Dünya Yunan bakan 'Hazırlıklıyız' deyip topu ABD'ye attı: 'Türkiye'ye karşı planlarımız var'

Yunan bakan 'Hazırlıklıyız' deyip topu ABD'ye attı: 'Türkiye'ye karşı planlarımız var'

23.07.2023 - 09:56 | Son Güncellenme:

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, ülkesinde verdiği röportajda Türkiye'nin F-16 alımı ve İstanbul ve Çanakkale Boğazlarına çift isim verilmesi konusunda dikkat çeken ifadeler kullandı.

Yunan bakan Hazırlıklıyız deyip topu ABDye attı: Türkiyeye karşı planlarımız var

Mayıs ayında Yunan basınına verdiği röportajda eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile arasında geçen gerginliği yıllar sonra açıklayan Niakos Dendias, 'Türkiye ile savaşın eşiğine geldik, bu şaka değil' diyerek şöyle dedi:

Haberin Devamı

'Bakan Çavuşoğlu ile Libya ve Doğu Akdeniz konusunu tartıştık, o benim arkadaşım. Tolere edilemeyecek şeyleri konuştuk. Herkesle anlaşabileceğimizi gösterdik'

Görüşme sonrası ortak bir yemeğe katıldıklarını hatırlatan Dendias, yemekte 20 dakika boyunca kimsenin konuşmadığını belirterek 'Akabindeki yemekte atmosfer korkunçtu. Çavuşoğlu masada hemen yanımda oturuyordu' ifadelerini kullandı.

'UZUN VADEDE BELİRSİZ'

Bu açıklamalarından 2 ay sonra Yunan basınına konuşan Dendias ABD'den alınacak F-35'ler ve Türkiye hakkında önemli sözler kullandı.

Vilnius zirvesi sonrası iki ülkenin ilişkilerinin iyiye gittiğini belirten Dendias, 'Uzun vadede ne olacağını bilmek zor. Beklentimiz iyi ilişkilerin sürdürülmesi yönünde ancak Türk siyasetinde gerilim yaratabilecek belirli noktaların olduğunu da gözden kaçırmamak gerekiyor' dedi.

Yunan bakan Hazırlıklıyız deyip topu ABDye attı: Türkiyeye karşı planlarımız var

BAKAN GÜLER İLE OLAN GÖRÜŞMENİN DETAYLARI

Açıklamalarının devamında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile olan görüşmesinin detaylarını paylaşan Dendias 'Sayın Güler ile görüşme bir tanışma toplantısıydı. Muhatabımla dürüst bir ilişki kurmak isterim. Önceki bakanlık dönemimde kanıtladığım gibi, dürüst kişisel ilişki önemli bir rol oynar ve özellikle sorunlar olduğunda iki bakan arasındaki doğrudan iletişime katkıda bulunur. Çavuşoğlu Bey ile en ufak bir açıklama yapmadan kritik anlarda bu nedenle hep görüştük' değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN F-16 ALIMI

Bakan Dendias kendisine yönelik 'ABD, Türkiye'ye modern F-16'ları vermeye başlarsa Yunanistan endişelenmeli mi? şeklindeki soruya 'Bu ABD ile Türkiye arasındaki bir konu. ABD'nin kendi çıkarına göre karar vermesi gerektiğini düşünüyorum, ancak NATO'nun bütünlüğü ve müttefiklerin egemenlik ve egemenlik haklarını ihlal etmemesi ABD'nin çıkarınadır diyebilirim' dedi ve ekledi:

'Türkiye'nin olası F-16 alımına karşı planlarımız var. Güç dengesi bozulursa onu tekrar düzenleyeceğiz. Endişelenmeye gerek yok. Tekrar ediyorum, bu konuyu yakından takip ediyoruz'

Yunan bakan Hazırlıklıyız deyip topu ABDye attı: Türkiyeye karşı planlarımız var

SİLAHLANMA DİPLOMASİSİ

Jeopolitik dengeler kapsamında Yunanistan'ın da silahlanacağını belirten Dendias, 'Gelecek 4 yılda Savunma diplomasisi yoluyla ilerleyeceğimize inanıyorum' dedi ve ' Yunanistan Türk merkezli' bir politikaya sahip değil' ifadelerini kullandı.

BOĞAZLARA ÇİFT İSİM SKANDALI

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarına çift isim verme önerisini de değerlendiren Dendias, bu konuya Dışişleri Bakanlığı'nın yanıt vermesi gerektiğini söyleyerek soruya cevap vermedi.