Dünya Poroşenko'dan flaş Wagner iddiası: Putin artık dokunulmaz değil!

Poroşenko'dan flaş Wagner iddiası: Putin artık dokunulmaz değil!

29.06.2023 - 16:23 | Son Güncellenme:

Ukrayna'nın eski lideri Petro Poroşenko CNN Türk ekranlarına canlı bağlandı. Burada Büşra Arslantaş'ın sorularını yanıtlayan Poroşenko önemli açıklamalarda bulundu.

Poroşenkodan flaş Wagner iddiası: Putin artık dokunulmaz değil

24 Şubat 2022'den beri devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde geçtiğimiz hafta sıcak saatler yaşandı. 'Putin'in Şefi' olarak bilinen paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin isyan bayrağını çekti. Cephe hattında kendi kuvvetlerinin bombalandığını belirten Prigojin, Savunma Bakanı Şoygu'nun istifasını isteyerek Moskova'ya yürüdü. Askerleriyle birlikte Rusya'nın belli bölgelerinin kontrolünü ele alan Prigojin için Putin ölüm emrini verdi. Moskova'ya 150 kilometreden az kala ise birçok bakan ve yetkili isim Moskova'dan ayrıldı.

Haberin Devamı

LUKAŞENKO ARABULUCU OLDU

Saatler sonra Belarus Başkanı Lukaşenko'nun araya girmesi ile iki taraf birbiri ile görüştü. Görüşme sonunda Wagner tasfiye edildi, Prigojhin'in Belarus'ta kalmasında karar kılındı. Putin tarafından yapılan açıklamada ise Wagner askerlerinin isterlerse ülkeye döneceklerini isterlerse de görev bölgelerinde savaşmaya devam edeceği belirtildi.

POROŞENKO: ONLARI YOK ETTİK

Gün içerisinde CNN Türk'e bağlanan eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko yaşananları canlı yayında yaşananları değerlendirdi ve önemli konular hakkında konuştu. Wagner grubu hakkında yorumlarda bulunan Poroşenko, 'Terörist saldırılar Rus bütçesi tarafından finanse edildi. Putin'in tanıdığı üzere Rusların terörist saldırılarında görev alıyorlar. Kesinlikle ayaklanma sona ermedi.

Haberin Devamı

Bu durumda Putin için bir tehlike teşkil ediyor ve bugün itibarıyla Ukraynalı yetkililer olarak Wagner’in askerlerini Ukrayna’da beklemiyoruz. Çünkü onları durdurduk ve yok ettik. Artık Belarus ve Rusya için daha tehlikeliler' ifadesini kullandı.

BAYRAKTAR ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Avrupa Birliği Dışişleri sorumlusu Josep Borrell'in 'Prigojin Putin kadar tehlike oluşturuyor' sözlerine de değinen Poroşenko, 'Demokrasinin zaferi, Ukrayna’nın zaferi kesinlikle karşımızda ve tüm dünya Rusya’ya karşı, ben şunu söylemek istiyorum. Benim devlet başkanlığım sırasında verimli bir iş birliği içerisindeydik Türk halkıyla, Bayraktar’da önemli rol oynuyor. Ordu, askeri teknik iş birliğini genişletmek istiyoruz. Dünyadaki üç ulusun da katılımıyla' dedi.

PRİGOJİN'İN BELARUSTA OLMASU DURUMU DEĞİŞTİRDİ Mİ?

'Bizim ekiplerimiz en iyisini yaptı, her hafta ziyaretler gerçekleştirdi. 200’den fazla top kamyonu ön cephelere gönderildi. Ukrayna'nın doğusuna, güneyine gönderilecek. Bu sadece bir gösterge, yapabildiğimizin en iyisini yapacağız. Bu durumda da şunu söylemek istiyorum. Ön cephedeki son olaylarda hızlı bir karar verdik ve yeni askeri malzemelerde daha çok şans yaratacak bizim için Ukrayna’nın karşı taarruzundaki başarısında. Putin’in felaketine baktığımız zaman daha fazlasını yapmak istiyoruz. Karşı taarruz devam ediyor'

NATO'DAN UKRAYNA MESAJI BEKLİYOR MUSUNUZ?

'Hiçbir şüphem yok, herkes bunun ne anlama geldiğini bilmeli, artık daha da fazla Bükreş’te yapılan zirvedeki gibi bir durum yok. Budapeşte’deki gibi boş konuşmalarla ilgilenmiyoruz'

Haberin Devamı

İSVEÇ'TE YAŞANAN SKANDAL

İsveç'te Irak asıllı bir kişinin Kur'an-ı Kerim'i yakması hakkında sorulan soruya da yanıt veren Poroşenko, 'Dünyada daha büyük küresel bir güvenlik olacak. Bu durumda bir resmi davet bekliyoruz. Finlandiya’yı hoş karşılarız, İsveç için umutlarımızı yüksek tutuyoruz, İsveç’in kabul edilmesini istiyoruz' dedi.

'UKRAYNA'DA HİÇBİR ZAMAN YAKILMAYACAK'

Kur’an’ın yakılması Türkiye’yi sinirlendirdi. Ben olumlu yaklaşıyorum ve savaş süresince de olumlu yaklaştım. Türkiye çok sorumlu ve etkili bir Avrupa yanlısı bir ülke eğer Finlandiya NATO üyesi olabilirse İsveç bir NATO üyesi olursa Türkiye daha güvenli olacak. Ukrayna NATO üyesi olursa Türkiye ve dünya çok güçlü, güvenli bir durumda olacak. Kur’an hiçbir zaman Ukrayna’da yakılmayacak. Bu bizim size sözüm' değerlendirmesinde bulundu.