Dünya Gazze'de hastaneyi kan gölüne çeviren bomba MK-84 mü?

Gazze'de hastaneyi kan gölüne çeviren bomba MK-84 mü?

18.10.2023 - 14:06 | Son Güncellenme:

İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda en az 500 kişinin öldüğü bildirilirken bomba olarak MK-48'in kullanıldığı iddia edildi. Peki kullanılan MK-48 bombasının gücü ne? JDAM donanımlı hassas güdümlü mühimmata da dönüşen bombayla ilgili detayları Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, CNN TÜRK canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İsrail dün akşam saatlerinde Gazze'deki Al Ahli Baptist hastanesini vurdu. MK-84 bombasıyla vurulduğu iddia edilen hastanede en az 500 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Peki İsrail hastane katliamında sığınak delici bomba mı kullandı? MK84 bombasının özellikleri neler? Akademisyen Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, ABD yapımı olan bomba Mark 80'nin en büyük serisi olan MK-84'ü CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ'a değerlendirdi.

"BUNU İLK DEFA YAPAN İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA İNGİLİZLER"

Caşın'ın açıklamaları şöyle; Amerikan C-17 uçakları ile bunların yüzlercesini getirdiler. Top mermisi ile bunu vurmak istemiyorlar. Karşı tarafın uçağı yok, havadan vurabiliyorlar.

Bu bombalar kime atılır? Askeri hedeflere atılır. Mühimmat depoları, uçak hangarlar, barajlar, bir barajı patlatabilir. Bunu ilk defa yapan ikinci dünya savaşında İngilizler, baraj patlatan bomba diye geçer. O kadar etkili, köprüleri vurur, park halindeki kritik uçakları yerle bir eder. Endüstriyel üretim tesislerini, fabrikaları vurmak içindir.

Haberin Devamı

Gazzede hastaneyi kan gölüne çeviren bomba MK-84 mü

"PEK ÇOK DEVLET ABD'Yİ SUÇLUYOR"

Aslında eski bir bomba. Hemen hemen bütün NATO devletlerinde var. Ancak burada bir çatışmaya doğrudan katılmak, ona silah desteği vermek var. Pek çok devlet ABD’yi suçluyor.

Dün ABD Sözcüsünün yaptığı bize ipucu veriyor. Diyor ki; 'ABD hiçbir silah verirken ön koşul koşmadı.' Halbuki biz PKK’ya karşı kullandığımızda ABD bize kısıtlama getirdi.

Bu söylediğim çok önemli. İsrail’e, Hamas’ı etkisiz kılmak için ihtiyaç duyduğu güvenlik sistemlerini verdik. Peki bu masum sivillerin öldürülmesi anlamına gelmiyor mu? Masum siviller kimler? Hastanedeki hastalar.

İsrail ordusu çok yetenekli, Gazze’de doğru şekilde Hamas’ı hedef almalıdır.

Gazzede hastaneyi kan gölüne çeviren bomba MK-84 mü

"BÜYÜK BİR KATLİAM BU"

Bu tam tipik bir hibrit savaş tekniği vurup suçu başkasına atmak. İsrail tarafı diyor ki; 'Bu atılan bir füze, bir füze bu kadar etki yapmaz.' Bu özel maksat bombası. Bu bombalar ABD tarafından verilen bomba.

Zaten dar bir alan pilotun gece görüş sistemi varsa bu hastaneyi çok rahat vurabilir. İki defa vurması şunu gösteriyor ki kasteden oradakilerin hepsinin katledilmesini amaçlayan büyük bir katliam bu.

MK-48 BOMBASI HAKKINDA

Bu bomba düştüğü yerde 360 metre içindeki bütün insanları öldürür, 800-850 metrelik inleri ağır yaralar, bir de düştüğü yerde çukur açar. Binayı komple yıkmış.

Haberin Devamı

Bombanın içinde bir parça var. Üretici firma Boeing firması. Bu bomba nüfuz delici büyük ve etki alanına sahip olup havadan atılan bir bomba. Bir füze bu etkiyi yapamaz.