Dünya Ukrayna'da barış, Avrupa'da savaş! Rusya'nın yeni cephesi

Ukrayna'da barış, Avrupa'da savaş! Rusya'nın yeni cephesi

31.07.2023 - 15:03 | Son Güncellenme:

Batı ülkelerinin Ukrayna'ya yaptığı desteği kırmaya çalışan Ruslar, Financial Times'a göre yeni bir cephe açma hazırlığında.

Ukraynada barış, Avrupada savaş Rusyanın yeni cephesi

24 Şubat 2022'den beri devam eden Rus işgalinde son aylarda Ukrayna, savaşı Rus topraklarına taşımayı başardı. Rus isyancılarla beraber Belgorod bölgesinde Rusya'ya karşı sıcak çatışmaya giren Ukrayna ordusu son olarak Moskova'yı yine drone'lar aracılığı ile vurdu.

Haberin Devamı

Ukrayna'da savaş bütün kaosuyla devam ederken ise son günlerde Avrupa'da yeni bir savaşın çıkacağı iddialar arasında. Bu iddiaları ilk gündeme getiren ise Wagner üyelerini ülkesine kabul eden Belarus lideri Lukaşenko. Wagner'in Polonya'ya yürümek istediğini kaydeden Lukaşenko'ya ek olarak, Rus vekiller Polonya-Litvanya arasında Suvalke koridoruyla beraber yeni bir savaşın patlak vereceğini söyledi.

DİKKAT ÇEKEN YASA ONAYI

Bu bağlamda Financial Times'da yer alan analizde, Rusya'nın Ukrayna ile kısa zaman içerisinde masaya oturacağı ve barış ilan edeceği yazıldı. Öyle ki dün Putin yaptığı açıklamada Ukrayna’da barış görüşmesi fikrini reddetmediklerini söyledi. Financial Times bu raporunu geçtiğimiz günlerde Rusya'nın savaşa yüzbinlerce ek asker göndermesine izin veren bir yasayı onayladığı hatırlatıldı.

Haberin Devamı

Duma'nın Savunma Komitesi başkanı Andrei Kartapolov konuyla ilgili yaptığı açıklamada 'Bu değişiklikler büyük bir savaş ve genel zorunlu askerlik için yapılmıştır. Bu büyük savaşın kokusu şimdiden güçlü olarak geliyor' dedi.

Ukraynada barış, Avrupada savaş Rusyanın yeni cephesi

EKONOMİ KRİTİK NOKTADA

Analizin devamına Ukrayna'nın kaybettiği toprakları geri almaya başladığını ve savaşı Rusların topraklarına taşınmasının olası olduğuna vurgu yapıldı.

Rus ekonomisinin bu yıl ılımlı bir büyüme kaydetmesi beklenirken dünya ülkelerinin yaptığı yaptırımların sıkılaşması durumunda rublenin kasıtlı olarak devalüe edilmesi bekleniyor. Bu yöntemle birlikte iç piyasadaki ödemelerin aksamaması öngörülüyor.

Ukraynada barış, Avrupada savaş Rusyanın yeni cephesi

BATI DESTEĞİNİ KIRMA YOLU

Öte yandan yazının dünya basınında gündem olmasını sağlayan konu ise Belarus üzerinden Rusya'nın yeni bir savaşa yelken açması. Rusya batının son sürat Ukrayna'ya yaptığı desteği kırmak için Avrupa'da yeni bir cephe açmaya hazırlanıyor. Financial Times'a göre Wagner paralı ordusu Belarus üzerinden NATO topraklarında bir çatışmayı tırmandıracak.

Makalede ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı ihmal etmeyeceği ve buradaki askerleri olası yeni açılması planlanan cepheye transfer etmeyeceği belirtildi. Dünya basını ise Rus ordusu hakkında 'Büyük savaşa hazırlanıyor' ifadelerini kullandı.

Ukraynada barış, Avrupada savaş Rusyanın yeni cephesi

Yazarlar