Dünya Bir zamanlar Putin'e hayrandı, şimdi bitsin diye dua ediyor!

Bir zamanlar Putin'e hayrandı, şimdi bitsin diye dua ediyor!

23.03.2022 - 06:49 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde dördüncü hafta yaşanırken, tüm dünyada birinci gündem maddesi hâlâ iki ülke arasındaki kanlı savaş. Rusya Devlet Başkanı Putin, geçmişte en önemli liderler arasında gösterilirken, aldığı işgal kararıyla tam anlamıyla gözden düştü. Bir dönem ünlü yıldızlara yakınlığı ile bilinen Putin, artık eleştiri oklarının hedefinde.

Derleyen: Nazlı Erdol / Milliyet.com.tr - Rusya-Ukrayna savaşı sürerken Hollywood dahil birçok sektör Rusya'ya yaptırım uyguladı. Rusya, Hollywood için lider bir pazar olmasa da, Statista'ya göre 2021'de dünya çapında gelir bakımından en büyük altı gişe pazarından biriydi. Ve yıllar içinde ünlüler, profesyonel dövüşler ve konserler gibi etkinlikler için ülkeyi ziyaret ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir araya geldi. İşte bir zamanlar Putin'le tanışan ancak şimdi kararlarından ötürü Putin'e karşı çıkan ünlü isimlerden bazıları...

Haberin Devamı

GECELERİ DUA EDİYOR

Oyuncu ve eski boksör Mickey Rourke, "dört yıl önce profesyonel bir kavga" için Rusya'da bulunduğu sırada Putin ile tanıştığını anlatmıştı. Son derece iddialı bir açıklama yapan Rourke, "İnsanlar daha iyi, daha kibar, daha saygılı olamazdı. Aslında Putin ile gezdim. Bizi St. Petersburg'daki çok ünlü bir müzeye götürdü" dedi ve ekledi: "Oraya gittik ve gerçekten hasta, küçük, minik çocukları ziyaret ettik. Bilirsin, ona baktım ve onu gördüm. Kimse bunu duymak istemeyecek ama karşımda empati sahibi ve bu çocukların yaşadıklarından gerçekten etkilenen bir adam gördüm." 

Bir zamanlar Putin'in yüzünün olduğu bir tişört bile giyen ve o zamanlar onun hakkında çok olumlu konuştuğu söylenen Rourke, şimdi farklı hissediyor ve Ukrayna'da olanları "kabus gibi bir senaryo" olarak nitelendiriyor.

Haberin Devamı

Bir zamanlar Putine hayrandı, şimdi bitsin diye dua ediyor

Eski boksör, Putin'in savaşı sona erdirmesi için dua ettiğini belirterek, "Şimdiyse başka bir şey var" dedi. Rourke, "Geceleri, 'Lütfen Tanrım, ruhunda sadece 'tamam, bu kadar' diyecek bir şey bulmasına izin ver' diye dua ediyorum" açıklamasında bulundu.

BİRLİKTE FOTOĞRAF ÇEKTİRMİŞTİ

Leonardo DiCaprio, 2010 yılında Saint Petersburg'daki Mikhailovsky Tiyatrosu'ndaki Uluslararası Kaplan Koruma Forumu'na katıldıktan sonra Putin ile birlikte fotoğraflandı. DiCaprio'ya yakın bir kişi, Putin'in Ukrayna'yı işgalinin ardından DiCaprio'nun insani yardım grupları CARE, Uluslararası Kurtarma Komitesi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Çocukları Kurtarın'a Ukrayna'yı desteklemek için bağışta bulunduğunu söyledi. Ancak, bağışın miktarı ile ilgili bilgi verilmedi.

Bir zamanlar Putine hayrandı, şimdi bitsin diye dua ediyor

Oyuncu, geçtiğimiz cuma günü kişisel Instagram hesabında kaynakları da paylaştı. Oscar ödüllü oyuncu Ukrayna'dan paylaştığı fotoğrafların yanı sıra, "Ukrayna'daki savaş kurbanları sevdiklerinden hayatta kalmak için temel malzemelere kadar her şeyi kaybetti" diye yazdı. "@SavetheChildren @careorg @rescueorg ve @refugees gibi insani yardım kuruluşları sahada, personellerini ve kaynaklarını aileleri ve masum insanları desteklemek için harcıyor" diye yazdı.

Haberin Devamı

'ABD'NİN ELİNDE İŞGALE DAİR KANIT YOK' DEMİŞTİ

Daha önce “Putin Röportajları” belgeseli için Rusya lideri ile birlikte çalışan yönetmen Oliver Stone, şubat ayı başlarında KCRW'den Robert Scheer'e ABD medyasının Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmek niyetinde olduğuna dair “hiçbir kanıtı” olmadığını söyledi. Putin 24 Şubat'ta saldırıya geçtiğinde Stone'un haksız olduğu kanıtlandı ve Stone daha sonra Rusya'nın “saldırganlığını” kınayan bir açıklama yaptı ve ekledi: “Amerika Birleşik Devletleri'nin vicdanında saldırgan savaşlar olmasına rağmen, bu Putin'in Ukrayna'daki saldırganlığını haklı çıkarmaz. Bir düzine yanlış bir doğru etmez. Rusya, Ukrayna'yı işgal etmekle hata etti."

ÖNCE 'VLADIMIR'İ RAHAT BIRAKIN' DEDİ, SONRA ÇARK ETTİ

Putin'in yakın arkadaşı olduğu söylenen Gerard Depardieu, Rusya-Ukrayna savaşına karşı tavır aldı. The New York Times'a göre Fransız aktör vergi kaçırmak için 2013 yılında Rus vatandaşı oldu. Rus devlet televizyonuna yazdığı bir mektupta, "Başkanınız Vladimir Putin'i çok seviyorum ve bu karşılıklı" diye yazdı. Putin Ukrayna'ya kapsamlı bir saldırı başlatmadan önce, Depardieu Fransız televizyonuna çıkarak "Vladimir'i rahat bırakın" dedi. Savaş başladığında ise, Fransız aktör savaşı kınadı ancak Putin'in adını özel olarak geçirmedi.

Haberin Devamı

Bir zamanlar Putine hayrandı, şimdi bitsin diye dua ediyor

Depardieu, Agence France-Presse ile yaptığı röportajda, “Rusya ve Ukrayna her zaman kardeş ülkeler olmuştur” dedi ve ekledi: "Bu kardeşlik savaşına karşıyım. Silahları bırakın ve müzakere edin."

'DÜNYANIN YAŞAYAN EN BÜYÜK LİDERLERİNDEN'

Steven Seagal, 2016 yılında Rus vatandaşlığına kabul edilmiş ve savaştan önce Putin'i alenen övmüştü. 69 yaşındaki Amerikalı aktör, bir zamanlar Putin'i "dünyanın yaşayan en büyük liderlerinden biri" olarak nitelendirmişti. Ancak Seagal, o zamandan beri Rusya liderine verdiği desteği yumuşattı. Fox News'a konuşan oyuncu, "Rusya ve Ukrayna'ya tek bir aile olarak bakıyorum ve iki ülkeyi birbiriyle çelişmeye teşvik etmek için propagandaya büyük meblağlar harcayan bir dış varlık olduğuna gerçekten inanıyorum" dedi.

Haberin Devamı

Seagal, ayrıca "Dualarım, her iki ülkenin birlikte barış içinde yaşayabileceğimiz ve gelişebileceğimiz olumlu ve barışçıl bir çözüme ulaşması yönünde" yorumunda da bulundu.

2008 YILINDAN BİR FOTOĞRAF PAYLAŞTI

Paul McCartney, 24 Mayıs 2003'te Moskova'da Kızıl Meydan'da bir konser için hazırlanırken Kremlin'de Putin ile bir araya geldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Beatles yıldızını 2008'de Kiev'de sahne aldığı bir fotoğrafını paylaşmaya sevk etti. Müzisyen, resmi internet sitesinde "2008'de Ukrayna'daki Bağımsızlık Meydanı'nda arkadaşlarımız için çaldığımızı hatırlıyor ve bu zor zamanlarda onları düşünüyoruz" diye yazdı. "Sevgimizi ve desteğimizi gönderiyoruz" diyen efsane müzisyen, ayrıca Ukrayna'ya destek sağlayan kaynakların bağlantılarını da paylaştı.

'PUTİN SEYAHAT REHBERİMDİ'

Putin ve Jane Fonda'nın birlikte çekilmiş bir fotoğrafı olmamasına rağmen, oyuncu daha önce Rus liderin bir zamanlar onun tur rehberi olduğunu iddia etmişti. Fonda, 2020 yılında Andy Cohen ile yaptığı röportajda, Putin'i işaret ederek, "Bu adam seyahat rehberimizdi. Ben Ted Turner ile evliyken havaalanına indik ve bizi alıp gezdiren kişi Vladimir Putin'di. Gezi rehberiydi. O zamanlar bizim tercümanımız gibiydi" ifadelerini kullandı.

Bir zamanlar Putine hayrandı, şimdi bitsin diye dua ediyor

Aktris, gezi sırasında Putin'in karısıyla hastanede buluşmayı reddettiği bir anı hatırladı. Fonda, "Karısı hastalanmıştı ve hastaneye götürülüyordu" diyerek devam etti: "Bize bunu arabada söyledi ve Ted, 'Karını kontrol etmek için hastaneye gitmelisin' dedi ancak Putin gitmedi. Vladimir Putin bunu yapmazdı. Bizimle kaldı.”

Fonda, Rusya-Ukrayna savaşı hakkında net bir yorum yapmadı. Fonda daha önce Vietnam Savaşı sırasında Vietnam'ın Hanoi kentinde uçaksavarla poz verdiği için tepki almıştı. Aktris "Hanoi Jane" lakabıyla anılıyordu ve ihanetle suçlandı. 2018'deki Televizyon Eleştirmenleri Dernekleri Yaz Basın Turu sırasında "Vietnam'a gittiğim zaman gurur duyuyorum" dedi ve ekledi: "O zaman o silahın üzerine oturacak kadar düşüncesiz olduğum için çok üzgünüm."