Dünya 'Süper Güçler' arasında yeni kriz: Jinping çok utandı!

'Süper Güçler' arasında yeni kriz: Jinping çok utandı!

21.06.2023 - 10:42 | Son Güncellenme:

Blinken'ın Çin ziyareti sonrası açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i tiye aldı. Biden'ın o sözleri dünya basınında kısa sürede gündem oldu.

Süper Güçler arasında yeni kriz: Jinping çok utandı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çinli yetkililerle iki gün boyu gerçekleştireceği görüşmeler için Pazar günü Pekin'e indi. Ziyaret Blinken'ın 2018'den beri Çin'e ilk kez tekrar gelişi olarak kayıtlara geçti. Blinken'ın tarihi ziyaretinden tam bir gün önce nükleer enerjiyle çalışan USS Michigan güvenlik önlemi nedeniyle bölgeye gönderildi.

Haberin Devamı

İki ülke arasında devam eden Tayvan krizi konusunda önemli adımların atıldığı görüşme sonrası Blinken görüşmenin olumlu geçtiğini bildirdi. Tarihi ziyaretten tam 3 gün sonra ise ABD Başkanı Joe Biden, önümüzdeki günlerde olası bir görüşme öncesi Çin lideri Xi için sert ifadeler kullandı.

Süper Güçler arasında yeni kriz: Jinping çok utandı

'JİNPİNG ÇOK UTANDI'

ABD başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i bir diktatör olarak nitelendirdi ve Bu yılın başlarında ABD Çin balonunu kendi sınırları içinde tespit ettiğinde, Jinping'in 'çok utandığını' öne sürdü.

Biden Salı günü Kaliforniya'da bir bağış toplama etkinliğinde, "Xi Jinping'in, o balonu düşürdüğümde bu kadar sinirlenmesinin sebebi, onun orada olduğunu bile bilmemesiydi" dedi. 80 yaşındaki ABD başkanı konuşmasının devamında, "Bu, diktatörler için büyük utançtır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Süper Güçler arasında yeni kriz: Jinping çok utandı

YANIT GELDİ

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili jet hızında bir açıklama yayınladı. Bakanlık Biden'ın açıklamalarını 'Gülünç' olarak nitelendirdi.

SÜPER GÜÇLERİN BİTMEYEN GERİLİMİ

Şubat ayında Çin'e ait bir casus balon, ABD'nin birçok hassas nükleer füzesine ev sahipliği yapan Montana eyaleti üzerinde görülmüştü. Çinli yetkililer, bunun sivil bir meteoroloji balonu olduğunu ve ABD'nin onu düşürerek aşırı tepki gösterdiğini açıklamıştı.

ABD’li yetkililer ise Çin'in balonu kontrol edebildiğini, böylece askeri üslerin üzerinden birden fazla geçiş yapabildiğini, bazen sekiz rakamı şeklinde uçtuğunu önü sürmüştü. Bu gelişmeler sonrası sık sık karşı karşıya gelen ABD ve Çin son olarak uçak krizi ile gündeme geldi. ABD'li keşif uçağına 'Türbülans manevrası' yapan Çin uçağının görüntüleri dünya basınında infial yaratmıştı.