Gündem Can Atalay’ın vekilliği haftaya düşürülecek

Can Atalay’ın vekilliği haftaya düşürülecek

27.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gezi Davası kapsamında cezaevinde bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği önümüzdeki hafta düşürülecek.

Can Atalay’ın vekilliği haftaya düşürülecek

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Haftaya TBMM Genel Kurulu’nu AK Partili Meclis Başkanvekili Bozdağ yönetecek. AK Parti Grubu’nun aldığı karara göre Atalay’ın vekilliği önümüzdeki hafta düşürülecek. 

Haberin Devamı

7 GÜN İÇİNDE İTİRAZ

Atalay ya da diğer milletvekilleri, vekilliğin düşürüldüğü tarihten itibaren 7 gün içinde kararın anayasaya, kanuna veya içtüzüğe aykırılığı iddiasıyla AYM’ye başvurabilecek. AYM de, iptal istemini 15 gün içinde kesin karara bağlamak durumunda olacak.

Atalay’ın yeniden AYM’ye başvuru yapmasının ardından artık Yargıtay’ın ikilik yaratan kararının aradan çıkacağı ve TBMM’nin doğrudan AYM’nin yeni kararı ile muhatap olacağı belirtiliyor. AK Parti kurmayları, “6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 50. maddesi, ‘İhlâl bir mahkeme kararına dayanıyorsa...’ diyor. Tartışma şu; Anayasa 84’e göre kesin hüküm okundu ve Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Burada artık ‘mahkeme kararına dayanma’ durumu devreden çıkıyor ve idari bir işlem ortaya konuyor. Atalay’ın vekilliği düştükten sonra yeni bir işlemle AYM yeni bir karar ortaya koyacak. ‘Bu hak ihlâli, süregelen ara mahkeme kararına uygun bir işlem yapılmamasından kaynaklanıyor’ diyecek ve muhtemelen Atalay hakkında tahliye ve iade kararı verecek. Ardından bu kararı Meclis’e gönderecek, Meclis de bunun gereğini yapmak zorunda olacak” değerlendirmesini yapıyor.