Gündem 'Başka çareleri yok' diyerek CHP'nin yerel seçim planını anlattı: Beşiktaş, Küçükçekmece, Esenyurt...

'Başka çareleri yok' diyerek CHP'nin yerel seçim planını anlattı: Beşiktaş, Küçükçekmece, Esenyurt...

21.07.2023 - 11:02 | Son Güncellenme:

23. Dönem CHP Milletvekili Mehmet Sevigen, Cumhuriyet Halk Partisi'nin yerel seçim planını açıkladı. İYİ Parti ve YSP ile ittifakın olacağını belirten Sevigen, Beşiktaş, Küçükçekmece ve Esenyurt ilçelerine dikkat çekti. İYİ Parti'li Turhan Çömez, Gelecek Parti'li Serkan Özcan ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına tepki gösterdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aralarında Grup yöneticileri ve Parti Meclisi (PM) üyelerinin de bulunduğu isimlerle yaptığı toplantının yankıları konuşulmaya devam ediliyor.

Haberin Devamı

İmamoğlu’nun aralarında Özgür Özel, Tekin Bingöl, Engin Altay, Gükhan Günaydın, Bülent Tezcan, Onursal Adıgüzel gibi partinin PM’sinde ve grup yönetiminde bulunan isimlerle zoom üzerinden gerçekleştirdiği online toplantının yaklaşık 15 dakikalık bölümü, kamerası kapalı şekilde oturuma katılan bir kişi tarafından gizlice kaydedilerek YouTube’da açılan “Değişim Gerçeği” isimli hesaptan yayımlandı.

KILIÇDAROĞLU İLK KEZ KONUŞTU

Gizli toplantıyla ilgili ilk kez konuşan Kılıçdaroğlu, 'Doğrusunu isterseniz tamamını seyretmedim. Etik olarak rahatsız edici bazı uygulamalar var' dedi.

GELECEK PARTİLİ ÖZCAN: İYİ Kİ OLMAMIŞ

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“Başka hiçbir söz ya da açıklama Seçim mağlubiyeti nedeniyle duyduğum büyük üzüntüyü ortadan kaldıramazdı. Teşekkür ederim Sn.Kılıçdaroğlu! Ben ve benim gibi sırf bu ülkeye demokrasi, hukuk ve eşitlik gelsin diye gecesini gündüzüne katan binlerce insanlara büyük bir teselli bahşettiniz! İyi ki olmamış!“

BİLGE YILMAZ'DAN 'ÖZÜR' MESAJI

Kılıçdaroğlu'nun tepki çeken açıklamaları sonrası İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, sosyal medyada hesabından yaptığı açıklamada "Kendi adıma, geride bıraktığımız seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına engel olamadığım için milletimizden samimi olarak özür diliyorum" dedi.

Yılmaz, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: Geride bıraktığımız başkanlık seçimlerini muhalefet kaybetmiştir ve Millet İttifakı’nın üyeleri olarak bunun sorumluluğunu üstlenmekten hiçbirimiz kaçamayız.

Milletimize ödemek zorunda olduğumuz bir özür ve özeleştiri borcumuz var. Bunu yapmadan, ne halkımızın temsilini gerçekleştirebiliriz ne de insanlara bir yol haritası sunabiliriz. Kendi adıma, geride bıraktığımız seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına engel olamadığım için milletimizden samimi olarak özür diliyorum. Ve bu özrü, sadece seçimleri kaybettiğimiz için değil aynı zamanda Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı elde etmek ve seçimleri kazanmak için kullandığı yöntemlerle yeteri kadar mücadele edemediğim için diliyorum. Seçim kampanyasını popülizme indirgeyen, eleştirdiği kişiye dönüşen ve sahici politikalar üretemeyen bir isim/ekip Türkiye'nin kaderini belirlememeliydi.

Haberin Devamı

Bu ülke insanının umutlarını ve kurumlarını, kendi şahsi mülküymüş gibi kapalı kapılar ardında pazarlamak ve yola birlikte çıktığı ortaklarının arkasından iş çevirmek ne demokratik teamüllere ne de siyasi etiğe sığar. Maalesef muhalefetteki dar bir çıkar grubu toplumdaki güçlü değişim iradesini kendi emelleri ve siyasi ikballeri için kullanmaktan hicap duymuyor.

Ҫözmemiz ve yakın tarihe bakıp yüzleşmemiz gereken buna benzer birçok sorun olduğunu görüyorum. Muhalefete egemen olan linç kültürünü, medya manipülasyonuyla sonuç elde etme kurnazlığını, komplo teorileriyle insanları yaftalamayı, itibarsızlaştırma kampanyalarını ve entrikayı siyaset zannetme eğilimini tamamen reddetmeliyiz. Bunu başarmadan atacağımız her siyasi adım bizi milletten uzaklaştıracak ve onların gözünde yozlaştıracaktır.

Haberin Devamı

Milyonlarca insanımızın her gün daha da yoksul, umutsuz ve depresif şekilde hayatına devam etmesine şahitlik etmek bana acı veriyor. Bunu değiştirmeden, insanlarımızın yüzünü güldürmeden hiçbir yere gitmeyeceğiz.

Düştüğümüz yerden bir avuç toprak alıp yeniden ayağa kalkacağız. BİZ BURADAYIZ!

İYİ PARTİ'Lİ ÇÖMEZ'DEN TEPKİ

Kılıçdaroğlu'nun bir televizyon programında yaptığı açıklamalarının ardından İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Biz sahada kendisi için oy isterken, Meğer o, Ankara’nın karanlık dehlizlerinde pazarlıklar yapıyor, protokoller imzalıyormuş. Arkadaşlarının haberi yok, ittifak ortaklarının bilgisi yok. Hoyratça heba edilmiş bir güven, yeniden kazanılabilir mi Sayın
Kılıçdaroğlu" dedi.

TANJU ÖZCAN: SİZE YAZIKLAR OLSUN

Kılıçdaroğlu'nun 'protokol' açıklamaları sonrası Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'dan da bir tepki geldi. Özcan, "Özür dilerim ama sn. Kılıçdaroğlu yalancısınız, utanmadan yenilgi değil başarısızlık diyorsunuz, YDK karar verecek diyorsunuz. YDK yı anahtar liste ile belirlediniz. Demokrasi yok parti içinde, 75 yaşındasınız, hala koltuğa yapışmışsınız, size yazıklar olsun…Ayıp ama artık.. Çekilin gidin!

Haberin Devamı

"FETÖ TAKTİĞİ"

23. Dönem CHP Milletvekili Mehmet Sevigen de tartışmalara katıldı. CNN Türk'te Göksu Öngören Özgür'e konuşan Sevigen 'Bir FETÖ taktiği aldığı gidiyor bizim partide. Allah sonumuzu hayır etsin diyorum.' derken dikkat çeken yorumlarda bulundu.

Öte yandan Sevigen CHP'nin yerel seçimlerle ilgili İYİ Parti ve YSP ile ittifak yapacağını belirtti. 

* Sevigen'in değerlendirmeleri şöyle; Magazin olduk artık. Siyasi partilikten çıktık. Sürekli dikkat ederseniz artık kasetlerle anılır bir parti konumuna geldik. Dün çok önemli bir gündü. Kıbrıs Barış harekatı'nı yapan CHP'nin o çizgiden şimdi 45 yıl sonra hangi çizgiye geliyor. Konuştuğumuz konulara bak kaset olayları... Kemal bey kasetle geldi, sonra Kemal bey kasetle Muharrem beyi yendi tek aday Cumhurbaşkanı adayı oldu. İşte Deniz beyin kasetiyle geldi genel başkan oldu. Muharrem beyi bir kasetle gönderdik solun tek Cumhurbaşkanı adayı oldu. Sonra Tanju bir kaset yayınladı Kemal bey için. Şimdi bu arkadaşlar kendi aralarında bir toplantı yapıyor. Yine kasetle... Bir FETÖ taktiği aldığı gidiyor bizim partide. Allah sonumuzu hayır etsin diyorum.

Başka çareleri yok diyerek CHPnin yerel seçim planını anlattı: Beşiktaş, Küçükçekmece, Esenyurt...

"MİLLETİN DERDİNE ÇARE BULAMIYORUZ"

Toplumun dertleri bu kadar büyükken, bu zam bu kadar yükselmişken, dolar almış başını gidiyor, euro almış başını gidiyor ortalık ekonomik olarak kan gölünü çevrilmişken Tayyip Erdoğan aldı ekibini gidiyor bütün Arap ülkelerinde Türkiye'nin ekonomisini düzeltmek için para topluyor, iz de birbirimizi yiyoruz. Böyle değerlendiriyorum. Milletin derdine çare bulamıyoruz.

Muhalefet diye bir şey var mı? Duyuyor musunuz? Hiç içinizden geliyor mu? 'Kemal ben ben CHP'ye gireyim de benim derdimi çözsün...'

"TOPLUM BAĞINI KESMİŞ, MUHALEFET YOK"

Bizim zamanımızda böyle miydi? Biz muhalefet partisiydik. Bosna'ya gittik. Büyük katliam vardı. İnsanlar ölüyor, kadınlara tecavüz ediyorlar. Biz gittik. Batı Trakya'ya biz gittik. Yunanistan'a, Üzümlü Karakolu'na biz gittik. Yangınlar, ocaklar, madenler, itfaiyeler, grevler hep CHP iktidar olacak şart değil ki... Hep biz vardık. Ama toplum bağını kesmiş. Yok ki muhalefet.

"KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE BELLİ DEĞİL"

Lider mi var, genel başkan mı var? Kimin eli kimin cebinde belli değil. Orada Özgür Özel diye birisi var. Ben çok söylüyorum... Kemal beyin vekili, en büyük ihanet odur. Gidecek diyecek ki; 'Efendim, ben size karşıyım. Yarışa girmek istiyorum. Ama siz bana bir emanet verdiniz. Emaneti teslim ediyorum' diyebilmeli. Ama kimsenin umrunda değil. O emanetten aldığı güçle karşı geliyor.

Bakıyorlar, 'kim sızdırdı, kim sızdırmadı?' Kim sızdırırsa sızdırsın ne olacak? Mühim olan sızması değil, mühim olan o yenilen insanların sanki yenilmemiş gibi, Türkiye'de mağlup olmamış gibi yalnız Kemal bey mağlup olmuş gibi...

TOPLANTI NEDEN YAPILDI? MİLLETİN DERDİNE DERMAN OLMAK İÇİN Mİ GENEL BAŞKANLIK İÇİN Mİ?

Orada dert var mı? Milletin derdine derman olmak isteyen insanlar bu son zamlar konuşulurken 69 tane CHP milletvekili tatile çıkar mı? Ben utanıyorum. Bu partinin ikinci dönem kurucusuyum. 69 tane milletvekili parlamentoda yok milletin derdi oylanıyor. Seni seçip parlamentoya gönderiyor.O vekil benim ihtiyacım olduğunda parlamentoda olmazsa tatile giderse onların içinden bir tane erkek adam çıktı Mustafa Sarıgül, 'Ben sizden özür diliyorum' dedi. Diğerlerinin hiçkimsenin umrunda değil.

"NE ÇABUK UNUTUYORUZ BİZ BUNLARI? YENİLMEDİ Mİ?"

Etrafında kadro seninle birlikte yenilmiş, hepiniz yenilmişsiniz. Hepsi eski MYK üyeleri, yenilmiş kadro. Kemal beyin en yakın arkadaşları. Cumhurbaşkanlığı seçimine girdiğimiz zaman bunlar birinci adamdı. Kemal bey ve etrafındaki adamlardı. Ekrem bey yenilmedi mi? Mansur bey yenilmedi mi? Bunlar Cumhurbaşkanı adayları değil miydi? Ne çabuk unutuyoruz biz bunları?

Diyordu ya 'Karadeniz'in çocuğu benim.' Öbürü diyordu ya 'Ben Ankara'da en yüksek oy alırım.' Onların kendi illerinde Tayyip Erdoğan bunları ikiye katladı. Trabzon'da yüzde 65 oy aldı. Öbürü Ankara'da AKP neredeyse olayı kapattı. İstanbul'daki oylar 800 binden 280 bine düştü. Neresi galibiyet? Hangi yüzle çıkıyorsunuz?

KILIÇDAROĞLU'NA: İNSANIN UTANMASI LAZIM

Yani Kemal beye kızıyorduk ya bağırıyorduk... Eden bulur.. Kemal bey çok etti bu millete. 13 yıldır 12 seçim kaybetti. Milletin umudunu elinden aldı. Geleceğini elinden aldı. Milletin adına hizmet etmek isteyen insan kendini adına hizmet etmeye başladı. Kemal beyde hiç zerre kadar yemin ediyorum 'utanmaz' diyemiyorum. İnsanın utanması lazım toplumdan. Allah'tan korkup kuldan utanmazsan siyaset yapamazsın.

"CUMHURİYET TARİHİNDE CHP'NİN BAŞINA BÖYLE BİR FELAKET GELMEMİŞTİR"

Ümit beyle bir sözleşme yapmış. Diyor ki akşam bir televizyon kanalında Mehmet Akif, 'Ümit bey açıkladı...'; Diyor ki, 'O bizim namusumuza' diyor. Gizli protokol yapmış, kendi arkadaşlarından kendi ortaklarından ayrı hiç tanımadığı ikinci dönem bana göre ırkçı, onun adına anlaşma yapıyor. Ümit bey açıklıyor, o diyor ki, 'namus'... Şimdi onu açıklamayan namussuzluktur bana göre. Çünkü sen millet adına pazarlık yapıyorsun. Sen millet adına ne verdin? İçişleri Bakanlığı'nı kendi arkadaşına veriyor. Sakarya milletvelilimiz Engin Özkoç'a veriyor. Ümit beye veriyor. 'Sözleşme yapacağız' diyor. Çakma İstanbul başkanı Canan Kaftancıoğlu'na veriyor. Böyle bir genel başkan olur mu? Cumhuriyet tarihinde CHP'nin başına böyle bir felaket gelmemiştir. Samimi olarak söylüyorum.

"BİRİ YENİLEN DİĞERİ YALANCI PEHLİVAN"

Ekrem bey istiyor ki, hem genel başkan olayım, hem büyükşehir başkanı olayım, hem büyükşehir başkanı olarak seçime gireyim, genel başkan olarak da benim bir arkadaşım girsin sonra bana bıraksın. Ben bunları şeye benzetiyorum; Yenilen pehlivan güreşe doymaz ya birisi yenilen pehlivan birisi de yalancı pehlivan.

"KEMAL BEY ÖLMEDEN MEZARA GİRMİŞ"

Kemal bey sokağa çıkamıyor. Milletin karşısına çıkamazsanız ölürsünüz. Ölmeden toprağa girersiniz. Kemal bey ben iddia ediyorum ki, ölmeden mezara girmiş. Sokağa çıkamıyor. Doldurulmuş kahvelere gidiyor.

"KEMAL BEY HEP DİNLER, SÜREKLİ 'HE HE' DER"

Önümüzde yerel yönetimler var. Kemal bey bunları pazarlayacak. Ondan sonra bakarız diye düşünüyor. O toplantıya katılanlara en küçük bir laf söylemiyor. Sadece 'Etik değil.' diyor. Küskünlüğünü dile getiriyor. Bu bir barışma umududur. Pazar günü Parti Meclisi'ni bir toplantıya çağırdı. Kendisi bir hamle yaptı. Orada Ekrem İmamoğlu ve arkadaşları yüksek oyla çıkarsa kurultaya götürebilirler. Ama bunu daha önceden ayarlamışlardır. Kemal bey onun için bir hamle yapıp orada önce bir barışmayı deneyecek. Eleştirileri dinleyecek. Kemal bey hep dinler. En son çıkan hiç ağzını açmaz. Sürekli 'He he' der. Pazar günü dananın kuyruğu kopar.

Burada bir şey var. Bu arkadaşlar burada imza topluyorlarsa ya pazar günü teslim olacaklar. Ya da meydan okuyacaklar. Ortada kalınmaz. Hem yöneticilik yapılarak hem parti içinde ikilik çıkmaz. Böyl bir durumda CHP'den umut beklemenin çok bir faydası yok.

Kemal beyin Türkiye'ye yapacağı bir iyilik var. Program değişmediği müddetçe, kadro değişmediği müddetçe, Atatürk'ün kendi çizgilerine dönmediğimiz müddetçe bizim başarılı olma şansımız yok. Kemal bey hayatında ailesinin bile duyamayacağı, onur duyacağı büyük görevlere geldi. Biz Kemal beye her bütün görevleri verdik. Hep atamayla geldi, hiç ön seçimle gelmedi. Kemal bey diyecek ki, 'Ben aday olmuyorum. Başkaları da çıksın.'

'BABAYİĞİTSEN EKREMİ DE DİSİPLİNE VERSENE'

40 tane milletvekili verdik. Kemal beyin yüzü kızarmadı. Akşam oturmuş böyle keyfine bakıyor. Tanju'yu disipline veriyorsun. Hadi babayiğitsen Ekrem'i de versene. Bakın lider yok, genel başkan yok. Yoksa parti böyle olmaz. Bizim oyumuz ne olursa olsun biz Türkiye'nin güvencesiydik. Şimdi millet bize güvenmiyor. Muhalefet olmadan iktidarın başarılı olma şansı olur mu?

Kurultaya giderken bu kadar kıyım olur mu? Kemal beyin umrunda değil. Kemal bey Cumhuriyet Halk Partili değil. İnanın bana değil. Doğru Yol'a geldi, kabul etmediler. DSP'ye gitti, kabul etmediler. Deniz Baykal'a getirdiler, imzasını ben attım, ben kabul ettim. İnan değil. Ekrem bey de değil. CHP geleneğinden gelmeyenler CHP'ye bir şey katmaz. Abdüllatif Şener, 'Kemal beye oy vermedim' diyor.

İstanbul'a sadık olursa, ihanet edersen yok olur gidersin. Kemal bey inanın aday göstermeyecek. Kemal bey ile Meral hanım niye görüştüler? 'Ekrem bey aday olsun' diyor. 'HDP'yi ben hallederim' diyor.

Darda kalanlar, dövülenler, kirasını ödeyemeyenler... Bir tanesi CHP'nin kapısına gidiyor mu? Bizim orası itfaiyedir. Derde dermandır.

BEŞİKTAŞ İYİ PARTİ'YE, ESENYURT VE KÜÇÜKÇEKMECE YSP'YE

Tek başına giremeyecekler ya seçime ittifak yapacaklar. Mecbur yapacaklar. Başka çareleri yok ki... Bunu yaparken de Meral hanım ne diyormuş, 'Biz eskisi gibi değiliz. İstanbul'da 6-7 ilçeyi bana vereceksiniz. Başta Beşiktaş olmaz üzere.' HDP ile şimdi Yeşil Sol Parti oldu, iş birliği yapacaksak onlar da Esenyurt ile Küçükçekmece'yi istiyormuş.' Böyle parti olur mu? Allah aşkına ne hale geldik. Kendi çıkarı için 40 tane milletvekili verdi. Bütün arkadaşlarını harcadı.