyle birlikte birçok asker hemen olay yerinden uzaklaşıyor, bazıları ise olduğu yerde hareketsiz olarak yatıyor sağlık durumları hakkında ise bir bilgi yok.

1900 kilometre ötede aynı taktik: İsrail geri çekilmeye mecbur kalacak

İLK KEZ 7 EKİM'DE DENEDİLER

Hamas'ın bu stratejisi aslında ilk olarak Aksa Tufanı operasyonunun ilk günü kullanıldı. İsrail'in sınırdaki gözetleme kulelerine yapılan bombardıman sonrası karadan saldırı başladı. Askeri uzmanlar ise Orta Doğu'da devam eden savaştaki İHA'ların Ukrayna'da kullanılanların sayısına yaklaşamayacağını söylüyor. Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde (INSS) insansız hava aracı teknolojisi uzmanı Liran Antebi, Deutsche Welle'ye "Hamas insansız hava araçlarının beklenmedik ve karmaşık kullanımı karşısında şaşırdığını" söyledi ve ekledi:

Haberin Devamı

'Teknolojik açıdan ilkel olan bu İHA'lar, karmaşık savaşlarda ölümcül olabileceğini kanıtladı'

France 24 Gazetesine konuşan Sciences Po Üniversitesi'nde strateji profesörü Fransız General Vincent, Desportes, bu İHA'larla İsrail ordusuna kitlesel kayıplar yaşatabileceğini ve geri çekilmeye mecbur bırakacağını söyledi.

1900 kilometre ötede aynı taktik: İsrail geri çekilmeye mecbur kalacak

 

GAZZE'DE SON DURUM

Filistinli yetkililer, İsrail saldırılarının 9 bin 61 kişinin yaşamını yitirmesine neden olduğunu açıkladı. Savaşın yirmi yedinci gününde verilen bilgiye göre, kayıpların 3 bin 760'u çocuk, 2 bin 326'sı kadın. Geçen hafta karadan işgali başlatan İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'ni aralıksız bombalıyor.

İsrail ordusu hafta sonundan itibaren Gazze'ye kara birliklerini işgal için soktu, Hamas ve diğer Filistinli gruplarla çatışmalarda iki günden kısa sürede 17 İsrail askeri öldü. Ordu, bu sabah 7007'inci Piyade Taburu'ndan bir askerin daha öldüğünü açıkladı, böylece toplam sayı 17'ye çıktı.