Dünya Sansürsüz harita yayınlandı, Yunanistan'da kıyamet koptu!

Sansürsüz harita yayınlandı, Yunanistan'da kıyamet koptu!

01.08.2023 - 15:50 | Son Güncellenme:

Savunma Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde saat 17.08'de paylaşılan 29 fotoğrafı açanlar 'tehlikeli bir sürpriz'le karşılaştı, hassas hatanın farkedilmesi 64 dakika sürdü. Bir kare albümden çıkarıldı ancak her şey için çok geçti.

Sansürsüz harita yayınlandı, Yunanistanda kıyamet koptu

Son iki haftayı ölümcül orman yangınlarıyla geçiren Yunanistan'da, Ege Denizi'ndeki adalara yaptığı ziyaretlerle tanınan Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias'ın yanlışlıkla yayınladığı harita fırtına kopardı.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın Rodos, Korfu ve Eğriboz (Evia) gibi büyük adalarında çıkan orman yangınları günlerce söndürülemedi, onbinlerce turist ve ada sakini tahliye edildi. Felaketlerde alevlerin üstünde uçan bir yangın söndürme uçağının dağa çakılmasıyla yaşamını yitiren iki pilotun da aralarında olduğu üç kişi hayatını kaybetti.

Yunan ana karasında ise orman yangınları Nea Anhialos şehrine yakın bir yerdeki hava üssünde patlamalara yol açtı. F-16 savaş uçakları başka üslere taşınırken, cephanelikteki patlamaların yarattığı şok dalgaları Nea Anhialos ve komşu şehir Volos'ta hissedildi. Nea Anhialos şehir merkezindeki pencereler patladı, kiliseler uyarı çanları alınca bazı köyler boşaltıldı.

Sansürsüz harita yayınlandı, Yunanistanda kıyamet koptu

Kıyametin kıyısından dönülmesi üzerine Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, yardımcısı Nikos Hardalias'a bazı üsleri ve cephaneleri denetleme talimatı verdi. Bir önceki hükümet döneminde de aynı görevi yürüten Hardalias, özellikle Ankara-Atina hattında iplerin gerildiği geçtiğimiz yıl uluslararası antlaşmalara göre silahsız olması gereken adalara gitti. Türkiye'ye en yakın konumdaki adalara provokatif ziyaretler gerçekleştiren Savunma Bakan Yardımcısı, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in kurduğu yeni hükümette de koltuğunu korudu.

Haberin Devamı

Bakan Dendias'ın emriyle Selanik, Gümülcine ve Larissa'daki askeri üsleri Yunan komutanlarla gezen Nikos Hardalias'ın fotoğrafları ve videoları, Savunma Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlandı. Ancak paylaşılan fotoğraflardaki bir detay, fazlasıyla hassas bir hatayı gün yüzüne çıkardı.

1/14

2/14

3/14

4/14

5/14

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

12/14

13/14

14/14

'TASAVVUR EDİLEMEZ ŞAPŞALLIK'

Adalardaki gizli askeri üslerin yerlerini gösteren gizli haritanın sansürsüz şekilde resmi internet sitesinde yer alması, Yunanistan gündemini tepetaklak etti. Kathimerini gazetesi, 'Hardalias'ın gizli askeri haritarlarla fotoğrafına tepkiler' başlığıyla sunduğu haberde, Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı bir karede iki gizli askeri haritanın bulunduğunu yazdı.

Hatanın Yunan muhalefet partilerinin yoğun tepkisine yol açtığını aktaran Kathimerini, SYRIZA ve PASOK partilerinin Nikos Hardalias'ı kınadığnı bildiriyor.

Haberin Devamı

Eski başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon SYRIZA, Bakan Yardımcısı Hardalias'ın teftişinde tüm askeri tesislerin isimleriyle birliket gizli askeri haritaları yayımlamayı 'başardığını' vurguladı. Ana muhalefet partisi, askeri gizliliği feda ederek söz konusu teftişleri gerçekleştiren Nikos Hardalias'ın içi boş bir iletişim politikası izlediğini de kaydetti.

Nikos Androulakis liderliğindeki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) ise, Hardalias'ın teftiş fotoğraflarını 'ucuz iletişim ve tehlikeli hobiler' olarak niteledi. Muhalefet partisi PASOK, Savunma Bakan Yardımcısı Hardalias'ın tasavvur edilemez bir ciddiyetsizlik ve şapşallık gösterdiğini belirtti.

18.12'DE YENİDEN YAYINLANDI

Yunanistan'ın en popüler internet sitelerinden in.gr ise, Hardalias'ın fotoğraflarını açık ve blurlanmış haliyle haberleştirdi. in.gr, Hardalias'ın tekrar yayımlanmak zorunda kalan fotoğraflarının bir sürpriz sakladığını vurgulayıp, "Az önce gizli askeri tesisler gördük" dedi.

Haberin Devamı

Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde önce saat 17.08'de 29 karenin yayımlandığını, bir saat dört dakika sonra, 18.12'de ise bu sayının bir eksilerek 28'e düştüğünü kaydeden internet sitesi, ilk basın bültenini açanların bir sürprizle karşılaştığını yazdı. 'Tehlikeli bir sürpriz' nitelemesinde bulunan in.gr, Savunam Bakanlığı'nın resmi açıklamasına yer verdi.

Resmi açıklamada, Bakan Yardımcısı Hardalias'a Genelkurmay Başkan Yardımcısı Koramiral Francis Lelouda'nın yanı sıra ordu komutanı unvanı bulunan dört korgeneralin de eşlik ettiği aktarıldı.

31 Temmuz Pazartesi günü Andravida gibi önemli hava üssünü teftiş eden Bakan Yardımcısı Hardalias, bugün ise Girit Adası'nda küçük bir yangın tatbikatı izleyecek. Hanya'daki tatbikatın yanı sıra yine Girit'te bulunan Suda Körfezi'ndeki donanma üssünü gezecek Nikos Hardalias, yarın ise Tanagra hava üssünü ziyaret edecek.