Dünya ABD'den skandal 'ML' hatası! Orduya ait belgeler Rusların eline geçebilir

ABD'den skandal 'ML' hatası! Orduya ait belgeler Rusların eline geçebilir

18.07.2023 - 09:29 | Son Güncellenme:

ABD Ordusuna ait milyonlarca elektronik posta, küçük bir yazım hatası nedeniyle her an Rusya'nın erişimine geçebilir.

ABDden skandal ML hatası Orduya ait belgeler Rusların eline geçebilir

ABD Ordusu’nun kullandığı “.mil” alan adına gönderilmek istenen elektronik postalar, “ml” uzantısını kullanan Batı Afrika ülkesi Mali’ye yollandı. Bazı elektronik postalarda, şifreler, tıbbi kayıtlar ve üst düzey yetkililerin seyahat planları gibi hassas bilgiler de vardı.

Haberin Devamı

Haberi ilk yapan Financial Times gazetesine göre Hollandalı internet girişimcisi Johannes Zuurbier, sorunu 10 yıldan uzun süre önce tespit etti. Zuurbier, 2013’ten bu yana Mali alan adının yönetimi için hükümetle sözleşme yapmıştı ve son aylarda, on binlerce yanlış yollanmış elektronik postayı topladı.

ABDden skandal ML hatası Orduya ait belgeler Rusların eline geçebilir

HARİTA, SEYAHAT PLANLARI VE DAHA FAZLASI 

Hiç birinde gizli işareti yoktu ancak gazeteye göre elektronik postalarda tıbbi bilgiler, Amerikan askeri tesislerinin haritaları, mali kayıtlar, üst düzey yetkililerin seyahat planları ve bazı diplomatik mesajlar da vardı.

Zuurbier, ABD’li yetkililere bir mektup yazıp sorunu bildirdi. Hollandalı girişimci Mali hükümetiyle sözleşmesinin yakında sona ereceğini, bunun da “riskin büyük olduğu ve Amerikan düşmanlarınca değerlendirilebileceğini” belirtti.

Haberin Devamı

ABDden skandal ML hatası Orduya ait belgeler Rusların eline geçebilir

KAZAYLA ERİŞİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Mali’de askeri yönetimin Pazartesi alan adının kontrolünü alması bekleniyordu. Görevdeki ve eski yetkililer ABD’nin “gizli” ve “çok gizli” askeri iletişimi farklı sistemlerden yapılıyor ve kazayla erişilmesi çok mümkün değil. Ancak uzmanlar, en zararsız bile görünen bilgilerin ABD’nin düşmanları tarafından kullanılabileceğini söylüyor. BBC’nin temas kurduğu bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, konunun bilindiğini ve ciddiye alındığını kaydetti.

Yazarlar