Dünya İngiliz ordusunda İran ajanı kaosu! Askeri eğitimi nedeniyle bulunamıyor

İngiliz ordusunda İran ajanı kaosu! Askeri eğitimi nedeniyle bulunamıyor

08.09.2023 - 12:24 | Son Güncellenme:

Kaldığı hapishanenin yemek tırının altına sızarak içeriden kaçan eski İngiliz askeri ve İran ajanı olan şahıs ülke genelinde aranıyor. Olayla ilgili yeni detaylar ortaya çıkarken yetkililer şahsın askeri eğitimleri nedeniyle kolayca bulunamadığını öne sürdü.

İngiliz ordusunda İran ajanı kaosu Askeri eğitimi nedeniyle bulunamıyor

Londra'daki Wandsworth cezaevinden Çarşamba günü firar eden ve halen yakalanamayan Daniel Abid Halife'nin, İran için bilgi toplamaya çalışmak da dahil terör yasası kapsamına giren bir dizi suçlamadan tutuklu bulunduğu açıklandı. 21 yaşındaki terör zanlısı İngiliz ordusunda askerlik yaptı. Eski asker Halife'nin, Çarşamba sabahı kaçtığı belirlendi. Kaçak tutuklunun, çalıştığı cezaevi mutfağından aşçı üniforması ile çıkmayı başardığı, kendisini bir tedarik kamyonetinin altına bağlayarak cezaevi dışına çıktığına inanılıyor. Adalet Bakanı Alex Chalk, firar farkedilince kamyonetin durdurulup arandığını ve aracın altında Halifenin kullandığı iplerin bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

NEDEN YÜKSEK GÜVENLİKLİ BİR HAPİSHANEDE DEĞİLDİ?

Hükümette, Halife'nin güneydoğu Londra'daki Belmarsh gibi yüksek güvenlikli bir hapishane yerine daha düşük güvenlikli bir hapishanede tutulmasının uygun olup olmadığı konusunda özel olarak sorular soruluyor. Cezaevi Hizmetleri sözcüsü, 'Soruşturma sürüyor ve adalet bakanı bu akşam operasyonel meslektaşlarından hem sınıflandırma kararını hem de kaçışa yol açan durumu, hangi protokollerin yürürlükte olduğunu ve bunlara uyulup uyulmadığını anlamaya çalışıyor' dedi.

İngiliz ordusunda İran ajanı kaosu Askeri eğitimi nedeniyle bulunamıyor

NASIL TUTUKLANDI?

Şu anda 21 yaşında olan Daniel Abid Halife 2019 yılında gönüllü olarak İngiltere silahlı kuvvetlerine katılmış ve Stafford bölgesindeki Beacon Kışlası'nda eğitimini sürdürürken, bu yıl 2 Ocak tarihinde sahte bir bomba ihbarı sonrasında ortadan kaybolmuştu.
Bir kaç hafta sonra, 26 Ocak tarihinde tutuklanan Halife 28 Ocak günü Londra'daki Wandsworth cezaevine yollanmıştı.

Haberin Devamı

Halife'nin yargılanmasına, "düşmana faydalı olabilecek bilgi toplamaya çalışmak" ve "terör eylemi hazırlığı yapmak" gibi suçlamalarla, Terörle Mücadele Yasası ve Devlete Ait Gizli Bilgileri Sızdırma yasalarına dayanılarak 13 Kasım'da devam edilecekti.

Daha önceki bir duruşmada Halife, Savunma Bakanlığı'na ait personel bilgilerin tutulduğu sistemden kişisel bilgi edinmeye çalışmakla suçlanmıştı. Halife kendisine yönelik bütün suçlamaları Temmuz ayındaki bir duruşmada reddetmişti.

İngiliz ordusunda İran ajanı kaosu Askeri eğitimi nedeniyle bulunamıyor

ASKERİ EĞİTİMLERİ NEDENİYLE BULUNAMIYOR

The Sun gazetesinde yer alan haberde ise Halife'nin hala her yerde arandığı bilgisi verildi. Askeri eğitimli olduğu için gizlenme taktiklerini iyi bilen Halife'nin kendisini kameralar ve ekiplerden gizlemeyi başardığı düşünülüyor. Polislerin arama çalışmaları sırasında Halife'ye benzeyen ancak bir başka kişiyi yakalaması ise ülke basınında gündem oldu.

KAMYONETİN GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI

Tren istasyonunda bekleyen şahsı gizlice kelepçeleyen polislerin operasyonu nedeniyle seferleri bir süre durdu. Çevredekilerin kamerasına yansıyan olayda birçok kişinin şüpheliyi Halife'ye benzettiği duyuldu. Yapılan parmak izi testlerinde ise söz konusu şüphelinin Halife olmadığı belirlendi. Polis ekipleri ülkedeki neredeyse bütün tren, otobüs ve uçak seferlerinin sayısını arama çalışmaları nedeniyle yavaşlattı. Halife'nin ülkeyi terk etmesinden endişelenen ekipler İran ajanının kaçtığı kamyonetin görüntülerini de yayınladı.

Haberin Devamı

İngiliz ordusunda İran ajanı kaosu Askeri eğitimi nedeniyle bulunamıyor