Dünya 'Geri sayım, Atina kilitlendi!' Bir de 'paralel seçim senaryosu' var

'Geri sayım, Atina kilitlendi!' Bir de 'paralel seçim senaryosu' var

18.01.2023 - 10:16 | Son Güncellenme:

ABD'nin başkenti Washington'daki hassas buluşmayı sayfalarına taşıyan Yunan basını, 21-22 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek bir başka ziyareti yazdı. Gazeteler, Yunanistan ve Türkiye'deki seçim tarihlerinin çakıştığını bildiriyor.

Geri sayım, Atina kilitlendi Bir de paralel seçim senaryosu var

Washington'da bugün gerçekleşecek randevuya gözünü çeviren Yunan medyasında, Türkiye haberlerinde İsveç, Libya, Suriye ve seçim gibi başlıklar öne çıkıyor. Basının İsveç'in başkenti Stockholm'de geçen hafta sahnelenen maket skandalına ilgisi gözden kaçacak gibi değil.

Haberin Devamı

Kathimerini'de 'Çavuşoğlu: İsveç yargısının Erdoğan maketine karşı tutumu absürt' ve 'İsveç Dışişleri Bakanı: Taahhütlerimizi tamamıyle yerine getirdik, Türkiye NATO üyeliğimizi onaylayacak' başlıklı iki haber yer aldı.

CNN Yunanistan, 'İsveç Dışişleri Bakanı: Türkiye'nin NATO'ya girişimizi onaylamaması için bir neden yok' başlığını tercih etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken, bugün Washington'da bir araya geliyor. Ethnos gazetesi, 'Çavuşoğlu ve Blinken'ın hassas buluşması için geri sayım: Amerikan F-16'ları için Türklerin baskı manivelaları' başlığını attı. Gazetenin Türkiye muhabiri Maria Zaharaki, Washington'da gerçekleşecek görüşmede Ankara'nın ana hedefinin F-16 savaş uçakları olduğunu bildirdi. Muhabir Zaharaki'ye göre, ABD ve Türkiye dışişleri bakanlarının randevusunda diğer önemli iki başlık; NATO'nun genişlemesi ve Suriye'ye muhtemel operasyon.

Haberin Devamı

Geri sayım, Atina kilitlendi Bir de paralel seçim senaryosu var

Türkiye'nin ABD'nin F-16'lara onay vermemesi halinde İngiliz savaş uçağı Eurofighters'a yöneleceğini savunan Ethnos'taki haberde, Çavuşoğlu ve Blinken'ın buluşmasında kaçınılmaz şekilde Yunanistan'ın da ele alınacağı kaydedildi.

'Blinken-Çavuşoğlu randevusu Yunanistan için ne anlama geliyor?' diyen CNN Yunanistan, bütün gözlerin Washington'daki buluşmaya çevrildiğini dile getirdi. Antony Blinken'ın Türkiye'ye selefi Mike Pompeo'dan farklı açıdan yaklaştığını vurgulayan televizyon, buna karşın Washington'ın Doğu Akdeniz'deki güç dengesini Yunanistan lehine değiştirmeye karar verdiğini ileri sürdü. CNN Yunanistan'a göre, Atina'ya F-35 jetlerinin satışı söz konusu dengeyi değiştiriyor ve Ankara da bu karara tepkili.

To Vima gazetesi, 'Çavuşoğlu Blinken'la görüşüyor, F-16, NATO ve Yunanistan masada' başlıklı haberinde Atina'nın bugün Washington'a kilitlendiğini, iki dışişleri bakanının buluşmasının kritik olduğunu yazdı.

Skai televizyonu ise 'Çavuşoğlu Washington'da çıkmazda' gibi kışkırtıcı bir başlık kullandı. Televizyon, üst düzey bir Türk yetkilinin kolay olmayan bir görevle Washington'a yaptığı nadir ziyaretlerden birinin gerçekleştiğini savundu.

Haberin Devamı

AJANDADA ATİNA VE ANKARA VAR

Kathimerini, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın 21-22 Şubat tarihlerinde Türkiye ve Yunanistan'ı ziyaret etmesinin beklendiğini bildiriyor. Ege Denizi'nin iki yakasındaki her ülkede de seçim hazırlıklarının tüm hızıyla sürdüğünü hatırlatan gazete, Washington'ın Doğu Akdeniz'deki Ankara ve Atina dengesine ilgi gösterdiği yorumunu yaptı.

Blinken'ın ziyaretlerinin tam da seçim öncesi döneme rastlayacağını kaydeden Kathimerini, Ankara ve Atina'daki görüşmelerin ana gündeminin savaş uçakları olacağını belirtti. Halihazırda Türkiye ABD'den 40 yeni F-16 ve 80 adet de modernizasyon kiti talep ediyor. Yunanistan ise, ABD'ye F-35 jetleri için başvuru yaptı. Joe Biden yönetimi, iki ülkeye savaş uçakları satışını onay için Kongre'ye gönderdi.

Geri sayım, Atina kilitlendi Bir de paralel seçim senaryosu var

Antony Blinken'ın Ankara ya da Atina'dan tepki almamak için iki başkenti de programına eklediğini vurgulayan gazete, ABD'nin bir numaralı diplomatının Doğu Akdeniz'in bir başka durağı İsrail'e de uğrayacağını belirtti.

Haberin Devamı

CNN Yunanistan, 'Blinken Atina ve Ankara'da-Güç dengesi nasıl şekilleniyor?' başlığını seçti. ABD Dışişleri Bakanı'nın gezi programında Güney Kıbrıs'ın da olduğunu yazan televizyon, Antony Blinken'ın Ankara ve Atina arasında bir 'dengeleyici' rolü oynadığını savundu.

Geri sayım, Atina kilitlendi Bir de paralel seçim senaryosu var

'PARALEL SEÇİM SENARYOSU'

Medyadaki haberlerde, Yunanistan ve Türkiye'nin aynı gün seçime gidebileceği belirtiliyor. Kathimerini, 'Paralel seçim senaryosu' başlıklı haberinde Yunanistan seçimlerinde ilk turun Nisan ayında, ikinci turun ise 14 Mayıs tarihinde yapılacağını yazdı. Türkiye'den gelen son haberlerin de 14 Mayıs tarihini işaret ettiğini aktaran gazete, ilkbahar sonuna kadar iki ülke ilişkilerindeki gerilimin dinmeyeceğini dile getirdi.

Ethnos gazetesi, 'Türkiye: Seçim tarihi belli oldu' dedi, Skai televizyonu ve Ta Nea gazetesi ise 'Yunanistan'la eş zamanlı seçim' başlığını kullandı.

To Vima gazetesi haberi, 'Türkiye ve Yunanistan'da paralel seçimler için senaryolar ısınıyor' ifadesiyle sundu.

'TÜRK GİZLİ SERVİSİ BAŞKANI LİBYA'DA'

Yunan basını, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Libya gezisine de ilgi gösterdi. Kathimerini, 'Türk gizli servisinin başı Trablus'ta-Dibeybe ile buluştu' başlıklı haberinde, MİT Başkanı Fidan'ın Libya Başbakanı'yla görüşmesini sayfasına taşıdı. Gazete, randevunun Libya Yüksek Mahkemesi'nin Türkiye ile imzalanan anlaşmaları askıya almasından birkaç gün sonra gerçekleştiği yorumunu yaptı.