Dünya Son dakika... Putin'in kara kutusu ilk kez kabul etti!

Son dakika... Putin'in kara kutusu ilk kez kabul etti!

15.03.2022 - 02:29 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Rusya'nın Çin'den hem silah hem de para yardımı istediği haberleri şok etkisi yarattı. Rus Maliye Bakanı bugüne kadar açıklanan yaptırımların rezervlerin yarısı olan 300 milyar doları dondurduğunu itiraf etti. Putin'in en yakın müttefiklerinden Zolotov, Ukrayna işgalinin istedikleri gibi gitmediğini açık şekilde söyledi.

Ukrayna'yı 24 Şubat'ta işgale girişen Rus birlikleri, son olarak ülkenin en batısındaki bir askeri üssü füzelerle vurdu. Yeni haftaya ise Rus lider Vladimir Putin'in müttefikinden talep ettiği yardım damga vuracak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

05.09: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin'in Ukrayna'ya karşı savaşında Rusya'ya ekonomik veya askeri olarak yardım etmeye karar vermesi durumunda "önemli sonuçlarla karşılaşacağı" konusunda uyardı.

04.49: Rusya, Ukrayna’ya saldırılarının 19. gecesinde tekrardan Ukrayna'nın bazı kentlerini hedef aldı. Rusya, sürekli saldırılar gerçekleştirdiği Ukrayna'nın Harkov kentine gece saatlerinde roketli saldırılar düzenledi. Yapılan saldırıların hangi alanı vurduğu konusunda bir açıklama yapılmazken, kentin farklı noktalarında bombalama nedeniyle yangınlar meydana geldiği öğrenildi. Ayrıca bugün Rus ordusunun saldırı gerçekleştirdiği Çernihiv kentinde 10 sivilin hayatını kaybettiği ifade edildi. Çernihiv Bölge Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, Rus saldırıları sonucunda ölen 10 sivile ilişkin soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Mariupol'de ölen sivil sayısı 20 bine ulaşabilir

Rusya’nın ablukaya aldığı ve her gün saldırılar gerçekleştirdiği Mariupol kentine dair korkunç rakamlar açıklandı. Bir televizyon programına telefonla katılan Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petr Andryushchenko, Rus saldırıları sonucunda kentte ölen sivillerin sayısının 20 bine yaklaşabileceğini duyurdu. Andryushchenko yaptığı açıklamada, "Ölen sivillere dair elimizde net olmayan veriler var. Çünkü bu sayılar polisten ve sağlık birimlerinden alınıyor. Dün itibariyle bin 800 çocuk öldü. 10 binden fazla sivil ölümü var. Ama artan saldırılar ve vahşet nedeniyle bu sayı 20 bine kadar ulaşabilir" ifadelerini kaydetti. Ölen insanların mezarlıklara gömülemediğinden bahseden Andryushchenko, "Mezarlıkların bulunduğu bölge Rus kontrolü altında. Bu nedenle cenazelerimizi sokak lambalarının altına ve bahçelerimize gömüyoruz" dedi.

02.29: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın halihazırda 80 savaş uçağı, yüzlerce tank ve binlerce teçhizat kaybettiğini belirterek, Ukrayna'da Rus ordusunun 19 gün içinde Çeçenistan'daki 2 kanlı ve yıllarca süren savaşta kaybettiğinden daha fazla insan kaybettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

01.52: İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Downing Street'teki Başbakanlık Ofisi, Ukraynalı mültecilerin barınma ihtiyacının karşılanması adına düşünülen seçenekler arasında, Rus oligarklarının boş mülklerinin de yer aldığını duyurdu.

23.56: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi’nin İtalya’nın başkenti Roma’daki görüşmesinin 7 saat sürdüğü ve ABD’nin Çin’e Rusya'ya yardım etmesi halinde ortaya çıkacak olumsuz sonuçları ilettiği bildirildi.

23.45: Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrina Vereşuk, oluşturulan tahliye koridorlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün 14 Mart’ta oluşturulan 10 tahliye koridorundan sadece 7’si tamamlandı” dedi. Söz konusu tahliyeler ile yaklaşık 4 bin kişinin güvenli bölgelere sevk edildiğini aktaran Vereşuk, “Kiev bölgesinde 2 bin 28, Gostomel’den 400, Vorzel’den 620, Dmitrivka’dan 100, Peremohka’dan 800, Lugansk bölgesinden bin 780, Kuzey Donetsk’ten 600, Papana’dan 210, Şehirske’den 76 ve Rubejna’dan 480 kişi tahliye edildi” dedi.

Haberin Devamı

22.33: Kiev'de yeniden siren sesleri duyuldu.

22.30: Rusya’da yayın yapan Kanal 1 televizyonunun canlı yayını sırasında bir kişi, "savaşa hayır" yazılı pankart açtı. Kanal 1 televizyon kanalında haber bülteni yayınlandığı sırada bir kişi, sunucu Ekaterina Andreeva’ın arkasına geçerek "savaşa hayır" yazılı pankart açtı. Pankartta, "Savaşı durdurun. Propagandaya inanmayın. Size burada yalan söylüyorlar" ifadelerine yer verildi.

21.55: Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden çıkarılmasını talep etti.

20.50: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev yakınlarında ormanda gizlenen Rus tankını imha etti. Başkent Kiev yakınlarında konuşlanan ve saldırı hazırlığı içinde olan bir Rus tankının ormanda gizlendiği Ukrayna ordusu tarafından tespit edildi. İnsansız hava aracı sayesinde konumu belirlenen Rus tankı, vurularak imha edildi.

Haberin Devamı

20.30: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme talebi gelmediğini açıkladı.

20.46: AGİT Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, ABD'nin New York kentinde yıllık AGİT-BM işbirliği toplantısında konuştu. Rau, Rusya'ya Ukrayna'ya saldırmadan önce Rusya sınırları yakınında NATO varlığı konusundaki tüm şüphelerine ilişkin görüşme teklif edildiğini belirtti. Rusya'nın zamana oynadığını, icraatlarının bir maske olduğunu ileri süren Rau, Rusya'nın sebepsiz ve haksız tam ölçekli saldırganlığının Avrupa'da barış döneminin tarihe geçmesine sebep olduğunu ifade etti. Mevcut krize barışçıl çözüm bulmak için Rusya'yı anlamlı ve kalıcı diyaloğa çağıran Rau, Rusya'nın Ukrayna'da sivilleri ve sivil altyapıyı hedef almasını "devlet terörü" olarak nitelendirerek, "Rusya'nın altyapıyı, aralarında hastane ve okulların da bulunduğu sivil tesisleri bombalaması terör eylemidir" dedi.

20.10: ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyamo, CNBS televizyonuna verdiği demeçte, Rusya'ya komple bir ticari ambargonun masada olduğunu söyledi. Adeyamo, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'nın uluslararası sulara erişiminin engellenmesi, nikel, uranyum ve titanyuma yönelik yasakların da gündemde olduğunu ifade etti.

19.39: Slovakya, Rusya’nın Bratislava Büyükelçiliği'nde görevli 3 Rus diplomatı sınır dışı etti. Slovakya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verildiği aktarılarak, sınır dışı kararının istihbarat servisinden gelen bilgiler doğrultusundan alındığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, "Dışişleri Bakanlığı, aynı zamanda Rusya Federasyonu Büyükelçiliği temsilcilerinin Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’ne uygun olarak faaliyetlerini gerçekleştirmelerini şiddetle tavsiye ediyor" denildi.

18.31: IMF yaptığı açıklamada, Ukrayna ekonomisinin savaş uzarsa yüzde 35 kadar daralarak çökebileceğini ve çatışmanın küresel gıda güvenliğini de tehlikeye atabileceğini söyledi.

18.10: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya işgalinin 19’uncu gününde halka seslenerek, “19 gündür kahramanca direniyoruz” ifadelerini kullanarak, “Düşmana öyle kayıplar verdiriyoruz ki nerden yardım alacaklarını bilemiyorlar” dedi.

17.50: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin 16 Mart’ta ABD Kongresi’ne hitap edeceği bildirildi.

15.45 : Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ABD'nin Çin'den askeri yardım istedikleri iddiasını reddetti. Peskov, Rusya'nın Ukrayna'daki 'özel operasyonu'nu bağımsız yürütme potansiyeline sahip olduğunu savundu. Peskov ayrıca işgalin başta belirlenen takvimde gerçekleştirileceğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü, Moskova'nın sivil kayıplarını önlemeyi ve başkent Kiev dahil büyük nüfuslu merkezlere saldırmaktan kaçınmayı planladığını da söyledi.

Ancak Peskov, Rossiya 24 televizyonunda yayımlanan açıklamalarında 'şehir savaşının kaçınılmaz olarak çok sayıda sivilin kaybına yol açacağını' ekledi.

Sözcü "Savunma Bakanlığı barışcıl nüfusun güvenliğini maksimum düzeyde sağlarken, insani tahliyeler için kullanılan alanlar hariç, büyük nüfus merkezlerini tamamen kontrolü altına alma ihtimalini de dışlamıyor" dedi.

Peskov ayrıca, ABD ve AB yetkilierinin 'Rusya'yı sivil kayıpların sorumluluğunu yüklemek için Ukrayna'daki büyük kentlere saldırmaya zorladığını' savundu ve "Biz bu tutumun provokatif olduğunu düşünüyoruz" diye de ekledi.

15.20 : Ukraynalı yetkililer, Başkent Kiev semalarında vurulan bir Rus füzesinin parçalarının meskun mahale düşmesi sonucu bir kişinin öldüğünü, altı kişinin de yaralandığını duyurdu.

Füze enkazının Kurenivka semtinde bir otobüsü tamamen tahrip ettiği ve bir binanın alev almasına yol açtığı bildirildi.

Otobüsün yolcu taşımadığı kaydedildi. İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Garashenko'nun paylaştığı fotoğraflarda bölgedeki hasar görülüyor.

Son dakika... Putinin kara kutusu ilk kez kabul etti

15.00 : Ukrayna Dışişleri Bakanı: Küresel olarak limanların Rus gemilerine kapatılmasını talep ediyoruz.

14.55 : İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Rusya'yı hedef alan tarihi yaptırımların pas geçmesi için ülkesinin bir güzergah olmayacağını söyledi.

ABD ve diğer Batılı ülkelere mesaj veren Lapid'in açıklamaları, Washington'dan Tel Aviv'e yapılan çağrıdan iki gün sonra geldi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Cumartesi günü İsrail'den Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmasını istemişti.

MOSKOVA'DAN İLK İTİRAF

14.40 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en yakın müttefiklerinden biri, 'Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun Kremlin'in istediği kadar hızlı gitmediğini' kabul etti.

Ulusal Muhafız şefi Viktor Zolotov, Rus işgal birliklerinin sivillerin arkasına saklandığını söylediği Ukraynalı 'aşırı sağcı' güçler karşısında beklenenden daha yavaş ilerlediğini savundu.

Son dakika... Putinin kara kutusu ilk kez kabul etti

Bu ifadeler, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Putin'e "Her şeyin planlandığı gibi gittiğini" söylediği bir değerlendirmeyle çelişiyor.

Bir zamanlar Putin'in kişisel güvenliğinden sorumlu olan Zolotov, "İstediğimiz hızla olmasa da hedefimize adım adım gidiyoruz ve zafer bizim olacak" ifadesini kullandı.

Putin'in eski baş koruması olan Zolotov şu anda çevik kuvvet polisi ile diğer güçleri içeren ve bir tür iç askeri güç olan Ulusal Muhafızlar'ın lideri. Rosgvardiya adıyla bilinen silahlı güç, doğrudan Rusya lideri Vladimir Putin'e bağlı. Zolotov'un askerleri, halihazırda işgal altındaki Ukrayna kentlerinde konuşlandırılmış durumda.

Viktor Zolotov, yolsuzluk karşıtı gösterileri organize eden muhalefet lideri Aleksey Navalni'yi davet ettiği düello ile dünya gündemine gelmişti. Zolotov, Navalni'ye "Anlaşılan kimse senin kıçına sağlam bir tekme atmamış… Seni düelloya davet ediyorum. Sadece birkaç dakikada senden sulu bir biftek yapacağım" demişti.

BBC, yakın zamanda yayınladığı 'Putin'in yakın çevresinde savaşı kimler yönetiyor?' başlıklı analizde Zolotov için şu analizi yapmıştı:

"Viktor Zolotov, 6 yıl önce kurulan kişisel muhafız ordusu olan Rosgvardiya'yı yönetiyor. Putin, sadakatinden emin olmak için kendi korumasını seçti. Zolotov muhafızların sayısını 400 bine çıkardı.

Vera Mironova, orijinal Rus planının işgali birkaç gün içinde tamamlamak olduğuna inanıyor. Dolayısıyla ordunun başarısız olduğu ortaya çıkınca Rusya'nın ulusal muhafızları liderliği devraldı.

Sorun şu ki, Zolotov'un askeri eğitimi yok. Ekibinde tank olmadığı için de saldırılara da açık."

14.25 : Kremlin'den yapılan açıklamada, Rus birliklerinin sivil kayıplardan kaçındıkları ancak ABD ve Batı'nın, Rusya'nın şehir merkezlerine saldırmasını beklediğini savunuldu. "Ukrayna ordusu okyanus ötesinden emir alıyor" denilen açıklamada, savaş için yeterli askerleri kaynaklara sahip olunduğu vurgulandı.

14.20 : AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rus işgalinin başından bu yana Mariupol'da 2 bin 400 kişinin öldüğünü açıkladı. Ukrayna'dan 2.6 milyon insanın kaçtığını, bu rakamın 4-5 milyona kadar çıkabileceğini söyledi.

13.30 : Ukrayna Enerji Dağıtım Şirketi yaptığı açıklamada "Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali'ne uzanan enerji hatlarına zarar verdiler" dedi.

13.10 : Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmeleri bu sabah devam ederken, üst düzey Ukraynalı yetkililer müzakerelerin gidişatına dair iyimser açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky'nin Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Ihor Zhovkva, BBC'ye yaptığı açıklamada Moskova'nın geçmişe kıyasla daha yapıcı bir tutum takındığını söyledi. Zhovkva "Bize ültimatomlar ve kırmızı çizgiler verip, Ukrayna'nın teslim olmasını istemek yerine, yapıcı müzakerelere başlamış gibi görünüyorlar" dedi.

Ukraynalı Müzakereci Mykhailo Podolyak da Twitter hesabından yaptığı açıklamada bugünkü dördüncü tur görüşmelerde ateşkes ilan edilmesi, Rus birliklerinin çzekilmesi ve Ukrayna için güvenlik garantilerinin ele alındığını belirtti.

Podolyak ayrıca, Ukrayna'nın Moskova'nın derhal yürürlüğe girecek bir ateşkesi kabul edene kadar, Rusya'yla gelecekteki ilişkiler konusunda görüşmeler başlamayı reddetme tutumunu tekrar etti.