Dünya Yatak yorgan hiçbir şey yok! 'Nefes almak dışında her şey yasak'

Yatak yorgan hiçbir şey yok! 'Nefes almak dışında her şey yasak'

16.03.2023 - 09:34 | Son Güncellenme:

Mart ayının başında açılan ve dünyanın en korkunç çetelerine ev sahipliği yapan 'Mega Hapishaneye' yeni mahkumlar getirildi. Devlet tarafından paylaşılan görüntülerde ise hapishanedeki içler acısı durum 'caydırıcılık' için dünyayla paylaşıldı.

Yatak yorgan hiçbir şey yok Nefes almak dışında her şey yasak

Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı Orta Amerika ülkesi El Salvador, Latin Amerika ülkeleri arasında en yüksek cinayet oranına sahip. El Salvador'da 25 Şubat 2023 tarihinde hiç kimse öldürülmedi. Çetelere karşı savaş açtığını ilan eden El Salvador lideri Nayib Bukele, sosyal medya hesabından "25 Şubat gününü tüm ülkede sıfır cinayetle kapattığımızı doğrulayabiliriz. Tanrı'ya şükür" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

ONLARCA CİNAYET SONRASI HAREKETE GEÇİLDİ

Koronavirüsün dünyayı kasıp kavurduğu günlerde El Salvador'da bir günde 22 kişi öldürüldü. Nayib Bukele, Nisan 2020'de mahkumlara bir günlük hücre cezası verdi. Yüzlerce mahkum soyuldu, üzerlerinde yalnızca iç çamaşırı vardı. Tek sıra halinde oturan mahkumların bazıları, koronavirüs korkusundan maske takıyordu. Dünyada sansasyon yaratan görüntülerin bir benzeri, iki yıl sonra tekrarlandı. Mart 2022'de Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 87 cinayet işlenince sokaklarda insan avı başlatıldı.

Yatak yorgan hiçbir şey yok Nefes almak dışında her şey yasak

ABD ÜZERİNDEN EL SALVADOR'A GEÇTİLER

Gözaltına alınan çete şüphelileri yine üstlerinde yalnızca iç çamaşırlarıyla hapishanelere götürüldü. Bir kez daha 'acil durum' ilan eden Nayib Bukele, hapishaneleri giriş çıkışa kapattı, cezaevindeki çete üyelerine iki günde bir yemek verilmesini emretti. El Salvador, on yıllardır çete savaşlarının bitmediği bir ülke.

Haberin Devamı

İKİ BÜYÜK ÇETE KARŞI KARŞIYA

Tüm bu gelişmeler yaşanırken bölgeden yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Son olarak hapishanede MS-13 ve Calle 18 sayılarının arttığı bildirildi. İki rakip çetenin her an birbirine karşı saldırıya geçebileceği İngiliz basını tarafından yazıldı. MS-13'ün dünya genelinde 50 bin ila 70 bin üyesi olduğu belirtilirken Calle-18'in ise yaklaşık 70 bin üyesi olduğu aktarıldı.

Yatak yorgan hiçbir şey yok Nefes almak dışında her şey yasak

İki çete, uzun yıllardır Orta Amerika'nın en güçlüsü olmak için yarıştı. Defalarca aralarında savaşıp bölgelerini genişletmeye çalıştı. 2015 yılında kayıtlara geçen olay ise çetelerin vahşiliğini gözler önüne serdi. Bir adam, çetelere ödemediği 1 dolarlık haraç yüzünden sokak ortasında kurşuna dizildi.

CALLE-18'İN ÇOCUK ORDUSU

Calle-18, son yıllarda reşit olmayan çocukları çeteye alarak resmen bir 'çocuk ordusu' kurdu. Çetenin önde gelen üyeleri pis işleri bu çocuklara yaptırdı ve skandallardan ceza almadı. Calle-18'in bu hamlesi karşısında MS-13 üyeleri acımasızlıklarını saklamadı. Çocuk üyeleri öldürmekten rahatsız olmayan çete üyeleri son yıllarda 15-16 yaşındaki çocukları acımasızca öldürdü. El Salvador hükümeti ise ortaya çıkan cinayetlerle başa çıkmakta zorlandı.

Yatak yorgan hiçbir şey yok Nefes almak dışında her şey yasak

4000 MAHKUM DAHA GELDİ

Öte yandan dün El Salvador hükümeti hapishaneden yeni fotoğraflar yayınladı ve 4 bin mahkumun daha bölgeye geldiğini söyledi. Yayınlanan görüntüler, hapishaneye ilk gelen mahkum grubuyla benzerlik gösterdi. Suçlular yine sadece beyaz bir şort ve ters kelepçe ile kameraların önünde koştu.

Haberin Devamı

Yatak yorgan hiçbir şey yok Nefes almak dışında her şey yasak

ŞARTLAR İÇLER ACISI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan hapishane müdürü sözlerini 'güvenliği' gerekçesiyle kar maskesiyle aktardı. Yeni gelen görüntülerde mahkumların kaldığı yerler de gösterildi. Alışılmışın dışına gidilen tasarımda, suçluların üst üste dizilmiş metal yataklarda kaldıkları görüldü. Yataklarda herhangi bir yorgan, yastık ve nevresim takımı olmaması ise dikkat çekti.

Cezaevinde, yemekhaneler, egzersiz odaları ve masa tenisi masaları gibi eğlence ve vakit geçirmelik aktiviteler var ancak bunları sadece gardiyanlar kullanabiliyor.