Dünya Zelenskiy'e 'Ukrayna ordusu silah bıraksın' çağrısı yaptırıldı! Sahte video hızla yayılıyor

Zelenskiy'e 'Ukrayna ordusu silah bıraksın' çağrısı yaptırıldı! Sahte video hızla yayılıyor

17.03.2022 - 11:55 | Son Güncellenme:

Ukrayna lideri Zelenskiy'nin bir anda ordusuna silah bırakma çağrısı yaptığı video sosyal medyada hızla dolaşıma girdi. Zelenskiy ve videoyu yayınlayan kanal jet hızıyla açıklama yaptı. Video için başvurulan 'deepfake' isimli teknoloji bir savaşta ilk kez kullanılıyor.

Zelenskiye Ukrayna ordusu silah bıraksın çağrısı yaptırıldı Sahte video hızla yayılıyor

Videonun bir anda çok ses getirmesinin sebeplerinden birisi de, Zelenskiy'nin savaşın başından bu yana hemen her gün ekranlarda görünerek bir açıklama yapması ve Rusya'nın anlaşma şartlarından birinin, Ukrayna ordusunun silah bırakması olması. Videoda dudakları sesle senkronize hareket etse de, Zelenskiy'nin kafası görüntüde tam oturmuyor gibi görünüyor, sesi de Ukrayna liderinin sesin benzemiyor.

Haberin Devamı

UKRAYNA KANALINDA YAYINLANDI, 'SİTEMİZ SALDIRI ALTINDA' AÇIKLAMASI GELDİ

Sahte videodan bir kare, günün erken saatlerinde Ukrayna televizyon kanalı Ukrayina 24'ün internet sitesinde yer aldı ve mesajın metni de kısa süreliğine televizyonda yayınlandı. Ukrayina 24 yaptığı açıklamada, web sitesinin ve kaydının saldırıya uğradığını söyledi. Web sitesine bu olayın öncesinde erişilemiyordu ancak daha sonra geri geldi.

Zelenskiye Ukrayna ordusu silah bıraksın çağrısı yaptırıldı Sahte video hızla yayılıyor

Zelenskiy, Instagram'dan yaptığı açıklamada videonun sahte olduğunu duyurarak 'yapacağı tek çağrının, Rus askerlerine silahlarını bırakıp eve gitmeleri çağrısı olacağını' vurguladı.

BU TEKNOLOJİYE SAVAŞTA İLK KEZ BAŞVURULDU

Video klip, 'deepfake' teknolojisi kullanılarak yapıldı. Deepfake, mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay zeka kullanılarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği bir medya türüdür. Bir kişinin yüzünün bir başkasıyla değiştirildiği dosyalar, konuşan kişinin ağzının orijinalinden farklı bir ses parçasına ayarlanabildiği dudak senkronizasyonları, kişiye söylemediği şeyler söyletmek için kullanılan ses klonlama tekniği gibi özellikler içerir.

Haberin Devamı

Bu olay doğrulanırsa, üzerinde oynanmış Zelenskiy klibi bu savaşın ilk deepfake sahtekarlığı olacak.

Yazarlar