Dünya Karabağ’da operasyon başladı! Erivan'da 'darbe' sesleri

Karabağ’da operasyon başladı! Erivan'da 'darbe' sesleri

20.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir süredir Dağlık Karabağ’da hakim olan gerginlik sonrası Azerbaycan ordusu bir askeri operasyon başlattı. Bakü, operasyonun teröristlere yönelik olduğunu açıkladı.

Dağlık Karabağ bölgesinde son dönemde artan gerilim, dün Azerbaycan ordusunun yeni bir askeri operasyon başlatmasıyla sonuçlandı. Azerbaycan bu askeri operasyondan saatler önce 4 askerinin ve iki sivilin farklı mayın patlamalarında öldüğünü duyurmuştu. Bu mayınların ‘Ermeni ayrılıkçı gruplar’ tarafından patlatıldığı savunuldu. 

Haberin Devamı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Üçlü deklarasyon hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde işlenen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin silahsızlandırılarak topraklarımızdan çekilmesi, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, kurtarılmış topraklara dönen sivil nüfusun yanı sıra yeniden inşa ve imar çalışmalarında yer alan sivil işçilerin ve askeri personelin güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla bölgede yerel nitelikte anti-terör tedbirleri başlatılmıştır” denildi. 

İMHA EDİLDİ

Bakanlık, operasyonda sivillerin ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığını vurgulayarak, “yüksek hassasiyetli silahlar” kullanıldığını ve “yalnızca meşru askeri hedeflerin etkisiz hale getirildiğini” belirtti. Karabağ’daki Ermeni nüfusun tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla Laçın yolu üzerinde ve diğer istikametlerde insani koridor noktaları oluşturulduğu açıklandı. Operasyonda, Hocavend bölgesinde Ermeni Silahlı Kuvvetlerine ait P-18 radar istasyonu imha edildi. 

Haberin Devamı

Karabağ’da operasyon başladı Erivanda darbe sesleri

ERİVAN’DA ‘DARBE’ SESLERİ 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da operasyon başlatmasının ardından güvenlik konseyini topladı. Paşinyan, “Bu süreçte Azerbaycan operasyonlara ilişkin bilgi akışı sağlıyor ve Azerbaycan’ın operasyonlara başlanacağı konusunda Rusya’ya resmi bilgi vermesi bizim için kafa karıştırıcı. Biz Rus ortaklarımızdan bir bilgi alamadık. Rus barış gücünün Karabağ’daki durumun istikrara kavuşturulması için önlem almasını umuyoruz” diye konuştu. Paşinyan “Dağlık Karabağ’da Ermenistan askeri yok” derken, Ermenistan’ı ve Ermeni ordusunu çatışmalara dahil etmek isteyen girişimleri kabul etmediklerini kaydetti.  

Muhalefetinin istifa talebine ve muhaliflerin Ermenistan parlamentosu önünde toplanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Paşinyan, “Ermenistan’da farklı kesimlerden ‘darbe’ çağrısında bulunanlar var. Kimse hesapsız ve keskin maceralar peşine düşmemeli” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Azerbaycan Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise, “Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu, Ermeni silahlı güçlerin Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinden kayıtsız şartsız, tamamen çekilmesi ve sözde rejimin feshedilmesidir” denildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Anar Eyvazov da yaptığı açıklamada Karabağ’daki Ermenistan silahlı güçlerinin 60’tan fazla mevzisinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiğini söyledi. Eyvazov, “20’ye yakın askeri araç, 40’tan fazla top, 30’dan fazla havan topu, 2 uçaksavar sistemi ve 6’dan fazla elektronik harp istasyonu imha edildi” bilgisini paylaştı. Karabağ’da hakim olan ancak tanınmayan Ermeni yönetimi ise, Azerbaycan tarafına operasyonu durdurması ve sorunun çözümü için müzakere masasına oturulması çağrısında bulundu. 

‘RUSYA BÖLGEDEKİ GELİŞMELERİ İZLİYOR’ 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Azerbaycan’ın başlattığı operasyonun ardından, “İki ülkeyle de iletişim halindeyiz. Karabağ’da tansiyonun yükselmesinden endişe duyuyoruz. Her iki tarafı da kan dökmeyi durdurmaya çağırıyoruz” dedi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, AB’nin Karabağ’daki askeri gerilimi kınadığını belirtirken, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise “Bakü ve Karabağ Ermenileri arasında gerçek bir diyaloğun tesisi için Azerbaycan’ın askeri faaliyetleri derhal durdurulmalıdır” dedi. Fransa, saldırının kabul edilemez olduğunu belirtti ve BM Güvenlik Konseyi’ne konuyu görüşmek üzere acil toplanma çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, ateşkes çağrısında bulunarak, “ABD, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki askeri eylemlerinden derin endişe duymaktadır ve Azerbaycan’ı bu eylemlerini derhal durdurmaya çağırıyor” dedi. 

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ’NDEN DESTEK VE SAĞDUYU MESAJI

Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan tarafından Karabağ’da başlatılan antiterör operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “İkinci Karabağ Savaşı’nın sona ermesinden bu yana geçen yaklaşık üç yıllık sürede sahadaki duruma ilişkin olarak sürekli dile getirdiği meşru ve haklı endişelerin giderilmemesi neticesinde Azerbaycan, kendi egemen toprakları üzerinde gerekli gördüğü tedbirleri almak durumunda kalmıştır. Azerbaycan ile Ermenistan arasında bugüne kadar titizlikle yürütülen kapsamlı görüşme sürecinin sonuç odaklı olarak devamının sağlanmasının, bölgede barış, güvenlik, refah ve kalıcı istikrarın tesisi için yegâne yol olduğuna inanıyoruz” mesajı verildi. ● ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

VELİYEV, GEÇEN HAFTA ANKARA’DAYDI 

Azerbaycan Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı 1. Yardımcısı General Polkovnik Kerim Veliyev, 11 Eylül’de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ın davetlisi olarak Ankara’ya ziyarette bulundu. Askeri karşılama töreninin ardından iki komutan, Genelkurmay Karargâhında bir görüşme gerçekleştirdi. Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler de, Veliyev’i bakanlıkta kabul etti. Güler’in kabulünde, Gürak da yer aldı. Veliyev’in, Karabağ operasyonundan bir hafta önce Ankara’daki temasları dikkat çekici bulundu.