Dünya Ukrayna ders oldu! 'Süper Güç Çin' iki silaha karşı çare arıyor

Ukrayna ders oldu! 'Süper Güç Çin' iki silaha karşı çare arıyor

08.03.2023 - 12:14 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini sıkı bir şekilde gözlemleyen Çin'den çok konuşulacak bir askeri analiz geldi. Söz konusu analizde olası ABD-Çin savaşında Çin'in neler yapabileceği ve ABD'nin nasıl saldıracağından bahsedildi.

Ukrayna ders oldu Süper Güç Çin iki silaha karşı çare arıyor

1 yılın geride kaldığı Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tüm kaosuyla sürüyor. Bir yıllık süreçte Rus ordusu cephe hattında istediği kazanımları elde edemedi. Hatta kazandığı yerleri bile kaybetti.

Haberin Devamı

Rus ordusu son olarak aylardır ele geçirmeye çalıştığı ve Donetsk'in anahtarı olarak baktığı Bakhmut'u kuşattı. Şehirde sokak çatışmaları sürerken bölgenin kısa sürede el değiştirmesi bekleniyor.

ŞOYGU MARİUPOL'Ü ZİYARET ETTİ

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise dün sabah saatlerinde Mariupol'e hareket etti. Burada askerleri denetleyen ve bölgedeki son durum hakkında bilgi alan Sergey Şoygu, şehirde kendisi için ayrılmış olan 'Gizli' bir alanda kurmaylarıyla savaşın gidişatını konuştu.

Ukrayna ders oldu Süper Güç Çin iki silaha karşı çare arıyor

HİMARS DESTEĞİ SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Uzun menzilli çoklu roketatar sistemi HIMARS'ın Ukrayna'ya ulaşması önce Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu, ardından karşı taarruz gerçekleşti. Yaz sonunda harekete geçen Ukrayna birlikleri, önce ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresini birkaç günde yıldırım baskınla Rus işgalcilerden temizledi. Rusya sınırına yakın konumdaki Harkov'daki zafer tüm dünyada şaşkınlık yarattı.

Haberin Devamı

BATI DESTEĞİ PUTİN'İ ARAYIŞA İTTİ

Batıdan gelen destekler sonrası Putin ise Çin ve Kuzey Kore'ye çevirdi. Bu ülkelerden mühimmat desteği isteyen Putin, geçtiğimiz günlerde Çin'in en kıdemli diplomatı Wang Yi ile Moskova'da görüştü. Wang Yi'in Moskova'daki ilk randevusu, Putin'in 50 yıllık sırdaşı Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev'leydi. Wang Yi'nin bugünkü ilk görüşmesi ise, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la gerçekleşti. Rus haber ajansları, Lavrov'un Wang Yi'nin yanında yürürken gülücükler saçan fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Ukrayna ders oldu Süper Güç Çin iki silaha karşı çare arıyor

Çin'in bir numaralı diplomatı, Rusya ile yeni anlaşmalar imzalayacaklarını kaydedip ikili ilişkileri derinleştirmek ve güçleştirmek çalıştıklarını bildirdi. O anlarda Putin'in ayağa kalkıp Wang Yi'ye sarılması ve yüzünde gülücükler olması dikkatlerden kaçmadı.

ÇİN'DEN UKRAYNA SAVAŞI ANALİZİ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Çin'den Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili çok çarpıcı bir yorum geldi. Söz konusu yorumda Rusya'nın istediği başarıları elde edememesi 2 ana nedene bağlandı.

ELON MUSK

'Samimi' olarak değerlendirildiği belirtilen analizlerde Çinli araştırmacılar, Elon Musk'a ait Starlink uydularını savaş alanı iletişimi için kullanılmasını başarılı buluyor ve bu uyduları yok etmek için araçlar geliştirmeyi tavsiye ediyor.

Haberin Devamı

Ukrayna ders oldu Süper Güç Çin iki silaha karşı çare arıyor

JAVELİNLER

Rusya'ya bir başka öneri ise ABD yapımı 'Javelinler'. Cephe hattında tank ve helikoptere zor anlar yaşatan kitlenebilir bir bazuka olan Javelinler, cephe hattında 'At ve Unut' olarak da biliniyor. Söz konusu silahlar sahada Rus ordusuna resmen cehennemi yaşatıyor.

İsmi açıklanmayan bir yetkili yapılan araştırmanın Çin Devlet Başkanı Xi'nin bizzat başkanlık ettiği Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi altındaki Askeri Konsey tarafından yapıldığını aktardı.

ÇİN'DEN 'OLASI TAYVAN SAVAŞI' ANALİZİ

Öte yandan Çin'in Ukrayna'da yaşananları gözlemlemesinin ana sebebi tabii ki Rusya'nın düştüğü durum değil. Çin, olası bir Çin-Tayvan savaşında ABD'nin harekete geçeceğini ve Tayvan'a silah desteği vereceğini hatta belki de Pasifik'te yeni bir savaşın doğacağını tahmin ediyor. Bu bağlamda ABD ordusunu sıkı bir şekilde gözlemleyen Çin aslında 'Tayvan'da başımıza ne gelebilir'in' cevabını arıyor.

Ukrayna ders oldu Süper Güç Çin iki silaha karşı çare arıyor

Çin'de hazırlanan yaklaşık 120 makalede, ABD'nin Tayvan'ı savunmak için ne yapacağı henüz belirsizliğini koruyor. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü William Burns, Xi'nin ordusuna 2027'ye kadar Tayvan'ı işgal etmeye hazır olma emrini verdiğini söylerken, Çin liderinin Rusya'nın Ukrayna'da yaşadığı başarısızlıktan muhtemelen rahatsız olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

HİMARS VE STARLİNKLER KORKU SALIYOR

Makaleler, HİMARS ve Starlink'in başarısına geniş yer verdi. ABD'nin Starlink aracılığıyla hedef bilgileri ve istihbarat paylaşımına yoğun önem verdiği aktarıldı.

Hazırlanan çalışmalar genel olarak Rusya'nın başarısızlığını konu alıyor. Rusya'nın savaşın başında tercih ettiği cephe hattındaki tank savaşları modası geçmiş ve eski bir yöntem olarak değerlendirildi. Olası bir Çin-ABD savaşında ise Çin'in ABD'nin propaganda çalışmalarını kesmek için Çin halkının korunması için 'dijital tedbirler' alınması gerektiğine parmak basıldı.