Dünya BBC'den dış politika analizi: Erdoğan'ın zaferi neden önemli?

BBC'den dış politika analizi: Erdoğan'ın zaferi neden önemli?

29.05.2023 - 12:32 | Son Güncellenme:

28 Mayıs seçimlerini kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında BBC'den bir analiz geldi. Analizde Türkiye'nin önümüzdeki 5 yılda dış politikada atacağı olası adımlar ve geçmiş dönemde izlenen politikalara yer verildi.

BBCden dış politika analizi: Erdoğanın zaferi neden önemli

Türkiye tarihte ilk kez dün ikinci tur için sandık başına gitti. Kıyasıya geçen yarışta Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 52.16, Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,84 oy aldı. Seçimleri yakından takip eden dünya medyası ise kısa sürede manşetleri Erdoğan'ın zaferiyle süsledi.

Haberin Devamı

ABD, Avrupa ve Orta Doğu'nun en önemli gazeteleri gelişmeleri ilk sayfadan verirken BBC'den 'Erdoğan'ın kazanması batı için neden önemli' başlıklı bir analiz geldi.

Söz konusu analiz şu cümle ile başlıyor; 'Türkiye'nin küresel stratejik önemini, Pazar gecesi Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etmek için koşan dünya liderlerinin popülaritesinden anlayabilirsiniz'

DENGE POLİTİKASINA DİKKAT ÇEKİLDİ

BBC, Erdoğan'ı ilk tebrik eden liderin Putin olduğunu hatırlatarak 'resmi sonuçlarını bile beklemedi' ifadesini kullandı.
Bunun nedeni olarak Türkiye'nin Ukrayna'nın işgali sonrası Kremlin'i dışlamaması olarak gösterildi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret, Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana önemli ölçüde arttı. BBC'ye göre Türkiye-Rusya yakınlaşmasına rağmen batı, Türkiye'yi hala önemli bir müttefiki olarak görüyor.

Haberin Devamı

NATO'nun kilit üyesi olan Türkiye'nin Ukrayna'ya yardım sağladığını belirten BBC, Rusya ile de yakın bağlarını sürdürerek bir denge politikası izlediğini bildiriyor.

BBCden dış politika analizi: Erdoğanın zaferi neden önemli

NATO VE ABD DETAYI

Erdoğan'ın iktidara geldiğinden beri dış politikada Türkiye'nin işlevselliğini artırdığını hatırlatan yazıda, Türkiye-Rusya yakınlaşmasına rağmen Beyaz Saray'ın Türkiye'den vazgeçmediği belirtildi ve 'İsveç'in de NATO üyeliğini onaylaması için ikna etme konusundaki sabırsızlığını gizlemiyor' ifadesi kullanıldı.

Uzun bir bekleme süresinden sonra Türkiye'nin Finlandiya'ya NATO için onay verdiği belirtilen yazıda, 'Erdoğan, bugünlerde "Türkiye'yi yeniden büyük yapmaktan bahsediyor' ifadesi de kendine yer buldu.

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ÖNEMİ

Batılı ülkeler uzun yıllardır Türkiye'nin stratejik önemini Avrupa ile Orta Doğu arasında bir köprü olarak tanımlardı. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Türkiye'nin statüsünü dünya çapında değiştirdi.

Haberin son kısmında ise Erdoğan'ın yeni 5 yıllık dönemindeki 'olası' dış politika hamlelerine değinildi 'Çok az kişi Erdoğan'dan büyük dış politika sürprizleri bekliyor' sözleri kullanıldı.

BBC'nin yaptığı ayrı bir haberde yine Rusya ile olan yakın ilişkilere dikkat çekildi. BBC Erdoğan'ın tekrar seçilmesiyle birlikte Türkiye'nin komşularının ve NATO ülkelerinin dikkatli olacağını belirtti.