Gündem Bacaklarını fil gibi yapan sinek ısırığı nasıl ölüme götürdü? 'Türkiye'de 3 ilde görülüyor'

Bacaklarını fil gibi yapan sinek ısırığı nasıl ölüme götürdü? 'Türkiye'de 3 ilde görülüyor'

20.04.2023 - 10:12 | Son Güncellenme:

Sivrisinek ısırması sonucu fil hastalığı yani lenfödeme yakalanan ve 9 yıldır insan içine çıkacağı günün hayaliyle yaşayan güvenlik görevlisi İbrahim Kadir Karaoğlanoğlu yaşamını yitirdi. Uzm. Dr. Ali Sahillioğlu lenfödeme yol açabilen parazitleri taşıyan sivrisineklerin Türkiye'de üç yerde görüldüğüne dikkat çekerken, Prof. Dr. Ahmet Akgül ölümün ardındaki gözden kaçan gerçeği açıkladı.

Bacaklarını fil gibi yapan sinek ısırığı nasıl ölüme götürdü Türkiyede 3 ilde görülüyor

Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr - İbrahim Kadir Karaoğlanoğlu (51) 9 yıl önce Denizli’den Antalya’ya bir otelde çalışmak için gitmişti. Hayatını değiştirecek ve dünyada eşine az rastlanır hastalığa ise güvenlik görevlisi olarak çalışırken, kendisini ısıran bir sivrisinek sebebiyle yakalandı. Hastalığı halk arasında bilinen adıyla fil hastalığı yani lenfödemdi. Lenf bezlerinde ve kanallarında oluşan tıkanmalara bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalığa yakalananların kol ve bacaklarında ciddi şişlikler ve bir filin bacağını andıran büyümeler oluyor. Lenfödem hastalığına yakalanmasıyla, zamanla ayaklarından bacaklarına yayılan şişlikler Karaoğlanoğlu’nun da yatağa mahkûm yaşamasına sebep oldu. Güvenlik görevlisi İbrahim Kadir Karaoğlanoğlu, fil hastalığına yakalandıktan 9 yıl sonra ise hayatını kaybetti. Hastalığın gelişimi, tedavi süreci ve sivrisinek ısırığının lenfödeme yol açma ihtimalini Kalp Ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akgül  ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Sahillioğlu Milliyet.com.tr'ye anlattı.

Haberin Devamı

Bacaklarını fil gibi yapan sinek ısırığı nasıl ölüme götürdü Türkiyede 3 ilde görülüyor

FİL HASTALIĞI NEDİR?

Vücuttaki lenf kanallarının tıkanması ya da fonksiyonunun bozulmasıyla lenfödemin ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Ali Sahillioğlu, hastalığın meme kanseri sonrası koltukaltındaki lenf bezlerinin tıkanmasıyla ya da bozulmasıyla da ortaya çıkabildiğinin altını çizdi. Sahillioğlu, “Özellikle kol ve bacaklardaki lenf kanallarının, radyoterapi ya da ameliyat sonrası zarar görebileceği gibi bazen enfeksiyonlarla da bu durum gelişebilir” diye konuştu.

Karaoğlanoğlu’nun yaşadığı gibi bir sivrisineğin lenfödeme sebep olup olmayacağı sorularını ise Prof. Dr. Ahmet Akgül şöyle yanıtladı:

“Lenfödem sivrisinek ısırığı sonrası gelişebilir, daha çok Afrika kökenli sineklerde olur. Sivrisinekler parazitler taşır ve bu parazit kişi tatile gittiği yerde sivrisinek ısırığına maruz kaldıysa ya da bu paraziti taşıyan birinden aldıysa ortaya çıkabilir. Sineğin ısırdığı yerdeki lenf damarları tıkanır ve ciddi bir lenfödem gelişir.”

Bacaklarını fil gibi yapan sinek ısırığı nasıl ölüme götürdü Türkiyede 3 ilde görülüyor

HASTALIK EVRESİNE GÖRE TEDAVİ EDİLİYOR

Lenfödem hastalığının 0’dan başlayarak tedavisi giderek zorlaşan evreleri olduğunu söyleyen uzmanlar, tedavinin başarılı sonuç vermesinin hastalığın evresine bağlı olarak değiştiğine de dikkat çekti. "Lenfödem aşamalı bir hastalık. 0’dan başlar, 4 ve sonrası fil bacağı denen hastalığa yol açar. Çok şiş bir bacak ve deride bozulmalar başlamış olur" olur diyen Prof. Dr. Ahmet Akgül sözlerine şu şekilde devam etti:

Haberin Devamı

"Hastalık eğer parazitli bir sinek tarafından bulaştıysa bunun için çeşitli ilaçlar var. Bunun dışında bandajlarla da tedaviler uygulanır. Hastanın bu süreçte moral motivasyonu düşebilir, strese girer. Bu hastalar çok fazla hareket etmezler, genelde dinlendirmeyi önerilir. Hâlbuki bu hastaların bol bol yürümeleri ve hareket etmeleri gerekir. Hatta normal kişilerden daha çok hareket etmeliler. Bu hastalığın geliştiği bölgedeki kasları çok ciddi şekilde çalıştırmak gerekir. Bunları yapmayan kişi morali de bozuksa diğer hastalıklara açık hale gelir. Hem doktor, hem hasta çabalamalı yoksa durum kötüleşir. Hareketsiz anlar için özel lenfödem giysileri, çorap ve bandaj veririz. Onun için hastanın çalışması ve hareket etmesi en önemli tedavilerden."

Uzm. Dr. Ali Sahillioğlu da hastalığın tedavisinde fizyoterapi yöntemleri, lenfödem masajı, bandajlama ve ameliyat gibi teknikler kullanıldığını belirtti. Dr. Sahillioğlu, "Bu şekilde bacaktaki şişlik indirilebiliyor. Tedavinin başarılı sonuç verme ihtimali hastalığın evresine göre değişiyor. 1’inci ve 2’nci evre tedavinin daha kolay ve mümkün olduğu evreler. Tedavi sonrası şişlik biraz indirildikten sonra özel giysiler ve çoraplarla destek alınır. Ancak hasta hayat boyu lenfödeme dikkat etmek zorunda, bu hayat boyu var olan bir hastalık" dedi. 

Bacaklarını fil gibi yapan sinek ısırığı nasıl ölüme götürdü Türkiyede 3 ilde görülüyor

ANTALYA, ELAZIĞ VE SAMSUN'DA RASTLANIYOR

Uzm. Dr. Sahillioğlu, lenfödeme yol açabilen parazitleri taşıyan sivrisineklerin Türkiye'de olup olmadığını noktasında ise, “Daha çok tropikal bölgelerde görülen bu sivrisinekler Türkiye’de de az da olsa görülüyor. Özellikle Antalya, Elazığ ve Samsun’da rastlanıyor. Ancak ilk başta da belirttiğim gibi bu sineklerin popülasyonu Türkiye'de çok düşük" bilgisini paylaştı. 

Haberin Devamı

'LENFÖDEM ÖLÜME SEBEP OLMAZ'

Peki İbrahim Kadir Karaoğlanoğlu öldüren lenfödem hastalığı mıydı? Prof. Dr. Ahmet Akgül, Karaoğlanoğlu’nun 9 yıl mücadele ettiği hastalığa yenik düşmesi üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Akgül, “Sineğin ısırdığı yerdeki lenf damarları tıkanır ve ciddi bir lenfödem gelişir. Ancak bu durum hastanın ölümüne neden olmaz. Hastada bu parazite karşı ya da sineğin taşıdığı başka bir mikroba karşı reaksiyon olursa ölümler olabilir. Ancak lenfödemden dolayı bir hastanın ölümü çok nadir bir durumdur. Hastanın hareketsizliği halinde kan dolaşımı yavaşladığından kanda pıhtılaşma olur, sonuç olarak da akciğere pıhtı atar ve bu hastalarda ölüm riski söz konusu olur. Bu sadece lenfödemle ilgili değildir. Alçıya alınmış bacakta da aynı durum geçerli” şeklinde sözlerini sonlandırdı.