Dünya Türkiye ve Yunanistan'da çarpıcı anket! ABD iki tarafta da kaybeden

Türkiye ve Yunanistan'da çarpıcı anket! ABD iki tarafta da kaybeden

20.06.2022 - 14:20 | Son Güncellenme:

NATO zirvesi öncesinde gerilimin düşürülmesi için ABD ve Almanya'nın devreye girdiğini yazan Yunan medyası, Mayıs ayı başında yapılan araştırmanın sonuçlarını sayfasına taşıdı.

Türkiye ve Yunanistanda çarpıcı anket ABD iki tarafta da kaybeden

To Vima'da 'Ankara ve Atina NATO'yu göz önünde tutarak bir rahatlama kanalı arıyor' başlığıyla yayımlanan analizde, Haziran ayı sonundaki zirve öncesinde doruğa çıkan gerilimin yatıştırılması için uluslararası aktörlerin devrede olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

'Tansiyonu düşürmek için çaba harcanıyor' başlıklı haberini manşetine çeken Kathimerini gazetesi ise, "ABD ve Almanya'nın Ankara ile Ankara arasında muhtemel bir tehlikeli çatışmayı önlemek için çalışıyor" diyor. Kathimerini, iki ülkenin savunma bakanlarının Brüksel'de ayaküstü görüşmesinin ABD'nin ısrarıyla gerçekleştiğini ileri sürdü. Gazeteye göre, kameralar önünde gerçekleşen buluşma için NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de üstüne düşeni yaptı.

Kathimerini, Atina'daki bazı iyimser yetkililerin 29 Haziran'da başlayacak NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in bir görüşme yapmasını umduklarını yazdı. Ancak gazeteye göre, Erdoğan artık Miçotakis'le görüşmeyeceğinin altını ısrarlı bir şekilde çiziyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklamaya yer veren To Vima ise, 'Erdoğan: Göçmenler Yunanistan'da soyuldu, dövüldü ve öldürüldü' başlığını kullandı. Gazete, 'Erdoğan Yunanistan'a bir kez daha saldırı başlattı' yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Türkiye ve Yunanistanda çarpıcı anket ABD iki tarafta da kaybeden

CNN Yunanistan, 'Erdoğan'dan yeni ateş: Yunanistan göçmenleri soyuyor, dövüyor ve öldürüyor' başlığıyla haberi sundu. Kathimerini gazetesi, açıklamaları 'Erdoğan Yunanistan'a saldırdı' başlığıyla haberleştirdi.

Ta Nea gazetesi, NATO zirvesinden önce Türkiye'den yeni bir meydan okuma geldiğini, resmi haber ajansının yayımladığı haritayı sayfasına taşıdı. Gazete, Ege Denizi'ndeki silahlandırılmış adaları gösteren haritanın 'provokatif' olduğunu ileri sürdü ve "Türkiye'nin verdiği gözdağı sona ermiyor" dedi.


Türkiye ve Yunanistanda çarpıcı anket ABD iki tarafta da kaybeden






TÜRKLER VE YUNANLAR NEYE İNANIYOR?

Ta Nea gazetesi, 'Türkler ve Yunanlar neye inanıyor?' başlığıyla Mayıs ayı başında yapılan güvenlik ve ekonomi araştırmasını sayfasına taşıdı. Yükselen tansiyon öncesinde gerçekleşen araştırmaya göre, Yunanlar Rusya'yı Türkiye'den daha dost bir ülke olarak görüyor. Ancak iki ülkede de çoğunluk Ukrayna'nın işgal edilmesinden Rusya'yı sorumlu tutuyor. NATO'nun genişlemesinin Rusya'yı kışkırttığını düşünenlerin oranı Yunanistan'da yüzde 53, Türkiye'de yüzde 35.

Yunanistan'da halkın yüzde 61'i Rusya ile güçlü kültürel ve tarihi bağları olduğuna inanıyor, Türkiye'de bu oran yalnızca yüzde 30. Ancak stratejik ortak sorusunda durum tersine dönüyor. Türklerin yüzde 50'si Rusya'yı stratejik ortak olarak görürken, Yunanistan'da çıkan sonuç yüzde 33.

Haberin Devamı

Yunanistan'da Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi desteklediğine inananların oranı yüzde 58, Türklerin ise yüzde 55'i AB'nin Yunanistan'ın yanında durduğunu düşünüyor.

ABD'nin Yunanistan'a destek verdiğini düşünen Türklerin oranı yüzde 50, Yunanistan'da ise Washington'ın Ankara'yla aynı safta olduğunu düşünenler yüzde 47.

Hem Türkiye hem de Yunanistan'da ABD'nin Avrupa güvenliğine müdahil olmaması gerektiğini savunanların oranı, oldukça yakın: Yunanistan'da yüzde 51, Türkiye'de yüzde 48. Yunan halkının yalnızca yüzde 26'sı, Türklerin ise yüzde 17'si ABD'nin Avrupa'daki askeri varlığının barışa katkı sunduğunu düşünüyor.


Türkiye ve Yunanistanda çarpıcı anket ABD iki tarafta da kaybeden








ABD Mİ RUSYA MI?

Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri, ABD'nin son iki yılda birçok üs kurduğu ve neredeyse her hafta tatbikata giriştiği Yunanistan'da güvenilir görülmemesi oldu. Türkler ve Yunanlara, hangi ülkeyle daha fazla ortak noktaya sahip oldukları soruldu; ABD veya Rusya arasında seçim yapmaları istendi.

Haberin Devamı

Yunanlıların yüzde 34'ü ABD ile güvenlik açısından benzer olduklarını düşünüyor. Rusya cevabı verenlerin oranı yüzde 14 oldu. Türkiye'de ise ABD ile ortak paydada olduğunu düşünenlerin oranı yalnızca yüzde 16. Rusya'nın oranı üç puan yüksek çıktı, yüzde 19.

Dış politika alanındaki benzerlik sorulduğunda, Yunanistan'ın yüzde 40'ı ABD'yle ortak noktalara sahip oldukları söyledi. Bu oran, Türkiye'de sadece yüzde 15. Rusya diyenlerin oranı Türkiye'de yüzde 20, Yunanistan'da yüzde 11 çıktı.

Yunan halkının yüzde 35'i ABD'lilerle aynı yaşam tarzına sahip olduklarını bildirdi. Yüzde 20 Rusya'yı seçerken, 'Türklerle aynı yaşam tarzına sahibiz' diyenlerin oranı yüzde 19.


Türkiye ve Yunanistanda çarpıcı anket ABD iki tarafta da kaybeden


 

BİR DÖNÜM NOKTASI: WASHINGTON ZİYARETİ

 

Yunan bağımsızlık savaşının iki yüzüncü yılı için ABD'nin başkenti Washington'da 17 Mayıs tarihinde ağırlanan Yunan Başbakan Miçotakis, Beyaz Saray'da ABD lideri Joe Biden'la görüştü. Yunan bayrağının renkleri mavi-beyaz kravat takan ABD lideri, Miçotakis'i 'Ben Joe Bidenopulos' cümlesiyle karşıladı.

Haberin Devamı

Miçotakis ABD Kongresi'ndeki konuşmasında Türkiye'yi hedef aldı, Washington'da Türkiye'nin programından çıkarıldığı F-35 jetlerinin Yunanistan'a satışı da konuşuldu.

Miçotakis, ABD Kongresi'nde Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini vurgulayıp Türkiye'ye suçlamalarda bulundu:

"Siz değerli Kongre üyelerinden, son 48 yılda Helenizm'in bitmeyen acılarına neden olan açık yarayı unutmamanızı rica ediyorum. Kıbrıs'ın bölünmesinden bahsediyorum. Bu meselenin uluslararası hukuka göre ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları doğrultusunda çözülmesi gerekiyor. Dün Başkan Biden'a da söylediğim gibi, Kıbrıs'ta kimse iki devletli bir çözümü asla kabul edemez."

Kıbrıs açıklamaları Kongre üyeleri tarafından ayakta alkışlanan Yunan lider, Türkiye'nin adını anmadan hava sahası ihlallerine de değindi.

Washington turunun ardından bayram eden Atina'daki havanın dağılmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 23 Mayıs Pazartesi günü kurduğu "Artık benim için Miçotakis diye birisi yok" cümlesi yetti.

Türkiye ve Yunanistanda çarpıcı anket ABD iki tarafta da kaybeden



ABD SAFINI SEÇTİ

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde, özellikle 2020 yazında Doğu Akdeniz'de büyük bir kapışma yaşandı. Türkiye Akdeniz'e savaş gemilerinin eşlik ettiği araştırma gemisi gönderdi. Ankara'nın hamlesiyle çaresiz kalan Yunanistan, başta Fransa ve ABD olmak üzere Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve hatta Suudi Arabistan'la tatbikatlara girişti. Atina yönetimi, geride kalan iki yılda silahlanmaya milyarlarca euro harcadı.

Yunanistan Fransa'dan Rafale jetleri ve savaş gemileri satın aldı, Paris ise geçtiğimiz Mart ayında başkent Atina'ya uçak gemisi Charles de Gaulle'ü yolladı.

Gerilimde açık şekilde Yunanistan'ın tarafını tutan ABD ise, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne uçak gemisi gönderdi. USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e yollandı.

Suda'yı Doğu Akdeniz'de adeta kendi üssü haline getiren ABD ordusu, ayrıca dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu da Girit'teki üste ağırladı. Pompeo, Yunan Başbakan Miçotakis'le birlikte Amerikan uçak gemisi üstünde poz verdi.

2020 yazından itibaren neredeyse her hafta Yunan ordusuyla tatbikat yapan ABD'nin ilgisi, yalnızca Akdeniz'le sınırlı kalmadı. Girit'ten Selanik'e kadar neredeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan ortak tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı. Yunan medyası, ABD'nin Yunanistan'da kalıcı üsler elde etmeyi amaçladığını yazdı.

ABD, halihazırda Yunanistan'ın elindeki F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştiriyor. Türkiye'yi F-35 programından çıkaran Washington, Türkiye'ye ayrılan savaş uçaklarının Yunanistan'a verilmesini gündemine almış durumda.

Yazarlar