Dünya İsrail şaşkın! Rusya'nın ardından Çin de yüz çevirdi

İsrail şaşkın! Rusya'nın ardından Çin de yüz çevirdi

13.10.2023 - 15:11 | Son Güncellenme:

ABD ve Avrupalı ülkelerin ivedilikle kayıtsız şartsız destek açıkladığı İsrail'in Putin'den beklediği telefon bir türlü çalmadı. Dahası, Çin'in aldığı pozisyonun yarattığı derin hayal kırıklığı bugün itibarıyla artık gizlenemedi.

İsrail şaşkın Rusyanın ardından Çin de yüz çevirdi

Hamas'ın 7 Ekim'deki sürpriz baskınının ardından misillemeye girişen İsrail, beklendiği gibi anında Batılı müttefiklerinin desteğini aldı. Şimdiden iki bakanını Tel Aviv'e gönderen ABD, yanı sıra uçak gemisinin liderlik ettiği bir filoyu Doğu Akdeniz'e konuşlandırdı.

Haberin Devamı

Batılı ülkelerin ivedilikle pozisyon almasıyla, gözler diğer süper güçlere çevrildi. Siyasi kariyerindeki çalkantıyı savaşın başlamasıyla savuşturmuş görünen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tanklarını neredeyse 21 ay önce Ukrayna'ya gönderen Rusya lideri Vladimir Putin'i bir arkadaşı olarak tanımlıyordu. Netanyahu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesinden sonra yayımlanan bir anı kitabında Putin'i övgülere boğdu, Rus liderin zekasını ve Yahudilere karşı dostane yaklaşımını defalarca methetti. 71 yaşındaki Vladimir Putin de yıllar boyunca kendisini İsrail'in sadık bir müttefiki olarak konumlandırdı, vizesiz seyahati teşvik etti.

PUTİN NETANYAHU'YU ARAMADI

Ancak Hamas'ın eşi benzeri görülmemiş baskının ardından Netanyahu ile Putin arasında ağızlara sakız olan dostluk kaybolmuş gibi görünüyor. İsrail'in on yıllardır uğradığı en ağır saldırının üstünden beş gün geçti, Putin henüz 'dostu' Netanyahu'yu aramadı. Kremlin de Tel Aviv yönetimine bir taziye mesajı göndermedi.

Haberin Devamı

RESMEN İLETTİLER

Bir diğer süper güç Çin'in henüz Hamas saldırısını kınamaması, Tel Aviv'de derin bir hayal kırıklığına yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada Pekin yönetiminin takındığı tutum nedeniyle duyulan derin üzüntünün Çin'in Ortadoğu temsilcisine iletildiğini duyurdu. Açıklamada, söz konusu tepkinin telefon görüşmesinde ilettiği belirtildi.

İsrail şaşkın Rusyanın ardından Çin de yüz çevirdi

İSRAİLLİ DİPLOMAT BIÇAKLANDI

Saatler sonra ise İsrail'in Pekin Büyükelçiliği'nde görevli bir diplomat bıçaklı saldırıya uğraması var olan gerilime tuz biber ekti. Büyükelçilik binasının dışındaki bıçaklı saldırının sosyal medyada paylaşılan görüntülerinde, beyaz kıyafetli bir saldırganın yere düşen bir kişiyi defalarca bıçakladığı yer aldı. Bıçaklanan şahıs can havliyle uzaklaşmaya çalışırken, saldırgan da topallayarak ters istikamete yürüdü. Bir başka kayıtta, İsrailli diplomat yol kenarındaki Çinli sakinlerin kendisine yardım etmeye çalıştığı esnada İsrail Büyükelçiliği’nde çalıştığını söylüyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı hastaneye kaldırılan diplomatın durumunun iyi olduğunu açıkladı, Pekin yönetimi ise saldırıya dair yorum yapmadı.

Haberin Devamı

İsrail şaşkın Rusyanın ardından Çin de yüz çevirdi

JAPONYA'DA GÖSTERİ

Japonya'da ise, bugün Filistin'e destek gösterileri düzenledi. Göstericiler, İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği ağır bombardımanın bir an önce durdurulmasını isteyen pankartlar taşıdı.