Dünya Kiev Atina'ya, Tahran Moskova'ya! İşgalin 18. ayında 'Müttefik düelloları'

Kiev Atina'ya, Tahran Moskova'ya! İşgalin 18. ayında 'Müttefik düelloları'

23.08.2023 - 13:42 | Son Güncellenme:

Ukrayna'nın işgali cephe hattında bütün kaosuyla sürerken masada da hareketli günlerden geçiliyor. Hem Moskova hem de Kiev savaşı kazanmak için müttefikleriyle kritik görüşmelerde bulunuyor.

Kiev Atinaya, Tahran Moskovaya İşgalin 18. ayında Müttefik düelloları

İşgalin on sekizinci ayına girilirken, Batılı ülkeler bugüne kadar on milyarlarca dolar silah yardımı gönderdikleri Ukrayna'ya şimdi de F-16 jetleri sevk etmeye hazırlanıyor. Zelenskiy ise bu karar sonrası hem işgal süreci için yeni müttefikler hem de pilotların eğitimini hızlandırmak için arayışa geçti. Zelenskiy'nin bu bağlamdaki son durağı Yunanistan oldu. Zelenskiy burada hem Başbakan Miçotakis hem de Avrupa ülkelerinin lideriyle temaslarda bulundu. 

Haberin Devamı

ABD BASINI: DÜELLO TURLARI

ABD merkezli Washington Post tarafından yapılan 'Düello turları' başlıklı haberde hem Ukrayna'nın hem de Rus tarafının müttefikleriyle görüşmelerine yer verildi. Ukrayna lideri Zelenskiy, Avrupa ile daha iyi bir entegrasyonu tartışmak üzere Yunanistan ve diğer Balkan ülkelerinin liderleriyle toplantılar yapmak üzere Atina'ya geldi. Zelenskiy burada 'Özgürlüğümüz için savaşmamıza yardım etmeye hazır olduğunuz için teşekkür ederiz' dedi.

Zelenskiy'nin Atina ziyareti sırasında Moskova'da hareketli saatler yaşadı. Bir İran askeri heyeti Rusya'ya doğru yola çıktı. Bu savaşın başından beri devam eden Rusya-İran bağlarının ne kadar geliştiğinin bir işaretiydi. İran'ın işgal süreci boyunca Rusya için ürettiği İHA'lar ve batıyla olan düşmanca ilişkileri Moskova için Tahran'ı cazip bir müttefik haline getirdi.

Haberin Devamı

Kiev Atinaya, Tahran Moskovaya İşgalin 18. ayında Müttefik düelloları

TAHRAN MOSKOVA YAKINLAŞMASI

İran Kara Kuvvetleri komutanı Brig. Orgeneral Kioumars Heydari, Moskova'da Rus mevkidaşı Orgeneral Oleg Salyukov tarafından karşılandı. Sadece İran değil, Rusya işgal süreci boyunca kendisini kınamayan bütün ülkelerle olan ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. Rusya dün gerçekleşen BRICS olarak bilinen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan bir toplantıya katıldı. Putin söz konusu toplantıya bizzat katılacaktı ancak tutuklama kararı olduğu için zirveye uzaktan bağlandı. Brics ülkeleri ayrıca dünya ekonomisinin yüzde 40'ını oluşturuyor.

Kiev Atinaya, Tahran Moskovaya İşgalin 18. ayında Müttefik düelloları

'F-16'LAR İÇİN DESTEĞİNİZE İHTİYACIMIZ VAR'

Her ne kadar Rusya'nın bu ülkelerle ilişkisi iyi olsa da devam eden işgal nedeniyle bu ülkelerde yoksulluk ve enerji fiyatları istikrarsızlaşıyor. Bu bağlamda Zelenskiy, Yunanistan'dan olası bir yeni tahıl koridoru konusunda destek istedi. Başbakan Miçotakis, Yunan gemilerinin halihazırda Ukrayna tahıl ihracatının yüzde 50'sinden fazlasını taşıdığını söyledi.

Zelenskiy yaptığı ayrı bir açıklamada ise Miçotakis ile F-16 konusunu konuştuğunu ve iki liderin 'Bu korkunç işgali durdurmayı amaçlayan belirli öncelikleri tartıştıklarını belirtti. Zelenskiy ayrıca Miçotakis'e F-16 pilotlarının eğitilmesi konusunda bir teklif sunduğunu ortak televizyon programında, 'Pilotlarımızın F-16'lara hazırlanması konusunda Yunanistan'ın desteğine ihtiyacımız var' dedi.

Haberin Devamı

Kiev Atinaya, Tahran Moskovaya İşgalin 18. ayında Müttefik düelloları

F-16'LARIN ONAYI

ABD, Danimarka ve Hollanda'nın Ukrayna'ya F-16 göndermesine izin verdi. Karar, bir senedir savaş uçağı talep eden Ukrayna'da memnuniyetle karşılandı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ABD'nin kararının "muhteşem haber" olduğunu söyledi.

UKRAYNALI PİLOTLARIN EĞİTİMİ NASIL OLACAK?

Ukrayna'nın Batılı müttefiklerinden oluşan 11 üyeli koalisyonun, bu ayın sonuna doğru Ukraynalı pilotların eğitimine başlaması ve pilotların gelecek yıla hazır olması bekleniyor.

Ancak bu hafta yaptığı açıklamada Ukrayna Hava Kuvvetleri sözcüsü Yuriy Ihnat, gelecek sonbahar ve kışta F-16'ları kullanabilmelerinin mümkün olmadığını itiraf etmişti. Ordusunun hızlı öğrenme konusunda kendisini ispatlamış olduğunu belirten Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ise "Ukrayna'nın zaferinin kaçınılmaz olduğunu yakın zamanda kanıtlayacağız" dedi.