Dünya Orta Doğu'da kaos sürerken Putin Çin'e indi!

Orta Doğu'da kaos sürerken Putin Çin'e indi!

17.10.2023 - 11:22 | Son Güncellenme:

Rus lider Putin, İsrail-Hamas savaşı devam ederken Xi Jinping ile temaslarda bulunmak için Çin'e gitti. İki liderin Orta Doğu'da devam eden kaosu masaya yatıracağı bilgisi bizzat Kremlin tarafından açıklandı.

Orta Doğuda kaos sürerken Putin Çine indi

Mart ayında Moskova'da Putin tarafından ağırlanan Çin lideri Xi, masaya 12 maddelik bir barış planı sundu ancak Kremlin bu teklifi 2 kelimeyle reddetti. Xi'nin Moskova'dan ayrılırken kapıda Putin'e '100 yıldır beklenen değişim geliyor. Bu değişikliği birlikte yürütüyoruz' dedi.

Haberin Devamı

Xi'nin bu sözlerini ise Putin memnuniyetle karşıladı. Kameralar tarafından kayıt altına alınan o anlarda Putin'in yüzünde gülücükler açtığı görüldü. Rus lider, Xi Jinping'in bu sözlerine ise şu yanıtı verdi: 'Lütfen kendine iyi bak değerli arkadaşım, iyi yolculuklar'

PUTİN ÇİN'E İNDİ

İki lider tam 7 ay sonra bu sefer Çin'in başkenti Pekin'de bir araya gelecek. Putin an itibariyle Pekin'e indi ve temaslarda bulunmaya başladı. Rus lider yarın, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşecek. Her iki lider de muhtemelen Batı hakimiyetindeki küresel düzene meydan okumada "sınırsız" ortaklıklarının gücünü göstermeye çalışacak. Putin'in bu ziyareti hakkında çıkan tutuklama kararı sonrası bir başka ülkeye yönelik yaptığı ikinci gezi.

Haberin Devamı

Orta Doğuda kaos sürerken Putin Çine indi

PEKİN VE MOSKOVA'NIN GÜNDEMİ

Hem Rusya hem de Çin, Hamas'ı doğrudan kınayarak Batılı ülkelerin yolundan gitmekten kaçındı. Bunun yerine iki ülke, şiddete son verilmesi ve Filistin devleti hakkındaki görüşmelerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu. New York Times gazetesinin aktardığı gelişmenin devamında 'Rus lider muhtemelen Pekin'le ekonomik bağların güçlendirilmesi için baskı yapacak' ifadelerini kullandı. Kremlin tarafından yapılan açıklamada ise iki liderin İsrail-Hamas savaşını da masaya yatıracağı kaydedildi.

Görüşmede Rus tarafından önemli öncelikleri arasında, tarihsel olarak Avrupa'ya giden Rus gaz arzının Çin'e yönlendirilmesine yardımcı olarak önerilen 'Sibirya'nın Gücü 2' gaz boru hattı yer alıyor. Moğolistan üzerinden boru hattı inşa edilmesini gerektiren projeye Pekin'in ne kadar destek verdiği ise bilinmiyor.

Orta Doğuda kaos sürerken Putin Çine indi

ÇİN KAZANÇLI ÇIKTI

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden Çin çeşitli şekillerle etkilendi. Pekin bir yandan tarafsız kalmaya çalışsa da diğer yandan ucuz Rus petrolünü almaya devam etti. Bu durum zamanla ABD kaynaklarını ülkeden uzaklaştırdı. Bir Çinli yetkili iki liderin buluşmasıyla ilgili 'Arkadaşlıklar güçleniyor, Rusya, ABD karşıtı mücadelede kilit bir ortak olmaya devam ediyor' dedi.