Dünya CIA casuslarına karşı hamle! Çin başrole vatandaşları koydu

CIA casuslarına karşı hamle! Çin başrole vatandaşları koydu

03.09.2023 - 13:02 | Son Güncellenme:

Ülkede artan CIA ve dış ülkelerin casusları karşısında çaresiz kalan Çin, halktan yardım istedi. Çin'in bu hamlesi ve diğer detayları ise dünya basını ilk sıradan okuyucularına sundu.

CIA casuslarına karşı hamle Çin başrole vatandaşları koydu

Son otuz yıldaki yükselişiyle adeta bir süper güce dönüşen Çin, Asya, Afrika ve hatta Orta Doğu'da olan varlığını artırma yoluna gitti. Afrika'dan sayısız limanları belli bir ücret karşılığı 50-100 yıllığına kiralayan Pekin, Amerikan varlığına karşı Asya'da ise yapay adalar inşa etti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali süresinde ise tarafsızlığını koruyan ancak dünya ülkelerinin Rusya'ya yaptığı yaptırımlara katılmayan Çin, Moskova'ya ilk resmi ziyaretini geçtiğimiz Mart ayında gerçekleştirdi. Çin lideri Xi Jinping, Putin ile yaptığı 'samimi' görüşmelerin sonunda dünyaya adeta mesaj vererek Putin'e '100 yıldır beklenen değişim geliyor. Bu değişikliği birlikte yürütüyoruz' dedi.

Haberin Devamı

CIA casuslarına karşı hamle Çin başrole vatandaşları koydu

CASUSLARA KARŞI SEFERBERLİK

Bütün bu gelişmeler yaşanırken Pekin'den dünyada ses getiren bir açıklama geldi. Normalde polis ve istihbarat servislerini denetleyen gizli bir departman olan Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı yabancı ve yerli casuslara karşı tüm toplumu seferber olmaya çağırdı.

Çin ekonomisi son yılların en kötü durgunluğuyla karşı karşıya ancak Çin'in otoriter lideri Xi Jinping, ulusal güvenliğe ve parti kontrolüne yönelik tehditleri savuşturma konusunda daha kararlı görünüyor. Xi, Mayıs ayında Çin Ulusal Güvenlik Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, 'En kötü senaryolara ve aşırı durumlara hazırlanmalıyız' diyerek Yetkilileri 'Gerçek bir savaşa' hazırlanmaya çağırdı.

CIA casuslarına karşı hamle Çin başrole vatandaşları koydu

CIA BU SEFER KAÇAMADI

Temmuz ayında Çin, casusluk olarak kabul ettiği geniş faaliyet yelpazesini genişletmek için casuslukla mücadele yasasını değiştirdi. Yeni yasayla birlikte casusları ihbar edenlere binlerce dolar ödül vaat ediliyor. Bu kapsamda geçen ay ülkede 4 CIA casusu yakalandı. Çin'in bu politikaları öylesine ciddileşti ki üniversitelerdeki, veterinerlik gibi bölümlerde bile öğretim üyelerinin devlet sırlarını koruma konusunda ders alması şart koşuldu. Doğudaki Tianjin kentindeki bir anaokulu personellerine bile bir casusun casus olduğunu nasıl anlayacaklarına dair seminerler düzenlendi.

Haberin Devamı

VERİLEN SÖZLERLE YAPILANLAR EŞLEŞMİYOR

Ülkedeki katı Kovid-19 önlemlerinin yarattığı genç işsizlik nedeniyle oluşacak eylemlerden bile casuslar sorumlu tutuluyor. Yapılan eylemlerle ilgili değerlendirmede bulunan bir Çinli yetkili 'Eyleme katılanlar dış güçler tarafından satın alındı' ifadesini kullandı.

Öte yandan Pekin, yabancılarla temas konusunda net bir talimat yayınlamadı. Hükümet hala yabancı yatırımları takdir ederek ülkeye girmesini istiyor. Hükümetin bu isteğine rağmen sahada yaşananlar ise tam tersi. Ülkede sık sık ABD'ye ait danışmanlık şirketlerine baskın düzenleniyor ve bu şirkette çalışan birçok kişi casusluk suçlamasıyla karşı karşıya kalıyor.