Dekorasyon Ev dekorasyonunda renk uyumu nasıl olmalı?

Ev dekorasyonunda renk uyumu nasıl olmalı?

28.06.2021 - 12:51 | Son Güncellenme:

Bir iç mekanda renkleri uyumlu bir şekilde birleştirmeyi başarmak için dekorasyonda uzman olmanıza gerek yok. Nüanslar üzerinde oynamak, yoğunlukları iyi dozlamak ve içinizdeki sanatçıya güvenmek yeterli olacaktır. İşte yardımcı olabilecek bazı ipuçlarımız…

Ev dekorasyonunda renk uyumu nasıl olmalı

1. Doğru renk ilişkilerini gözden geçirin

Haberin Devamı

Dekorasyonda renkleri birleştirmek için, birkaç temel kavramı bilmeniz yeterlidir. Farklı renkleri temsil eden kromatik dairenin üzerine ilk olarak sarı, kırmızı ve mavi olan üç ana rengi yerleştiriyoruz. Bu renkleri karıştırdığımızda ara renkleri elde ederiz. Unutmayın, okul sıralarında çok küçükken öğrendiğimiz bilgiler: Sarı ve mavinin karışımı yeşili, kırmızı ve mavinin karışımı moru, kırmızıyı ve sarının turuncuyu oluşturur. Bu ara renklerden hangilerinin tamamlayıcı renk olduğunu artık öğrenebiliriz. İkincil renkler, onları elde etmeyi mümkün kılan iki ana renk arasındaki kromatik daireye yerleştirildiğinde, tamamlayıcı renklerinin karşısında bulunur. Yani kırmızı ve yeşil karşı karşıya, mavi ve turuncu da tıpkı sarı ve mor gibi.

Haberin Devamı

Bu tamamlayıcı renkleri dekorasyonda bir araya getirdiğinizde kesinlikle güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Ev dekorasyonunda renk uyumu nasıl olmalı

2. En fazla üç rengi birleştirin

Bu kural moda tutkunları tarafından iyi bilinir, dekorasyon için de geçerlidir. Renkleri bir araya getirdiğimizde üç farklı tonu geçmiyoruz. Elbette beyaz kalabilecek duvarları ve tavanı bu üç renkte saymıyoruz, çünkü dekoratif beyaz tam anlamıyla bir renk değil (tüm renklerin toplamı). Bununla birlikte, bu üç renk, odaya nadiren eşit olarak dağıtılır.

3. Gölgelendirin, derinlik katın

Renkleri iyi bir şekilde eşleştirdiğinizden emin olmak için ipuçlarından biri, gölgelendirme yapmaktır. Tek renkli gölgeleme (parlak kırmızı, tuğla kırmızısı, fuşya, pembe...) oluşturmak için farklı tonlarında oynayarak bu rengi basitçe değiştiriyoruz. Rengin ışık ve yoğunluk derecesi değiştikçe hoş gölgeler elde ediyoruz.

Ev dekorasyonunda renk uyumu nasıl olmalı