Dünya Rus savaş uçağında bulundu! PCB'ler ABD imzalı

Rus savaş uçağında bulundu! PCB'ler ABD imzalı

25.12.2022 - 13:24 | Son Güncellenme:

Vladimir Putin ilk kez 'savaş' kelimesini telaffuz ederken, en şiddetli çarpışmaların yaşandığı Bakhmut'ta düşen bir Rus jetindeki detaylar gözden kaçacak gibi değil.

Rus savaş uçağında bulundu PCBler ABD imzalı

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin sürpriz ABD ziyaretiyle Vladimir Putin'in sağ kolu Dmitry Medvedev'in Çin'de ortaya çıkması, aynı güne sığdı. 300 günü çoktan dolduran Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde, Moskova ele geçirip kaybettiği tek bölgesel başkent olan Herson'u bombardımana tuttu.

Haberin Devamı

Ağustos ayı sonunda karşı taarruza geçen Ukrayna ordusunun önce Herson'a doğru yürümesi bekleniyordu ancak ilk hedef olarak Rusya sınırındaki Harkov belirlendi. Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov çevresi birkaç günde Rus işgalcilerden temizlendi ve Rus ordusunun uğradığı bozgun dünyada şaşkınlık yarattı. Ukraynalılar Harkov'dan sonra güney cephesine yöneldi, önce Herson ile Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım arasındaki köprüleri havaya uçurdular. Ukrayna ordusu adım adım Herson'a yaklaşırken, Ruslar savaştaki en utanç verici adımı atıp şehirden resmen geri çekildi.

Herson'un kaybedilmesi Moskova'da özellikle şahinler arasında büyük bir hayal kırıklığına yol açarken, Rus ordusu önce Herson ve Kırım Yarımadası arasındaki Dinyeper Nehri'nin doğusunda yeni mevziler kazdı. Ardından da Herson'u hedef alan saldırılar başladı.

Haberin Devamı

Rusya'nın Cumartesi günü gerçekleştirdiği bombardımanda en az 10 sivil hayatını kaybetti, 68 insan yaralandı. Yaralılardan 18'inin durumu ciddi. Uluslararası haber ajansları, Herson sokaklarından alev alan arabaların yanı sıra yerlerde yatan cesetlerin yer aldığı fotoğraflar geçti. Ukraynalılar, Rus işgalcilerin doğrudan apartmanları ve yönetim binalarını hedef aldığını belirtiyor.

Rus savaş uçağında bulundu PCBler ABD imzalı

Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusların hedef aldığı bölgede askeri tesis bulunmadığını belirtti, "Sosyal medya platformları büyük ihtimalle bu fotoğrafları 'hassas içerik' olarak işaretleyecek. Ancak bu hassas içerik değil, Ukrayna'nın ve Ukraynalıların gerçek hayatı. Bu bir terördür, korkutma ve zevk için öldürmedir. Dünya, nasıl bir kötülüğe karşı savaştığımızı görmeli ve anlamalı" dedi.

WSJ: YALNIZ VE KURUNTULU PUTİN

Noel arifesinde gerçekleşen saldırıyla aynı gün, Amerikan Wall Street Journal gazetesindeki bir haberin başlığı, 'Yalnız ve kuruntulu Putin, bir avuç sertlik yanlısı danışmanına güveniyor' şeklindeydi. Hafta içinde 'özel askeri operasyon' olarak tanımladığı işgal için ilk kez ağzından 'savaş' kelimesi çıkan Vladimir Putin, önceki aylarda aynı kelimeyi kullanan bazı muhalif politikacıları hapse yollamıştı. Rus lider, geride kalan 10 ayda ilk kez söz konusu kelimeyi sarf etti:

Haberin Devamı

"Amacımız askeri çatışma çarkını hızlandırmak değil, tersine bu savaşı bitirmek."

Aylarca direndikten sonra Eylül'de seferberlik ilanını 'kısmi' olarak ilan eden Vladimir Putin'in bugüne kadar Ukrayna'da 100 bin askerini kaybettiği tahmin ediliyor. Rus ordusu birkaç haftalık eğitimlerin ardından 300 bin yedek askeri daha cephe hattına sürerken, kış şartlarının iyiden iyiye hissedildiği bölgede en şiddetli çatışmalar Donbas'taki Bakhmut'ta gerçekleşiyor. Ruslar, haftalardır Ukrayna'nın elindeki kilit şehri işgal etmeyi deniyor ancak şimdiye kadar savunma hattını geçemediler.

Rus savaş uçağında bulundu PCBler ABD imzalı

Ukrayna'yı yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Bakhmut çevresindeki Rus saldırılarının hızının son günlerde azaldığını ve cephe hattındaki paralı asker grubu Wagner'in ağır kayıplar verdiğini bildiriyor. Wagner mensubu paralı askerler kısmi ilerlemenin ardından Ukrayna birlikleri tarafından eski mevzilerine geri itildi, işgalciler şehrin doğusundaki dış mahallelerden tamamen çıkarıldı.

SVP-24'ÜN İÇİNDEN ÇIKANLAR

Bakhmut'ta düşen bir Rus savaş uçağındaki detay ise, gözden kaçacak gibi değil. Rus jeti Su-24M'deki SVP-24 otomatik hedef belirleme sisteminde tuhaf baskı devre kartları (PCB) kullanıldığını gösteriyor. ABD'nin ürettiği JDAM'a benzerliğiyle bilinen SVP-24, sıradan füzeleri ve bombaları güdümlü hale getiriyor. Rus ordusu, ABD'den farklı olarak her bomba veya füzeye SVP-24 takmak yerine, bunu savaş uçakları veya helikopterlere yerleştirmeyi seçiyor.

Haberin Devamı

Rus savaş uçağında bulundu PCBler ABD imzalı

Söz konusu SVP-24'ten alınan PCB'lerde, ABD firmalarının ürettiği parçalara rastlandı. Dahası, 2014'te Kırım'ın ilhakından bu yana benzer hassas parçaların Rusların eline geçmesi yaptırımlarla engellenmişti.

Xilinx, Micron, Analog Devices ve AMD gibi firmalara ait etiketler sökülse de kısa bir incelemenin ardından PCB'lerin kaynağına ulaşıldı. Askeri uzmanlar, Kırım'a el konulmasından sonra ilan edilen yaptırımların işe yaramadığını, söz konusu PCB'lere günlük teknolojide de kolayca ulaşılabildiğini belirtiyor. Hatta, bazı online alışveriş platformlarında bile aynı kartları satın alabilmek mümkün. Uzmanlara göre, Ruslar Batılı ülkelerin teknolojisini Ukrayna'ya savaş açmak için açık şekilde kullanıyor.

Haberin Devamı

Rus savaş uçağında bulundu PCBler ABD imzalı

TANKLAR UKRAYNA SINIRINA DOĞRU

Birinci yılının dolmasına haftalar kalan Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde, bir başka hareketlilik Belarus'ta yaşanıyor. Putin, hafta içinde en sıkı Avrupalı müttefiki Aleksandr Lukaşenko ile Minsk'te bir araya geldi. Putin ve Lukaşenko sık sık görüşen isimler ancak bu genellikle Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleşiyordu. Cephe hattındaki yenilgileri kritik altyapı tesislerine füze yağdırarak terse çevirmeye çalışan Putin, 19 Aralık Pazartesi günü Belarus'un başkenti Minsk'e indi.

Üç buçuk yıl sonra ilk kez Minsk'e giden Putin'in müttefiki Lukaşenko'yu Ukrayna'daki savaşa dahil etmeye çalıştığı biliniyor. İki ülkenin ordularının ortak tatbikat yaptığı açıklanırken, Mogilev'de yük trenlerinin taşıdığı Rus tankları görüntülendi. Tren vagonlarında onlarca T-90M ve T-72B3M vardı.

Ukrayna'da ise, Rusya'nın aylardır kritik enerji tesislerini vurması nedeniyle Noel birçok şehirde zifiri karanlıkta karşılanıyor. Ukrayna lideri Zelenskiy, Noel mesajında "Özgürlüğün bedeli büyük ama köleliğin bedeli daha da büyük" dedi.

Rus füze ve insansız hava aracı saldırıları nedeniyle, milyonlarca Ukraynalı haftalardır elektriksiz, susuz ve ısınma imkanlarından yoksun.