Dünya ABD'den Rusya'ya 'Geliyoruz' telefonu! Sürpriz ziyaretin perde arkası ortaya çıktı

ABD'den Rusya'ya 'Geliyoruz' telefonu! Sürpriz ziyaretin perde arkası ortaya çıktı

20.02.2023 - 17:17 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rus işgali sonrası ilk kez Kiev'e gitti. Burada Ukrayna Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşen Biden'ın ziyaretini dış basın 'sürpriz' olarak geçti. ABD'li yetkilinin son yaptığı açıklama ise olayın perde arkasını araladı.

ABDden Rusyaya Geliyoruz telefonu Sürpriz ziyaretin perde arkası ortaya çıktı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığı 24 Şubat 2022'den bu yana başkent Kiev en önemli konuğunu ağırladı. ABD lideri Joe Biden, büyük bir sürpriz yaparak Kiev'e gitti. Başkan Biden'ın işgalin yıldönümünde Ukrayna'nın batı komşusu Polonya'yı ziyaret edeceği duyurulmuştu. Ancak hiç kimseye haber vermeden Kiev'e giden Biden'ın ziyaretini, uluslararası haber ajansları ve yayın kuruluşları 'son dakika' koduyla duyurdu.

Haberin Devamı

İŞGALİN BAŞLAMASINDAN SONRA BİR İLK

Rus işgaline karşı direnen Ukrayna'nın başkenti, daha önce Boris Johnson, Rishi Sunak, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz gibi Batılı liderleri ağırlamıştı. Ancak ABD Başkanı'nın Kiev'i ziyaret etmesi, savaşın başından bu yana bir ilk niteliği taşıyor. Kiev'den sosyal medyaya yansıyan ilk görüntülerde, ABD Başkanı Biden ve Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin St. Michael Manastırı'na doğru yürüdüğü anlarda hava sirenlerinin çaldığı duyuldu.

ABDden Rusyaya Geliyoruz telefonu Sürpriz ziyaretin perde arkası ortaya çıktı

'BU DİĞERLERİNDEN FARKLI'

BBC'nin Ukrayna muhabiri James Waterhouse, söz konusu ziyaret hakkında 'Kiev resmi ziyaretler yabancı değil ancak bu diğerlerinden farklı' yorumunu yaparak şöyle dedi:

"ABD Başkanı Joe Biden Kiev'e sürpriz bir ziyaret yaptı. ABD liderinin Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile topyekun bir çatışmanın ortasında buluşması, sembolik ve önemli. İşgalin üstünden neredeyse bir yıl geçerken Moskova'ya açık bir mesaj gönderiyor: ABD ve Batı, Ukrayna'yı desteklemekten çekinmeyecek."

Haberin Devamı

ABDden Rusyaya Geliyoruz telefonu Sürpriz ziyaretin perde arkası ortaya çıktı

500 MİLYON DOLARLIK YENİ DESTEK PAKETİ

Joe Biden, ayrıca Ukrayna'ya gönderilecek yeni silah paketine dair detaylar paylaşacağını, Rusya'yı hedef alan ek yaptırımlar açıklayacağını da belirtti. Dakikalar sonra Yeni yardım paketinin 500 milyon dolar değerinde olduğunu açıklayan Biden, HIMARS sistemlerinin de pakete dahil olduğunu belirterek "Bir yıl sonra, Kiev ayakta. Ve Ukrayna ayakta. Demokrasi ayakta" dedi.

ABRAHAMS VE LEOPARD'LAR SAHADA

2023'ün ilk haftalarında ise Batılı ülkeler Ukrayna'nın aylardır talep ettiği diğer önemli silah tankları sahaya sürdü. Almanya Leopard tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi, ABD ise Abrams'ları Rus işgalcilere karşı cepheye sevk edeceğini duyurdu.

Geçtiğimiz aydan bu yana gündemdeki ana başlık ise, Ukrayna'ya savaş uçağı yollanıp yollanmayacağı. Kiev yönetimi, Batılı müttefiklerinden F-16 savaş uçakları istiyor.

ABDden Rusyaya Geliyoruz telefonu Sürpriz ziyaretin perde arkası ortaya çıktı

ZİYARET ÖNCESİ RUSYA'YA BİLGİ VERMİŞLER

Tüm bu gelişmeler yaşanırken ziyaretin sürpriz olmadığı ortaya çıktı. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi söz konusu ziyaretin saatler öncesinden Rusya'ya bildirildiğini ve bölgede herhangi bir çatışma riskinin ortadan kaldırıldığını belirtti. Kiev ziyaretinde Biden'a eşlik eden ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise basına yaptığı açıklamada olayı doğruladı. Sullivan konuya ilişkin şöyle dedi: 

Haberin Devamı

'Ruslara Başkan Biden'ın Kiev'e gideceğini bildirdik. Bunu Kiev'e gelmeden birkaç saat önce bölgede olası bir çatışmayı ortadan kaldırmak amacıyla yaptık. Ne söylediğimize ve ne cevap aldığımızı paylaşmayacağım'

 

HAYATINI KAYBEDEN UKRAYNALILARI ANDI

ABDden Rusyaya Geliyoruz telefonu Sürpriz ziyaretin perde arkası ortaya çıktı

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e düzenlediği sürpriz ziyaret çerçevesinde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile St. Michael Altın Kubbeli Katedrali’ni ziyaret etti. Biden, katedral ziyaretinin ardından Rusya-Ukrayna savaşında hayatını kaybeden Ukraynalıların isimlerinin ve fotoğraflarının bulunduğu anma duvarına çelenk bıraktı. Zelenskiy ve Biden, daha sonra Anayasa Meydanı’nda yer alan Cesur Yürüyüş adlı alanda Biden adına yerleştirilen plaketin açılışını yaptı.