Dünya Çin çalkalanıyor! 'Kovuldu'

Çin çalkalanıyor! 'Kovuldu'

15.09.2023 - 13:43 | Son Güncellenme:

Dışişleri bakanının gizemli bir şekilde koltuğunu yitirmesinden yalnızca 35 gün sonra bu kez Savunma Bakanı ortadan kayboldu, uluslararası medya Çin'deki depremi manşetlerine taşıdı.

Çin çalkalanıyor Kovuldu

Güney Asya'da ABD ile bilek güreşine tutuşan dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de, yaz ortasında ortadan kaybolan dışişleri bakanının ardından bu kez Savunma Bakanı Li Shangfu'dan haber alınamıyor.

Haberin Devamı

Çin'de geçtiğimiz yıl kurulan yeni kabinede, Dışişleri Bakanlığı görevine Qin Gang getirildi. Çin lideri Şi Jinping'e yakın bir isim olan Qin Gang, Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan en genç siyasetçilerden biriydi. Ancak henüz altı ay sonra Çin Dışişleri Bakanı bir anda ortadan kayboldu. 25 Haziran tarihindeki resmi görüşmelerde kameraların kaydettiği Qin Gang'in 4 Temmuz'da AB Dış İlişkiler Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'le randevusu vardı. Randevu, hiçbir açıklama yapılmadan iki gün kala iptal edildi.

57 yaşındaki politikacının resmi organizasyonlara katılmaması ve özellikle ASEAN dışişleri bakanları toplantısında yer almaması, spekülasyonları artırdı. Öyle ki, Çin’in popüler arama motoru Baidu’da Qin Gang aramalarında büyük bir artış yaşandı.

Haberin Devamı

Nihayet, Pekin yönetimi 25 Temmuz tarihinde Qin Gang'ın görevden alındığını, yerine ise daha önceki Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin atandığını ilan etti. Qin Gang'ın neden koltuğunu kaybettiğine dair bilgi verilmezken, özellikle evlilik dışı ilişki söylentileri hızla yayıldı.

Çin’deki hükümet sisteminde Çin Komünist Partisi’nin üst düzey bir yetkilisi dış politikayı şekillendiriyor ve daha sonra dışişleri bakanına uygulaması gereken politikaları söylüyor.

Qin Gang Çin Komünist Partisi’nde bu kadar üst düzey bir mevkiye sahip olup da kendisinden bu kadar uzun süre haber alınamayan az sayıda kişiden biri olarak tarihe geçerken, Eylül ayı başında bu kez Savunma Bakanı Li Shangfu kayıplara karıştı.

Çin çalkalanıyor Kovuldu

'AGATHA CHRISTIE ROMANINA BENZEMEYE BAŞLADI'

İki haftadır hiçbir resmi organizasyona katılmayan ve Çin medyasının haberlerinde ekrana getirilmeyen Savunma Bakanı Li'nin kaybolduğuna ilk dikkat çeken isim, ABD'nin Japonya Büyükelçisi oldu. Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel, eski adı Twitter olan X platformundan paylaştığı mesajlarda General Li'nin Vietnam gezisine katılmadığını belirtip Singapur Deniz Kuvvetleri komutanıyla olan randevusunu da kaçırdığını, halihazırda ev hapsinde tutulduğunu yazdı:

"Çin lideri Xi Jinping’in kabinesi Agatha Christie'nin 'And Then There Were None' adlı romanına benzemeye başladı."

Haberin Devamı

ABD'li diplomat ayrıca ev hapsinde tutulanlara gönderme yaparak "Orası kalabalıklaşıyor olabilir" yorumunu da ekledi.

Çin çalkalanıyor Kovuldu

YİNE 'SAĞLIK DURUMU' DEDİLER

Vietnamlı yetkililer ise, iptal edilen gezi için Pekin yönetiminin kendilerine 'sağlık durumu'nu gerekçe gösterdiğini söyledi. Benzer açıklamalar Qin Gang'ın ortadan kaybolduğu günlerde de yine Çin tarafından dile getirildi.

LİSTEDE ROKET KUVVETLERİ KOMUTANI DA VAR

Son olarak 29 Ağustos'ta başkent Pekin'deki bir toplantıda görüntü veren Savunma Bakanı Li Shangfu'nun sırra kadem basması, Çin'de çok sayıda üst düzey askeri yetkilinin yaz mevsiminde görevden alınmasını izliyor. Çin'in nükleer cephaneliğini denetleyen Roket Kuvvetleri komutanı Li Yuchao, söz konusu listede en dikkat çekici isim.

Çin çalkalanıyor Kovuldu

WSJ VE FT: GÖREVDEN ALINDI

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, bugün Washington ve Pekin'deki kaynaklarına dayandırdığı haberinde General Li Shangfu'nun görevden alındığını yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi de benzer şekilde Savunma Bakanı Li'nin koltuğunu kaybettiğini ve soruşturma altında olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

BBC, Çin yönetiminin henüz konuya dair bilgi vermediğini hatırlatıp Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün 'durumdan haberdar olmadığını' söylediğini ekledi.

ÇİN LİDERİ Şİ'NİN GÖZDESİYDİ

Kariyerine uydu ve roket fırlatma merkezinde havacılık mühendisi olarak başlayan General Li, Çin'in askeri ve siyasi elitleri arasında kesintisiz bir yükseliş yaşadı.

Li, tıpkı eski Dışişleri Bakanı Qin Gang gibi Çin lideri Şi'nin gözdelerinden biri olarak tanınıyordu.

Analistler, Çin ordusunda büyük bir 'yolsuzluk tasfiyesi' olduğu yorumunu yapıyor ve koltuğunu kaybeden isimlerin tamamının Devlet Başkanı Şi Jinping tarafından atandığını hatırlatıyor. Analistlere göre, Çin lideri bu konuda seleflerini suçlayamaz.

Çin çalkalanıyor Kovuldu

PUTİN'E ASKER SELAMI

Rusya'dan savaş uçağı ve silah satın alması nedeniyle ABD'nin 2018 yılında yaptırım listesine aldığı Çin Savunma Bakanı Li, beş yıl sonra, 2023'ün ilk aylarında ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile görüşmeyi reddetti.

Uluslararası haber ajansı AFP, Li Shangfu'nun Ağustos ayında Rusya ve Belarus'u ziyaret ettiğini dile getiriyor. Rusya lideri Vladimir Putin tarafından Kremlin'de ağırlanan General Li'nin verdiği asker selamı fazlasıyla konuşulurken, Minsk'te Alexander Lukaşenko ile yapılan görüşmenin fotoğrafları da resmi kaynaklar tarafından yayınlandı.