Dünya Libya'daki AFAD yetkilisi anlattı: Şehrin tamamı enkaza dönüşmüş durumda

Libya'daki AFAD yetkilisi anlattı: Şehrin tamamı enkaza dönüşmüş durumda

13.09.2023 - 22:25 | Son Güncellenme:

Libya, Daniel Fırtınası nedeniyle günlerdir felaketi yaşıyor. AFAD tarafından Libya'ya gönderilen 168 kişilik ekibin içinde yer alan AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, Libya'nın Derne şehrindeki son durumu "Şehir düzlük bir alanda sahile yakın ama arka tarafında dağ, vadiler var. Muhtemelen oradaki dağlardan sular gelmiş, sular 6. kata kadar çıkmış. Gördüğümüz fotoğraf o ki şehrin bir tarafının neredeyse tamamı enkaza dönüşmüş durumda." sözleriyle ifade etti.

AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen'in CNN TÜRK ekranlarında yayınlanan Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında yaptığı açıklamalar şu şekilde: Uzun yıllardır ben AFAD'ta çalışıyorum. Görmediğim bir şey kalmadı. Ama burada her şeyi alt üst etmiş bir deprem olmuş durumda. Şehir düzlük bir alanda sahile yakın ama arka tarafında dağ, vadiler var. Muhtemelen oradaki dağlardan sular gelmiş, sular şu anda 6. kata kadar çıkmış durumda. Dünyanın başka bir yerlerine de gitmiştim ama bu sefer böyle 6. kata kadar çıkmış sular görüyoruz. Gördüğümüz fotoğraf o ki şehrin bir tarafının neredeyse tamamının enkaza dönüşmüş durumda.

Haberin Devamı

Libyadaki AFAD yetkilisi anlattı: Şehrin tamamı enkaza dönüşmüş durumda

'3 TANE KARGO UÇAĞIMIZLA MALZEMELERİ GETİRDİK'

Dere yatağının yanındaki binaların neredeyse tamamı yıkılmış. Bir elektirik direği ile binanın 3.katı arasında bir araba var mesela. Baraj patlaması konusunda net bir bilgimiz yok, söylenti var ama net bir bilgi edinmeden bir şey söylemek doğru olmaz. Türkiye'den çok profosyenel ekipler getirdik. 168 kişilik bir ekibimiz var burada. 3 tane kargo uçağımızla malzemeleri getirdik. Burada öncesinde tayfun söz konusu. O fırtınanın hasarı oldukça büyük. Burada öngörülemeyen  şey şu, bu kadar alana etki edebilecek suyun birden gelebileceğini tahmin edememiş olabilirler.

'BİZE YARDIMCI OLABİLMEK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPTILAR'

Derne, nehrin kenarında bir yer. Aşağı noktada suyun en son denize döküldüğü bir yer. Aslında dar alanda yoğun bir nüfusu olan bir yer. Yağışıyla beraber gelmiş kasırga. Hafter tarafından bize herhangibi bir zorluk çıkarılmadı. Asker eşlik etti hatta bize. Bize yardımcı olabilmek için elinden geleni yaptılar. İlk gelen ekip Türkiye ekibi. Dün sabah saatlerinde geldik. Akşama kadar yol sürdük. Yetkililere de sorduk burada başka ekip var mı diye, yok dediler.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE EKİBİ OLARAK 168 KİŞİ OLARAK BURADAYIZ'

İtalya'dan 2 tane temsilci var, onların daha ekibi gelmemiş. Birde Ürdün'den talep olmuş. Benim şahsi kanaatim çok büyük bir afet söz konusu burada. Burada bütün uluslararası kuruluşlardan yardım gelmesi bekleniyor. Şu anda şehir su altında değil. Biz şu an Türkiye ekibi olarak 168 kişi olarak buradayız. Biz burada canlı veya ölü olarak insanları çıkartmak için uğraşıyoruz. Çünkü çok fazla sayıda ölü var. Burada salgın ihtimaline karşı, ölülerin çıkarılması gerekiyor hızlıca. Şu anda afet söz konusu olduğu için, politik durumlardan uzak insanlar.

Libyadaki AFAD yetkilisi anlattı: Şehrin tamamı enkaza dönüşmüş durumda

'400 BİN BURANIN NÜFUSU, TAMAMI ETKİLENMİŞ DURUMDA ŞU AN'

Biz bir girişimde bulunduk. Burada biz bir alan tespiti yaptık. İnşallah bu alanı bizi teslim ettiklerinde biz çadır kent gibi şey yapacağız. Biz alanı 4'e böldük. Bu 4 alanda da ekiplerimizle sağlıklı bir çalışma gerçekleştirdik. 400 bin buranın nüfusu, tamamı etkilenmiş durumda şu an. Bizim öğrendiğimiz şey şu oldu, aslında Cumartesi günü afetin oluştuğu zaman ama Libya bunu Pazartesi duyurabilmiş.