Dünya Şakası bile yetti! Sosyal medyada paylaştı, başına gelmeyen kalmadı

Şakası bile yetti! Sosyal medyada paylaştı, başına gelmeyen kalmadı

14.03.2023 - 09:50 | Son Güncellenme:

Rusya lideri Putin'in Perşembe günü gerçekleştireceği randevu merakla beklenirken, eşine az rastlanır vakalara bir yenisi daha eklendi. VKontakte'de paylaşılan mesajın yankıları, dalga dalga yayıldı.

Şakası bile yetti Sosyal medyada paylaştı, başına gelmeyen kalmadı

Rusya lideri Vladimir Putin'in hafta içinde sıra dışı bir randevusu var. Ukrayna'ya savaş açan Moskova yönetimi, bir yıldır tarihi yaptırımlarla yüz yüze. Putin'in 16 Mart Perşembe günü Rus iş insanlarıyla buluşması bekleniyor. Söz konusu buluşma, işgalin başlangıcından bu yana ikinci kez gerçekleşecek. Vladimir Putin, son kez işgal emri verdiği 24 Şubat 2022 tarihinde iş insanlarıyla bir araya gelmişti.

Haberin Devamı

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, kimlerin katılacağının henüz netleşmediği toplantıya dair yorum yapmayı reddetti. Rus iş dünyası, buluşmada Putin'in 'özel askeri operasyon' adını taktığı işgalin başlamasıyla devletin ekonomide artan ağırlığını konuşmayı umuyor.

Vladimir Putin, geçen yıl Rusya Sanayicileri ve Girişimcileri Birliği'nin (RSPP) yıllık toplantısını kaçırmıştı. Ayrıca yeni yıl öncesi iş insanlarıyla geleneksel buluşmasını da geri çevirmişti.

BBC Rusça, geçtiğimiz yıl 24 Şubat günü Putin'le bir araya gelen iş insanlarının önemli bir kısmının geride kalan bir yılda ABD, Avrupa Birliği ve İngiliz yaptırımlarıyla yüzleşmiş olabileceğini vurguluyor.

Ukrayna'da bataklığa saplanan Rusya'daki mahkemeler ise, eşine az rastlanır davalarla gündemde. Başkent Moskova'daki Khoroshevsky Bölge Mahkemesi, müzik grubu Nogu Svelo!'nun başındaki Maxim Pokrovsky'ye dava açmaya hazırlanıyor. Pokrovsky'ye yöneltilen suçlama, Rus ordusunun itibarına leke düşürmek.

Haberin Devamı

İlk duruşması 27 Mart'ta görülecek davaya konu olan ise, Maxim Pokrovsky'nin Ukrayna işgalini kınayan şarkılar yayınlaması. Söz konusu şarkılar arasında 'Ukrayna', 'Z Kuşağı' ve 'Mutlu Yıllar, oğlum' var.

Şakası bile yetti Sosyal medyada paylaştı, başına gelmeyen kalmadı

Nogu Svelo!'nun lideri Maxim Pokrovsky, son yıllarda Belarus'taki protestolara adanan 'Kuzuların Sessizliği' gibi eserler üretti ve Rus muhalif Alexey Navalny'ye destek verip cezaevinden serbest bırakılmasını istedi. Pokrovsky'nin çıkışları, Rusya genelinde birçok konserinin baştan savma bahanelerle iptal edilmesini beraberinde getirdi.

Moskova'nın kuzeydoğusundaki Yaroslavl'da ise, Ukrayna işgalinin simgesi haline gelen Z harfinin bulunduğu bir pankartı yakan bir kişi hapis cezasına çarptırıldı. TASS haber ajansı, 1983 doğumlu Yaroslavl sakininin vandalizm suçundan hüküm giydiğini ve cezanın ertelendiğini bildirdi.

'SERGEY, NEDEN HERSON'DAN ÇEKİLİYORUZ?'

Moskova'nın güneydoğusundaki Ryazan'daki davanın konusu, bir şakaydı. İşgalin ikinci ayında Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresinden çekilen Rus ordusu, yaz mevsimi sonunda Ukraynalıların karşı taarruza geçmesiyle önce Harkov bölgesini kaybetti. Ardından Rusya lideri Putin fazlasıyla zor bir karar vermek zorunda kaldı. Rus işgalcilerin ele geçirebildiği tek bölgesel başkent olan Herson'da binlerce asker kapana kısıldı. Ukraynalılar, Herson'la Kırım'ı birbirine bağlayan köprüleri haftalarca füzelerle vurdu ve adım adım şehre yaklaştı. Bunun üzerine Putin savaştaki en utanç verici hamlesini yaptı ve Rus işgal birlikleri Herson'dan geri çekildi.

Haberin Devamı

Bir Ryazan sakini, sosyal medya platformu VKontakte'de Rus ordusunun Herson'dan geri çekilmesini tiye alan bir mesaj paylaştı. Avukat Andrey Kuryatnikov, Ryazan bölgesindeki Kasımov şehrinde yaşayan Vasily Bolshakov'un geçen yıl Kasım ayında paylaştığı şakayı aktardı:

"- Sergey, neden Herson'dan çekiliyoruz?
- Volodya, Ukrayna'nın Naziler ve faşistlerden kurtarılmasını siz emrettiniz."

Söz konusu şakanın Rus ordusunun itibarını zedelediğini savunan savcılık, Vasily Bolshakov'a karşı ceza davası açtı. Polisler ve gizli servis ajanları Şubat ayında Bolshakov'un evini basıp aradı. Adamın karısı, polisin arama sırasında kocasını dövdüğünü ve ellerini kelepçelediğini söyledi. Gizli servis ajanları Bolshakov'un diz üstü bilgisayarı ve cep telefonuna el koydu. Mart ayına gelindiğinde ise Bolshakov bir şaka nedeniyle beş yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Haberin Devamı

Vasily Bolshakov, geçen yıl Temmuz ayında yine VKontakte platformundaki bir paylaşımı nedeniyle aynı suçlamadan 30 bin ruble (400 dolar) para cezasına çarptırılmıştı.

Yaroslavl bölgesindeki Uglich şehrinde bir askerlik şubesini ateşe veren Denis Popov ise, sekiz yıl hapis cezası aldı. Vladimir Putin, aylarca direndikten sonra Eylül 2022'de seferberlik kararını 'kısmi' olarak ilan etmek zorunda kaldı. 300 bin yedek asker Ukrayna'daki cephe hattına sürülürken, söz konusu karar Rusya'yı allak bullak etti. Milyonlarca Rus savaşa katılmamak için ülkesinden kaçtı.

Şakası bile yetti Sosyal medyada paylaştı, başına gelmeyen kalmadı

Kommersant gazetesi, Uglich sakini Popov'un terör eylemine teşebbüs suçlamasından sekiz yıl cezaya çarptırıldığını, ayrıca internet üstünden halka yönelik aşırılık yanlısı çağrılar nedeniyle de askeri mahkemeden ceza aldığını yazdı.

Haberin Devamı

Rus gizli servisi FSB, Deniz Popov'un kundakçılık emrini internetten tanıştığı Ukraynalı askerlerden aldığını ileri sürüyor. Kommersant, askerlik şubesini yakan adamın yanında birkaç molotofkokteyli olduğunu ileri sürdü.

Ukrayna'daki savaşa tepki gösterenlerin askerlik şubelerini ateşe vermeleri, son aylarda terör eylemi suçlamasıyla yargılanıyor. Nizhnevartovsk'daki bir adam, söz konusu suçtan 12 yıl hapis cezası aldı.

Rusya'nın neredeyse on üçüncü ayı dolmak üzere olan Ukrayna işgalinde 200 bin askerini kaybettiği tahmin ediliyor.