Dünya Dünyada son dakika... Rus füzesi NATO hava sahasına girdi! Bitmek bilmeyen 39 saniye

Dünyada son dakika... Rus füzesi NATO hava sahasına girdi! Bitmek bilmeyen 39 saniye

24.03.2024 - 12:38 | Son Güncellenme:

Kuzey Kutbu kıyısındaki Murmansk'tan havalanan stratejik bombardıman uçakları Tu-95'ler, Ukrayna'ya füze yağdırdı. Putin'in on yıl önce el koyduğu Kırım'ın başkenti Sivastopol'da da gece yarısı füze paniği yaşandı. NATO radarları Oserdow köyü semalarında ilerleyen bir füze tespit edince, ortalık karıştı.

Dünyada son dakika... Rus füzesi NATO hava sahasına girdi Bitmek bilmeyen 39 saniye

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde bugün itibarıyla tam 26 ay doldu, 1000 kilometreyi aşan bir hatta devam eden donmuş savaşta Kiev bu gece yarısı patlamalarla sarsıldı.

Haberin Devamı

Ukrayna medyası başkent Kiev'de çok sayıda patlama duyulduğunu, öncesinde ise hava saldırı sirenlerinin çaldığını duyurdu. Yerel yetkililer Kiev sakinlerine sığınaklarda kalma çağrısı yaptı.

Kiev'i sarsan patlamalardan saatler önce ise, Rusya'nın en kuzeybatısında yer alan ve Kuzey Kutbu'nun kıyısındaki Murmansk'taki bir hava üssünden stratejik bombardıman uçakları Tu-95'ler havalandı.

Pazar gününün ilk saatlerinde Olenye hava üssünden kalkış yapan 14 adet Tu-95, güneydoğuya doğru ilerleyip Ukrayna'ya füzeler ateşledi. Ukrayna ordusu stratejik bombardıman uçaklarının kruz füzeleri fırlattığını duyurdu.

Krivoy Rog ve Khmelnitsky gibi yerlerden de patlama haberleri gelirken, neredeyse tüm Ukrayna'da hava saldırısı alarmı verildi.

Haberin Devamı

Tu-95'lerin, Finlandiya, Estonya, Letonya ve Belarus'un doğusunu boydan boya kat eden bir rota izlediği görülüyor.

Ukraynalılar, gece boyunca Rusların 29 kruz (seyir füzesi) ateşlediğini, bunların 18'inin havada vurularak imha edildiğini açıkladı.

Dünyada son dakika... Rus füzesi NATO hava sahasına girdi Bitmek bilmeyen 39 saniye

SİVASTOPOL'A FÜZE YAĞMURU

Vladimir Putin'in on yıl önce el koyduğu Kırım'ın başkenti Sivastopol'da da gece yarısı füze paniği yaşandı. Ukraynalıların, Sivastopol'u İngiliz ve Fransızların gönderdiği Storm Shadow füzeleriyle vurduğu tahmin ediliyor. Kırım Rüzgarı adlı Telegram kanalı, Rus işgalcilerin kullandığı Belbek hava üssünde üç ayrı patlama gerçekleştiğini yazdı.

Rus işgal valisi Mikhail Razvozzhaev, Karadeniz kıyısındaki şehirde yer alan hava savunma sistemlerinin aktif hale geldiğini söyleyip halktan sığınaklardan ayrılmamasını istedi.

Dahası, işgal valisi Razvozzhaev Kırım'da son yılların en büyük saldırısının gerçekleştiğini, 10'dan fazla füzeyi gökyüzünde vurduklarını bildirdi.

Ukraynalıların ateşlediği dört füzenin ise hedeflerini vurduğu aktarılıyor. Ukrayna Hava Kuvvetleri komutanı Nikolai Oleshchuk, pilotlara ve denizcilere saldırı için teşekkür ettiği mesajını "Kırım BİZİM" cümlesiyle bitirdi.

RUS SAVAŞ GEMİLERİ VURULDU!

Ukraynalılar, bu sabah yaptıkları açıklamada Sivastopol'da iki Rus savaş gemisinin vurulduğunu duyurdu. Yamal ve Azov (Azak) adlı çıkarma gemilerinin başarılı bir şekilde vurulduğunu belirten Ukrayna ordusu, ayrıca bir iletişim merkezi ve Karadeniz Filosu'na ait çok sayıda tesisin imha edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Dünyada son dakika... Rus füzesi NATO hava sahasına girdi Bitmek bilmeyen 39 saniye

OSERDOW'DA ÜRKÜTÜCÜ 39 SANİYE

Ukrayna'nın batı komşusu ve NATO üyesi Polonya ise, bir Rus füzesinin gece yarısı hava sahasına girdiğini duyurdu. Polonya ordusu, X hesabında bir Rus kruz füzesinin gece yarısı saat 04.23'te hava sahasını ihlal ettiğini yazdı, "Nesne, Oserdow köyü semalarında ilerleyip Polonya hava sahasında 39 saniye kaldı" dedi.

Polonya'nın verdiği bilgiye göre, Rus füzesi Ukrayna'nın batısındaki kasabalara ateşlenmişti ve NATO üyesine ait radarlar füzeyi takip etti.

Polonya'dan yapılan açıklamalar dünyada son dakika oldu, AFP haber ajansı abonelerine 'kırmızı kodlu' bilgi geçti.

Dünyada son dakika... Rus füzesi NATO hava sahasına girdi Bitmek bilmeyen 39 saniye

Polonya hava kuvvetleri, Rus füzesinin radarda görünüp kaybolması üzerine F-16 savaş uçaklarına acil kalkış emri verdi.

Hava sahası ihlalinin ardından bu sabah açıklama yapan Polonya Dışişleri Bakanlığı ise, Moskova'dan yeni hava sahası ihlali için açıklama talep etti.

Haberin Devamı

Daha önce de, Rus işgal ordusunun Ukrayna'yı hedef alan saldırılarında benzer olaylar kayda geçti. Son olarak, 29 Aralık 2023 tarihinde bir Rus füzesi Polonya hava sahasına girdi ve dakikalar sonra Ukrayna havasına geri döndü.

Kasım 2022'de ise Rus füzelerini durdurmak için harekete geçen Ukrayna hava savunma sistemlerinin ateşlediği füzeler Polonya'nın sınır köyü Przewodow'a düştü. Ukrayna sınırının dibindeki köyde iki kişi hayatını kaybetti.

Füzenin Ukrayna'ya ait olduğunun belirlenmesi zaman alırken, Rusya'nın bir NATO üyesini vurması ittifakın ünlü beşinci maddesinin devreye girmesi anlamına geliyor. Bu da, 32 üyeli NATO'nun Rusya ile savaşa tutuşması demek.