Dünya Yunan medyası: Türkiye Ege Denizi'ni ikiye bölüyor!

Yunan medyası: Türkiye Ege Denizi'ni ikiye bölüyor!

27.06.2022 - 09:08 | Son Güncellenme:

Kendi denizaltısını inşa etmeye hazırlanan Ankara'nın hamlesini manşete taşıyan gazeteler, NATO zirvesi öncesi gerilimin daha da tırmandığını yazdı.

Yunan medyası: Türkiye Ege Denizini ikiye bölüyor

Tarihi NATO Zirvesi'ne artık günler değil, saatler kaldı. İspanya'nın başkenti Madrid'deki zirvede ittifak üyelerinin bir numaralı gündemi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali olacak. Finlandiya ve İsveç'in üyelik başvurusunun ele alınacağı zirvede, gözler Türkiye ve Yunanistan'da.

Haberin Devamı

Yunan medyası, 'NATO Zirvesi öncesinde tehlikeli Türk oyunları' başlığıyla Yunanistan gizli servisi ajanı Mohamed Amar Ambara'nın yakalanmasını sayfasına taşıdı. To Vima gazetesine göre, Atina yönetimi bir işadamı gibi Türkiye'ye seyahat eden Yunan vatandaşı Ambara'nın Yunanistan istihbaratıyla bir bağlantısının bulunmadığını savunuyor.

Birkaç hafta önce Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği'ne kayıp olduğu ihbar edilen ajan Ambara'nın Türkiye'den halı ithal ettiği yine Yunan medyasına yansıyan haberler arasında.

Eleftheros Typos gazetesi ise, Fransa tarafından yapılan açıklamaları 'Türkiye'ye açık mesaj' başlığıyla verdi. Fransız Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, NATO'ya üyelik başvurusuyla Finlandiya ve İsveç'in tarihi bir seçimde bulunduklarını belirtip veto kartını masaya getiren Türkiye'nin bir tercih yapması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yunan medyası: Türkiye Ege Denizini ikiye bölüyor

Eleftheros Typos, "NATO ile ilgili sorumlulukları karşısında seçimini yapmak Türkiye'ye kalmış. İttifakı güçlendirmek mi istiyor yoksa ona karşı mı? Bu da onun bir NATO üyesi olarak davranışlarıyla ilgili soruları beraberinde gündeme getirecek" diyen Fransız bakan Colonna'nın sözlerini Türkiye ve NATO bayrağıyla haberleştirdi.

Atina yönetimine yakınlığıyla bilinen Eleftheros Typos'un ilk sayfasında yer alan bir başka haberde ise, 'NATO Türkiye'ye meydan okumasız bir zirve için baskıyı artırıyor' denildi.

Ankara, terör örgütü PKK/YPG'ye açık şekilde destek veren İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkıyor.

Yunan medyası: Türkiye Ege Denizini ikiye bölüyor

KATHIMERINI: DİPLOMATİK YANIT VERİLECEK

Kathimerini gazetesi ise, Ege Denizi'nde gerçekleşecek her Türk ihlaline Yunanistan tarafından yanıt verileceğini ileri sürdü. Gazeteye göre, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türk savaş uçaklarının hava sahası ihlallerine diplomatik yanıt verilmesini emretti. Yunan dışişlerinin geçtiğimiz haftalarda 16 ayrı harita yayınladığını hatırlatan Kathimerini, harita hamlesini diğer diplomatik girişimlerin izleyeceğini yazdı. Gazeteye göre, Türkiye'nin muhtemel ihlalleri Atina'nın müttefiki Batılı ülkelere detaylı şekilde sunulacak.

Haberin Devamı

Kathimerini gazetesi ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Madrid'deki zirvede ABD lideri Biden'la görüşmek istediğini yazdı.

Yunan medyası: Türkiye Ege Denizini ikiye bölüyor

TA NEA: EGE DENİZİ BİR AY BOYUNCA KAPALI

Ta Nea gazetesi ise, manşetinden Türkiye'nin ilan ettiği iki ayrı NOTAM'la Ege Denizi'ni 'ikiye bölme'ye çalıştığını ileri sürdü. Ankara'nın arama kurtarma ve çevre tatbikatları için duyurduğu iki ayrı NOTAM'ı değerlendiren Yunan gazetesi, Ege Denizi'nin bir ay boyunca kapatıldığını savunuyor.

Türkiye'nin kendi denizaltısını inşa etmeyi planladığını kaydeden Ta Nea'ya göre, Atina NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ege Denizi'ndeki adaların silahsızlandırılmasının gündeme getirmesini bekliyor. To Vima ise, Madrid'deki zirvede Ankara tarafından atılacak 'adalar' adımının Atina'da endişeye yol açtığını aktardı.

Yunan medyası: Türkiye Ege Denizini ikiye bölüyor

Ta Nea gazetesi, geçen hafta Ankara'nın Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in AB zirvesindeki tutumunu dikkatle izleyeceğini yazmıştı. Gazeteye göre, Miçotakis Türkiye'yi şikayet ederse, Ankara da NATO zirvesine Ege Denizi'nde silahlandırılan adaları gündeme taşımayı planlıyordu.

Haberin Devamı

Türkiye'ye karşı silahlanma yarışını sürdüren Yunanistan, Türk insansız hava araçları için alarm verdi. 'Türk drone'larına karşı Ege'de çifte kalkan' başlığını atan Ta Nea, kıtalararası üne kavuşan Türk insansız hava araçlarına karşı hem elektronik sistemler hem de yeni drone'lar alındığını belirtti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Konstantinos Floros'un İsrail ziyaretinde ziyaret ettiği askeri üsse değinen Ta Nea, Yunan generalin Palmachim'deki üste İsrail'in insansız hava aracı filosunu incelediğini kaydetti. Yunan Genelkurmay Başkanı, ayrıca İsrail'in elindeki Demir Kubbe, David's Sling ve Arrow 3 hava savunma sistemleri hakkında bilgi aldı.

Yunan savaş gemilerine küçük insansız hava araçları konuşlandırıldığını yazan gazete, Yunanistan'ın kendi drone projesi Archytas'ın ise iki yıl içinde üretime başlayacağını aktardı. Ta Nea'ya göre, Bayraktar TB2'ye yanıt veremeyen Yunan ordusu halihazırda insansız hava araçlarına karşı koyabilecek bir müdahale aracından yoksun.

Haberin Devamı

Gazete, yalnızca gözetleme drone'larına sahip olan Yunanistan'ın ABD'den üç adet MQ-9 insansız hava aracı almaya hazırlandığını da yazdı. Yaklaşık 17 bin metre irtifaya ulaşabilen söz konusu MQ-9'un menzili ise 1850 kilometre.