Gayrimenkul Haberleri Evinizi Kiraya Vermeye Karar Verdikten Sonra Yapmanız Gereken 4 Şey

Evinizi Kiraya Vermeye Karar Verdikten Sonra Yapmanız Gereken 4 Şey

Son Güncellenme:

.

Evinizi Kiraya Vermeye Karar Verdikten Sonra Yapmanız Gereken 4 Şey

Sahip olunan evi kiraya vermek birçok ev sahibi için korkutucudur. İyi bir kiracı bulmanın zorluklarından bahsedilse de alınacak önlemler ve seçim esnasında gözetilecek küçük kurallarla kira süreci sorunsuz yaşanabilir. Siz de evinizi kiraya vermeye karar verdikten sonra yapmanız gereken 4 şeyi not ederek, huzurlu bir kira deneyimi yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kiracınızı tanıyın

Evinizi Kiraya Vermeye Karar Verdikten Sonra Yapmanız Gereken 4 Şey

Kiracınız ile ilk görüşmeyi emlakçınız yapsa dahi sözleşme sürecini bireysel olarak ilerletmelisiniz. Vekalet üzerinden, yüz yüze görmediğiniz bir kiracı ile yaşayacağınız deneyim daha riskli olacaktır. Kişisel ilişki, tanışıklık bu tip ticari bağlantılarda karşılıklı iyi niyetin gözetilmesine yardımcı olur. Kiracınızın özel hayatının bir seçim kıstası olmaması gerektiğini aklınızdan çıkarmadan onun mesleğini öğrenebilir, aşağı yukarı gelir durumunu anlayarak kiranızın aksamaması için önem alabilirsiniz. Kişinin bekar, evli veya öğrenci olmasının ciddi şikayetlerin gelme ihtimali dışında bir önemi olmadığını ve gürültü riskinin kiracı bir çiftte dahi olabileceğini unutmamanız gerekir. Kişisel gözlemlerinizin "bekar olmasın", "öğrenci istemem" gibi yargılardan daha önemli olduğunu hatırlamalısınız.

Haberin Devamı

Olası aksilikler için kurallarınızı belirleyin

Evinizi Kiraya Vermeye Karar Verdikten Sonra Yapmanız Gereken 4 Şey

Özellikle eski bir ev kiralıyorsanız tesisat, kombi, su deposu gibi ek maliyetler kira sürecinde başınıza dert olabilir. Bu tür durumlar için sigorta yaptırarak olası maliyet riskini güvence altına alabilirsiniz. Sigorta yaptırmıyorsanız dahi kiracıyı aksilik halinde kiminle iletişim kurabileceği konusunda bilgilendirmelisiniz. Kişi size hangi yolla (mail, telefon, mesaj) ulaşabileceğini, size ulaşamadığı durumlarda ne yapması gerektiğini bildiğinde sorunlar çok daha kolay atlatılabilir. Emlakçı veya sizin bir çalışanınız iletişim kanalı olarak belirlendiğinde ise ev sahibi olarak her giderin faturalandırılmasını isteyebilirsiniz. Dekont, makbuz ve faturaların aylık kiradan düşüp düşülmeyeceğini veya ay sonunda ayrıca ev sahibinden tedarik edilip edilmeyeceğini de sözleşme aşamasında belirlemelisiniz.

Faturaların devrini unutmayın

Evinizi Kiraya Vermeye Karar Verdikten Sonra Yapmanız Gereken 4 Şey

Su, doğalgaz, elektrik, televizyon ve internet gibi giderlerin faturalarını kiracı üstüne devralmalıdır. Ev sahibinin üzerinde kalan abonelikler sözleşme sonunda kiracının kötü niyeti veya unutkanlığı sonucu ev sahibine borç bırakılması ile sonuçlanabilir. Ortak kullanım olan aboneliklerin nasıl paylaşılacağı, devir işlemlerinin en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerektiği ve bina içinde paylaşımlı yakıt tüketimi halinde aylık ortalama gider tutarının kiracıya bildirilmesi önem taşır. Apartman veya site aidatı da kira ve faturalar dışında düzenli gider olacağından kira sürecinde dikkate alınması gereken bir diğer kalemdir.

Haberin Devamı

Bürokratik gereklilikleri aksatmayın

Evinizi Kiraya Vermeye Karar Verdikten Sonra Yapmanız Gereken 4 Şey

İki taraf da iyi niyetli olsa da zaman zaman yanlış anlaşılmalar ve unutkanlıklarla sözleşme sorunları yaşanabilir. Hazır sözleşme kopyaları kullanılsa da hassasiyetlerinizi dikkate alan ek maddelerle avukat aracılığıyla sözleşme kapsamını genişletebilirsiniz. Ev sahibi olarak siz kira sözleşmesini avukatınızla düzenlemeli ve kiracının da aynı dikkatle imza öncesinde incelemesini rica etmelisiniz. Sözleşme tarihinin kontrolünü önemsemeli, gecikmeli ödeme ve ödememe durumunda garanti olarak bir kefili sözleşmede bulundurmalı, yıllık kira artışı için yasal maddeyi gözetmelisiniz. Kira sözleşmesinin fesih şartlarını da dikkatle oluşturmalı ve karşılıklı mutabakatla imzalamalısınız. Bu dört maddeyi evi kiraya vermek için yaptığınız görüşmelerde dikkate alarak süreci tamamladığınızda en sık karşılaşılan sorunların bir çoğunu önceden önlemiş olursunuz. Kiralık evlerde muhitinizin ortalama ücretlerini, evlerdeki demirbaşların niteliklerini

Haberin Devamı
milliyetemlak.com

'dan inceleyerek, kira öncesi evinizin eksiklerini tamamlayabilir, kira ücretini belirleyebilirsiniz.